Güncelleme Tarihi:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde şeker ölçüm cihazı ve çubuklar için firmalardan ayrı ayrı fiyat istedi. 35 firma arasında en düşük fiyatın 29 kuruş olarak verildiğini açıklayan Bakanlık, 32 kuruş gibi ortalama fiyat belirledi. Ancak belirlenen bu rakam eczacılarla hastaları karşı karşıya getirdi.
SGK, eczanelerin bu konuda vatandaşlardan fark alamayacaklarını da karara bağladı. Bakırköy'deki Özhan eczanesinin sahibi Özhan Elmas, hastalar karşısında zor durumda kaldıklarını söylüyor.
Türk Eczacıları Birliği'nin "Fark alabilirsiniz" dedidiğini ancak yeni çıkan Sağlık Uygulama Tebliği'ne (SUT) göre alamayacaklarını kaydeden Özhan, "Çakışıyor. Hangisine uyacağız bilemiyoruz. Bu farkı aldığımız zaman bizim için cezai yaptırım olacak mı olmayacak mı bilmiyoruz. Ben hastaya anlatıyorum. Bir kutu çubuğu 29 TL'ye alıyorum, 18 TL'ye satmam mümkün değil. Farkını da talep etmem mümkün değil, yasal değil." diyor.
Piyasada şeker ölçüm çubuğu satan yaklaşık 35 firma bulunuyor. Hasta hangi markadan alırsanız alsın, tek bir fiyatı var. Alış fiyatının kendilerini ilgilendirdiğini belirten Özhan, "Striplerde etiket fiyatı yok. Devletin belirlediği bir fiyat var 29 TL. Peşin almaya gelen birine o fiyattan veriyorduk." dedi.
Günde en az 4 kez ölçen var
Şeker ölçüm cihazları kurallara uygun olarak kullanıldığında ölçümler güvenilir. Peki gün içinde ne kadar sık ölçülmeli? Uzmanlar hastasına göre değişse de en az 4 kez ölçülmesi gerektiğini söylüyor. Eski uygulamada SGK'nın strip başına ödediği rakam 55 kuruştu. Türk Eczacıları Birliği, "Hastanın ödediği fiyat farkı 5 TL iken yeni düzenlemeyle bu bedel 17.42 TL'ye çıktı." diyor.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) da, ''SGK, depolardan şeker ölçüm çubuklarının tanesini 60-70 kuruşa alabilen eczacıya, yaptığı düzenlemeyle '32 kuruşa satacaksın ve fark almayacaksın' dayatmasında bulunuyor'' diyerek tepki gösteriyor.
Bu durumda hasta mağdur oluyor. Diyabet hastası Halil Çakıcı şikayetini Diyabetle Yaşam Derneği'ne şöyle ifade ediyor:
"Daha önce kutu başına 5 lira fark verdiğimiz şeker ölçüm stripleri, şu anki uygulama ile kutu başına 25 lira farka çıkmıştır ve bunu karşılamak için insanlarımızın para sorunsalının olmaması gerekmetedir. Yeni uygulamanın (aslında eskisini) bir an önce çıkmasını beklemekteyiz. Elimizde strip kalmamış ve cebimizden tüm ücretini kaşılayarak temin etmekteyiz."
Başka bir diyabet hastası da şikayetini şöyle özetliyor:
01.01.2011 tarihinde tedavi ve takibimin yapıldığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gittim. Doktor kontrolümden sonra şeker ölçüm çubuğu yazdı. Ve benden de günde 6 defa şekerimi ölçmemi istedi. Tip 1 diyabetliyim ve hastalığımın seyrinin çok sıkı takip altında olması gerektiğini belirtti. Reçete düzenledi ve ben eczaneye reçetemi yaptırmaya gittim. En son şeker çubuklarıyla ilgili Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararından sonra SGK'dan ilaçlarınızı para verip siz alın biz size ödeyeceğiz şeklindeydi. Tanesi 38.00 TL olan ilaçlardan bana 6 kutu lazım. 38 ile 6'yı çarptığımızda 228.00 TL'yi eş dostan borç yapıp eczaneden aldım. Eczane bana ilaçlarda devletin SGK'nın sadece 17.38 TL'lik kısmını karşıladığını geri kalan kısmını kendi cebimden ödemem gerektiğini söyledi. Hasta durumumla sabahtan akşama kadar çalışıyorum vatanıma milletime hayırlı bir insan olmaya çalışıyorum lütfen devletimde beni korusun ve gözetsin."
Şu an hasta mağduriyetinin devam ettiğini belirten Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar, hastaların strip alamadığını vurguluyor.
"Günde 4-5 kez ölçen var. Kendi ceplerinden ödeyecekleri bedel 6 7 kutu aldıklarında artıyor. Bu konuya bir an önce çözüm bulunmasını bekliyoruz."