Elmadağ’daki Divan Oteli’nin içinde fine dining konseptiyle yenilenen Lokanta by Divan, özünde 67 yıllık bir geleneği sürdürüyor: Yerel ve güncel. Mekânın alameti farikasıysa tavana kadar uzanan kırmızı aydınlatmalı, seksi kavı. Bu kav şarap kültürüne odaklı Wine Spectator dergisi ödüllü.
#Savaş ÖzbeyTürkiye'nin yemek konusunda öncü illerine bu hafta da devam ediyoruz. Türkiye’nin “lezzet başkenti” Gaziantep’in mutfağı UNESCO tarafından tescilli. Binlerce yıl öncesine dayanan geçmişini zengin Anadolu gelenekleri ve mutfağıyla harmanlayarak bir araya getirmiş Gaziantep, şu anda sofralarımızdaki birçok ünlü lezzetin çıkış noktası olan bir gastronomi şehri. Gaziantep’e gittiğinizde nokta atışı yapabileceğiniz en nefis lezzetlerin ve en ünlü mekanların listesini aşağıda sizler için derledim.
#GaziantepTürkiye birkaç gündür kışın en soğuk günlerini yaşıyor. Hal böyle olunca ısınmak için sadece giydiklerimizden değil, yiyip içtiklerimizden de medet umuyoruz. Sizin için akşam yemeğinde aileniz ve sevdiklerinizle zevkle tüketebileceğiniz, içinizi ısıtacak nefis yemek tarifleri derledik. “Bugün ne pişirsem?” derdiyle uğraşanlara ilaç gibi gelecek. Şimdiden afiyet olsun…
#Bugün Ne PişirsemGrip derdinin tek devası dinlenmek mi? Vücudu güçlü tutmak, gribe karşı korur mu? C ve A vitamini gribe karşı etkili mi? Grip, hangi gıdalara karşı etkisiz kalıyor? Probiyotikler ve prebiyotiklerin gribe karşı rolü ne? Diyetisyen Emre Uzun, bu soruları yanıtladı ve en önemli hamlenin bağışıklık sistemini güçlendirmek olduğuna işaret etti.
#GripGrip derdinin tek devası dinlenmek mi? Vücudu güçlü tutmak, gribe karşı korur mu?C ve A vitamini gribe karşı etkili mi? Grip, hangi gıdalara karşı etkisiz kalıyor? Probiyotikler ve prebiyotiklerin gribe karşı rolü ne? Diyetisyen Emre Uzun, bu soruları yanıtladı ve en önemli hamlenin bağışıklık sistemini güçlendirmek olduğuna işaret etti.
#GripTÜRKİYE’deki her 10 evden 3’üne girmeyi başaran firmalar, hazır yemekte yılda 100 milyon TL’lik pazar büyüklüğüne ulaştı. Lazanyadan şinitzele nugget’a, burgerden dönere kadar dünya mutfaklarının farklı tatlarının 1-4 dakikalık pişirme süreleriyle sofralara taşınması, hazır yemekte yıllık üretimin de 10 bin tona ulaşmasını sağladı.
Mutfağını, “Doğurmadığım kızım” dediği Esma’ya teslim eden Yıldız Kenter çocukluğunda neyi seviyorsa mutfağında hâlâ onlar pişiyor. Yoksul bir evde büyüyen Kenter’in en sevdiği yemekler kuru fasulye pilavmış, bir de o yıllarda çok ucuz olan balık. Hâlâ bu üç yemeğe bayılan ünlü oyuncuya göre kuru fasulyeyi ıslatmak da pişirmek de ayrı bir teknik istiyor!
Yorgun argın eve gelip akşam ne yiyeceğim diye kara kara düşünen bekarlar ile mutfakla arası iyi olmayan öğrencilerin de katkısıyla hızlı yemek sektörü hızla gelişiyor. Piyasaya sürekli yeni yemek çeşitleri ve markalar çıkıyor. Market raflarındaki bu hızlı/hazır yemekleri yemeden önce kaynar su eklemek ya da 5 dakika fırına etmek yetiyor. 15 dakikada mükellef sofralar kuruluyor.
FARKLI damak tatlarına uygun yeni ürünlerle 180 milyon YTL’ye ulaşan hazır çorba pazarında rekabet, tozdan suluya kaydı. Hint usulü tavuklu, İtalyan usulü domates, Frenk soğanlı kremalı mantar ve sebze çorbasının sıvısını pazara süren Knorr’a, Naturamaks’ın ardından Ülker de ekleniyor. Yeni ürünlerle pazarın bu yıl yüzde 30 büyüyerek tüketimin 1 milyar kaseye ulaşması bekleniyor.
GIDA ürünleri satışında yüzde 60’a varan artışların yaşandığı ramazanda bazı firmalar, aşureli dondurma, dönerli pizza, sucuklu burger, mantılı çorba, frambuazlı güllaç gibi özel ürünlerle tüketicileri midelerinden yakalamaya çalışıyor. Burger King, Pizza Hut, Domino’s Pizza gibi fast food zincirleri, hurma, zeytin ve kadayıflı mönüler sunuyor.
Her yıl İstanbul’un ünlü otelleri Ramazan ayında çok zengin mönülerle iftar saatleri düzenliyor. Son yıllarda bu iftar saatlerine fasıl müziği eşlik etmeye başladı. Bu sene hemen hemen tüm otellerde iftarda fasıl müziği var. Misafirler, iddialı şeflerin hazırladığı özel iftar sofralarında, çeşitli fasıl gruplarının çalacağı Türk müziği eşliğinde oruçlarını açacaklar. İşte otellerden iftar sofraları.
Yakında yemek yapmak, toz karışımlara sıcak su eklemekten ibaret olacak. Henüz Avrupa ve ABD’deki kadar yaygın değil ama, hazır yemekler bizde de çeşitleniyor ve daha çok tercih ediliyor. Kuru ve toz haldeki pratik yemek, sos ve tatlılar; ocağın başında bekleyip uğraşmadan birkaç dakika içinde hazır oluyor. Sadece bir bardak sıcak su yeter. Çeşnilerle hazırlanmış makarna ve hatta yöresel pilavlar, beşamel gibi zor kıvam tutan soslar, salata ve makarna sosları, puding ve patates püresinin bile hazırı var.