Hemen hemen hepimiz yaz aylarını sevsek de bunaltıcı sıcaklardan sıkıldığımız dönemler yaşayabiliyoruz. Böyle zamanlar için mükemmel bir kurtarıcı önermek istiyorum bu hafta size; taze şeftalili buzlu çay. Özellikle şeftali mevsiminde hazırlayacağınız bu tarif, çok canlandırıcı, çok tatlı ve çok mükemmel olacak.
#Şeftalili Buzlu ÇayBuzlu çaylar yaz sıcaklarına karşı serinletici içecekler arayanların ilk tercihlerinden. Asitli bir içecek olmamasıyla da daha bir güven uyandıran buzlu çayı evinizde de farklı aromalarla kolayca yapabilir, lezzetin keyfini soğuk soğuk çıkarabilirsiniz. İşte nefis ev yapımı buzlu çay tariflerimiz...
#Buzlu Çay TarifleriÇocuk, genç, yaşlı, herkesin keyifle içebileceği üç buzlu çay tarifim var. Limonlu en kolayı, şeftalili ise biraz daha meşakkatli ama o uğraşa fersah fersah cevap veriyor. Kavunlu ise eski bir Osmanlı şerbeti ile buzlu çayın birleşmesinden oluşuyor. Şunu çok net söyleyebilirim; yapım zorlaştıkça tat da uçuyor.
#Buzlu ÇayBuzdolabından çıkarıp soğuk soğuk yemesi de çok keyifli, kahvaltıda yoğurda karıştırıp ev yapımı granolayla sunması da... Keçi veya Erzincan tulumu gibi yoğun aromalı peynirlerle hazırladığım salatalara yakıştırıyorum. Şeftaliden salsa yapıp çiğ balık tabaklarıyla birleştirmeyi de seviyorum. Sade dondurmayla servis edilen şeftalili crumble’ın yeriyse bende çok ayrı… Şeftalinin tadını çıkarabileceğimiz çok az bir zamanımız kalmışken mutfağımda nasıl kullandığımı anlattım.
#ŞeftaliYaz meyvelerinin albenisi ve tadı bir başka… Pitoresk bir manzara gibi dizilmiş pazar tezgâhları karşısında kayıtsız kalmak mümkün değil. Kimi zaman fazladan alınmış, kimi zaman görüntüsüne aldanılmış ama tadı olmayan meyveler buzdolabında kalabiliyor. Değerlendirmek için çeşit çeşit tarifler yazdım; deneyin, pişman olmayacaksınız.
#Gülay Barbaros AltanPastacı kremasıyla uyumu dillere destan; vanilyalı pandispanyanın arasında da taze pişmiş gevrek bir tartın üzerinde de şahane oluyor. Reçelinin yeri bende ayrı olsa da bugünlerde en çok sorbesini seviyorum. Bazen de çiğden doğrayıp semizotu, Ezine peyniri ve bademle salatasını yapıyorum. Hafif acı, hafif tatlı-ekşi sosunu yapıp tiftiklenmiş kaburga etiyle sandviç arasında buluşturmaya da bayılıyorum. Hem tatlı hem de tuzlu tatlara müthiş yakışan şeftaliyle yapabileceklerimiz bence sınırsız.
#Şeftalili Milföy TarifiTürkiye, dünyada İrlanda’dan sonra en fazla çay içilen ikinci ülke. Araştırmalara göre Türkiye’de 100 kişiden 96’sı her gün çay içiyor, kişi başına yıllık çay tüketimi de 2.8 kilogram. Ancak geleneksel tavşan kanı çayın tahtı son yıllarda sarsılmaya başladı. Önce poşet çaylar çıktı. Ardından sağlıklı yaşam, detoks modası geldi. Meyve ve bitki çayları damak tadımızı değiştirdi. Yeşil çaydan sonra, beyaz çayı öğrendik. Şimdi çay satan mağazaların sayısı artıyor.