Sıcak günlere serin içecekler

Güncelleme Tarihi:

Sıcak günlere serin içecekler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2022 07:00

Çilekli gazoz, şeftalili soğuk yeşil çay, demirhindi şerbeti... Bu güzel yaz günlerinde sohbetlere kimi meyveli ve tatlı, kimi ekşimsi ama mutlaka bol buzlu içecekler eşlik ediyor. Ferah ve doyulmaz tariflerle geldim.

Haberin Devamı

Bu sayfada bugüne kadar ne yemekler ne pastalar konuştuk ama içeceklerden hiç bahsetmedik. Sıcak günlerde ihtiyacımız olan buz gibi içecekleri evde yapmadığımı düşünmeniz kalbimi kırar.

Yazları kızım için meyveleri kaynatıp komposto konserveleri hazırlayarak başladı bu macera. Zamanla sodalı ve meyveli gazozlara kadar geldik. Bugünlerde bizim evin en favori iki içeceği salatalıklı, limonlu soda ve reyhan şerbeti... İkisinin de tarifini vereceğim ama mevsimi geçmek üzere olan çileklerden iyisine denk gelirseniz 2 kilo kadar alıp çilek suyu yapın derim.

Çilekli içecek yapmak için iki yöntemim var. Hiç su eklemeden, 2 kilo çilekle yarım kilo şekeri sulanana kadar bekletiyorum, sonra da ocakta kaynatıyorum. Reçel kadar uzun kaynamasına gerek yok. İyice yumuşayan çilekleri püre haline getirip soğutuyorum ve porsiyonlayıp dondurucuya atıyorum.

1 bardak kadar donmuş püreyi hemen bir litrelik içme suyu veya bir litre sodanın içine atıp karıştırın, misafirler gelene kadar erisin. Varsa taze çilekler, limon dilimleri ve taze nane yapraklarıyla süsleyin. Çilekli gazozunuz hazır.

Haberin Devamı

Diğer yöntem içinse 2 kilo çilek ve yarım kilo kadar şekeri kaynatıp blender’dan geçirin. Tekrar ocağa alın, kaynarken yaklaşık 3 litre su ekleyin. Ama su eklerken kontrollü olun, damak tadınıza göre yapın... Bir taşım kaynatın ve sıcak sıcak yarımşar litrelik kavanozlara dökün. Bu konserveler bozulmadan uzun süre kalır.

Buzlu yeşil çay yaparken demlediğim çaya da bol bol bu çilek suyundan ekliyorum ve yine nane yapraklarıyla süslüyorum. Enfes bir ferahlık katıyor. Buzlu çay yapımı hiç zor değil. Yeşil veya siyah çayı demleyip soğutun, buz ve limon dilimleri ekleyip için. Aroma konusu yine size kalmış. Dilerseniz çilek yerine şeftali suyu da katabilirsiniz. Hatta ben şeftali kabuklarını ocakta kaynatıp yeşil çay poşetlerini bu suda demliyorum. Sonra biraz şeker katıp buzla servis ediyorum.

Sıcak günlere serin içecekler

Haberin Devamı

Kahveden vazgeçemeyenler için soğuk kahveleri de konuşalım. Filtre kahveyi demleyip bir şişeye dolduruyorum. Buzdolabına koyup canım istedikçe oradan alıp içiyorum. Yunan usulü frappe yapıp soğuk kahve zevkini daha oyuncaklı hale getirmek de mümkün. Ama ben şekersiz filtre kahve sevenlerden olduğum için bu tür heyecanlara pek girmiyorum. Yine de frappe tarifini vereyim, yapmak zor değil. Özel çırpıcısından (süt köpürtücü mikser diye de geçer) yoksa bir kavanoza kişi başı 1’er tatlı kaşığı granül kahve koyun. Yine kişi başı 1’er tatlı kaşığı şeker ekleyin ve yarım çay bardağı kadar suyla iyice çalkalayın. İçindeki her şey erisin. Beyaz kremamsı bir köpük oluşunca üzerine soğuk su (2 kişilik yaptıysanız yarım çay bardağını 2 fincana tamamlayın. Su yerine sütle de olur) ekleyin. Karıştırıp bardaklara pay edin.

Haberin Devamı

Demirhindi şerbetini de daha önce size önermiştim. Arap ülkelerinde çok sevilen bu meyve hararete iyi geliyor. Osmanlı mutfağında özellikle hazmettirici olması sebebiyle bol bol içilirmiş. Demirhindi meyvesini taze bulabileceğiniz gibi aktarlarda satılan pestil formundaki halini de alabilirsiniz. Demirhindi, şeker ve suyu kaynatın. Oldukça ekşi bir meyve, o yüzden kaynatırken suya karanfil, tarçın hatta kakule gibi egzotik tatlar eklemenizi öneririm. Kaynadıktan sonra iyice demlensin. Soğusun. Mümkünse bir gece önceden hazırlayın, ertesi gün süzüp için.

Sıcak günlere serin içecekler

SALATALIK GAZOZU

(5 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

* 1 lt maden suyu * 3 salatalık

* 1 limonun suyu * 1/2 demet nane

NASIL YAPARIM?

* Meyve sıkıcıyla salatalıkların suyunu sıkın, yoksa blender’dan geçirip ince tel süzgeçten süzün.

* Nane yaprakları, limon suyu, salatalık suyu ve maden suyunu sürahiye alın, karıştırın. Bol buzla servis edin.

REYHAN ŞERBETİ

(5 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 demet reyhan

* 1/2 su bardağı şeker

* 1 limonun suyu ve kabukları

* 1 lt kaynar su

NASIL YAPARIM?

* Yıkanmış reyhanların yapraklarını ayıklayın. Yaprakları şeker ve limon suyuyla birlikte bir kapta iyice yoğurun.

* Buzdolabında 1 saat bekletin.

* Çıkarıp üzerine 1 litre kaynar su ve limon kabuklarını ekleyin. Soğuyana kadar bekletin, soğuyunca süzerek şişelere doldurun. Buzdolabında iki gün saklayabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!