Mecburi olarak eve kapandığımız bir dönemde Türkçenin usta kalemleri ‘evden kaçma ve geride kalma’ fikrinin peşinde buluştu. İrlandalı şair Seamus Heaney’nin “Şair, yitik yeri şimdi şiirinde yaratmak zorundadır” dizesinin çağrışımlarıyla yola çıkan Defne Suman’ın davetine icabet eden 24 yazarın öykü, anı, anlatı türündeki yazılarıyla ‘Evden Kaçmanın Yolları’ adlı seçki çıktı ortaya. Seçkiyi Defne Suman’dan dinledik.
#Defne Suman18. yüzyılın büyük şairlerinden William Wordsworth’un şiirlerinde dile gelen temel tezlerden biri doğadaki canlıların edimleri sevince neden olurken, insanın insana yaptığı yas içerir. Wordsworth’a göre, her çiçek, aldığı nefesin tadını doyasıya çıkarırken, insan ancak acısını dile getirerek, sonsuzlukta sanki bir son arar.
#William WordsworthMarka konferansı için 18 Aralık’ta İstanbul’a gelecek olan Amerikalı model Jerry Hall’la ilgili merak ettiğim üç şey vardı: Marcel Proust takıntısı, neden bir ilaç firmasının “iktidarsızlık elçisi” olduğu ve tabii eski kocası Mick Jagger... Bakın ne cevaplar aldım.
2007 Nobel Edebiyat Ödülüne aday gösterilen yazarlar arasında Amerikalı Philip Roth, İsrailli Amos Oz, Japon Haruki Murakami, Fransız Jean-Marie Gustave Le Clezio, Adonis olarak bilinen Suriyeli şair Ali Ahmed Said Asbar'ın adı geçiyordu. Nobel Edebiyat Ödülünü geçen yıl da Orhan Pamuk almıştı.
Nobel Orhan Pamuk'un. 2006 Nobel Edebiyat Ödülü Türk yazar Orhan Pamuk'a verildi.Akademinin açıklamasında, "yaşadığı kentin melankolik ruhunu arayışında Pamuk'un, kültürlerin çatışması ve birleşmesinde yeni semboller bulduğu" ifade edildi. Pamuk, aynı zamanda 1.36 milyon dolar (yaklaşık 2 milyon YTL) para ödülünün de sahibi oldu.
Edebiyat dünyasının en saygın ödüllerinden biri olan Nobel aynı zamanda çok da tartışmalı. Bugüne kadar pek çok ünlü yazar, bütün ustalıklarına karşın bu ödüle bir türlü ulaşamadı. Leo Tolstoy, Marcel Proust, Thomas Hardy, Anton Çehov, Henrik Ibsen, James Joyce, Joseph Conrad, Franz Kafka ve Bertolt Brecht ilk akla gelenler. Bu arada ödülü elinin tersiyle iten Boris Pasternak ve Jean Paul Sartre gibi yazarlar da var. İşte Nobel Edebiyat Ödülü'nün perde arkası.
Merkezi Lüksemburg’da bulunan Avrupa Şiir Akademisi Genel Sekreterliği, şair ve yazar Özdemir İnce’nin Avrupa Şiir Akademisi’nin sürekli üyeliğine seçildiğini bildirdi. Ekim 2005 toplantısında alınan kararla, aynı zamanda Hürriyet yazarı da olan Özdemir İnce, Akademi’nin sürekli üyeliğine (permanent member) seçilen ilk Türk oldu.
Nobel Ödülleri'nde sıra edebiyata geldi. Ödülün bu yılki sahibi bugün açıklanacak. Edebiyat dünyasının en saygın ödüllerinden biri olan Nobel aynı zamanda çok da tartışmalı. Bugüne kadar pek çok ünlü yazar, bütün ustalıklarına karşın bu ödüle bir türlü ulaşamadı. Leo Tolstoy, Marcel Proust, Thomas Hardy, Anton Çehov, Henrik Ibsen, James Joyce, Joseph Conrad, Franz Kafka ve Bertolt Brecht ilk akla gelenler. Bu arada ödülü elinin tersiyle iten Boris Pasternak ve Jean Paul Sartre gibi yazarlar da var. İşte Nobel Edebiyat Ödülü'nün perde arkası.