Ruhsal sorunları beraberinde getiren obezitenin önüne geçmek için neler yapılmalı?
Haberin Devamı
Çağımızın hastalığı olan obezitenin ergen bireyleri tehdit ettiğini dile getiren Uzman Diyetisyen Işın Sayın, bu hastalığın hangi olumsuz durumlar yarattığını anlattı. Sayın, obeziteyi önlemek için alınabilecek başlıca önlemleri sıraladı.
Ergenlik döneminde harcanandan fazla enerji alımı durumunda yağ hücreleri büyüyerek şişmekten çok sayıca artarlar, yani hayat boyu kaç adet yağ hücresi taşıyacağımız, büyük ölçüde ergenlikteki kilo durumuna bağlıdır. Bu bilimsel gerçek, ergenlikte başlayıp devam eden kilo artışının, ne kadar hayati ve dramatik sonuçları olabileceğine işaret ediyor. Dilerseniz sebep ve sonuçlarına bir bakalım…
Sosyal bir hastalıktır: Toplum içinde bireyden bireye hızla bulaşır. Evde sürekli hamur işi tarzı yemeklerin çocukların önüne konması durumunda çocuklar kendini ne kadar koruyabilir? Yemekhane menülerinde mantı, unlu ve şehriyeli çorbalar, şekerpare birlikte yer alıyor.
Ruhsal sorunlar yaratır: Bu hastalık öz güveni zedeleyebilir. Ergenlik çağındaki bireylerin arkadaşlık ilişkilerine yansıdığı görülür. İçe kapanma, sosyalleşememe, alay konusu olma, sportif faaliyetlerde dışlanma vb. pek çok sorun ortaya çıkabilir.
Hareket etme gücünü ve isteğini azaltır: Obeziteden kurtulmak, ağırlık arttıkça zorlaşır. Ergenlik çağındaki bireyler, masa başı çalışanlardan daha uzun süre oturarak çalışırlar Okul, ödev, dershane, sınav ve testler derken tempoları pasif yaşama alışır.
Fizyolojik sorunlar ile ilişkilidir: Kısırlık, adet düzensizliği, kistik akne, polikistik over, insulin direnci, hipoglisemi, kronik halsizlik ve gerginlik, rehavet, yağlı karaciğer, yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kan lipidleri vb. rahatsızlıklar obezite ile ilgilidir.
Obeziteyi önlemek için alınabilecek önlemler
Gençlerin sevebileceği ılımlı egzersizler sayesinde kan dolaşımı düzenlenir. Beyne giden oksijen miktarı artar. Hızlı düşünme, hafıza gibi zihinsel fonksiyonlar desteklenir. Uyuklama hissi azalır. Obezitenin neden olabileceği hastalıkların önüne geçilebilir.
Dışarıda beslenirken de kilo vermek mümkündür. Ergenlik çağındaki bireyle empati kurularak, besin zaafları değerlendirilmeli ve diyete dikkatle doğru ölçüde bu zaaflar yerleştirilmelidir. Böylece ergenlerin diyete uyum ve başarı yüzdesini artacaktır.
Kilo aldıran besinleri diğer aile fertleri, ergenin karşısında yememelidir. Ebeveynler, diyetin alışverişte başladığını unutmamalı, birbirlerine destek olmalıdırlar. Bu, kendi sağlıkları için de önem taşır.
Okul yemekhanelerinin aylık yemek menülerini isteyin. Sağlıksız ve hamur yüklü menülerin olduğu günlerde, çocuğunuza ev yapımı köfte, yeşillik, esmer ekmek ve ayran temin edin.
Hayvansal besinlerle sebze ve bakliyat gibi bitkisel besinlerin dengelenmesi, kilo vermeyi kolaylaştıracak ve sağlığı korumaya yardımcı olacaktır. Et, hamur işi,yağ üçgeninde kavrulan bireyler yalnız obezite ile değil; diyabet, kanser, kalp damar hastalıkları, karaciğerde yağlanma, insulin direnci vb. pek çok rahatsızlıkla karşılaşır. Oysa büyük porsiyonlardaki bitkisel besinler, çok düşük kalori karşılığında, tokluk vaat eder ve hayvansal besinlerin sindirim atıklarını temizler.