Atatürk’ün kitaplığı sanal ortamda

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’ün kitaplığı sanal ortamda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2012 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Atatürk’ün okuduğu kitapları sanal ortama taşıdı. ‘Atatürk’le Okumak’ adı verilen proje kapsamında, ziyaretçiler, bilgisayarlarına indirdikleri simülasyon aracılığıyla İÜ Yazma Eserler Kütüphanesi’nin içinde gezebiliyor.

Çağlayan ÇEVİK
MUSTAFA Kemal Atatürk’ün İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nden yararlanarak okumuş olduğu 175 eser internet ortamına aktarıldı.
‘Atatürk’le Okumak’ adı verilen proje kapsamında, ziyaretçiler, bilgisayarlarına indirdikleri simülasyon aracılığıyla İÜ Yazma Eserler Kütüphanesi’nin içinde gezebilecek, 175 kitap içerisinden merak ettiklerini seçip okuyabilecekler.
Cumhuriyet’in ilanından sonra Atatürk, Yıldız Sarayı’ndaki kitapları bilimin hizmetine sunmak için Darül Fünûn’a göndermiş ve
böylece birçok nadir kitabı bünyesinde bulunduran İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi oluşturulmuştu. Atatürk, daha sonra İstanbul’da bulunduğu sıralarda, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi’nden lüzumlu gördüğü kitapları isteterek okumaya devam etmiş. Tarihten edebiyata, sosyolojiden siyasete birçok tür ve konudaki kitap, İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi’nde korunarak, araştırmacıların hizmetine sunulmaktaydı. Tıpkı, Anıtkabir’deki kütüphanesinde sergilenen kitaplar gibi, Atatürk
okuduğu kitapların birçoğunun kenarına notlar almış, kimi satırların altını çizmiş, kimilerine ilave düşünceler yazmış. Şimdi, Atatürk’ün okuduğu tüm bu kitapları okumak mümkün...
Özel web sitesi kuruldu
Amacı, “Atatürk’ü bir
Okur ve Yazar olarak tanıtmak,” şeklinde açıklanan proje kapsamında, Atatürk’le Okumak fikrinden hareketle bir de web sayfası oluşturuldu. www.ataturkleokumak.istanbul.edu.tr adresinden girilebilecek site, Atatürk’ün okuduğu 175 kitabın tümünü kapsıyor.

Hangi kitaplar var

Haberin Devamı

İÜ Rektörü Prof. Dr.Yunus Söylet’in “Atatürk’ün fikir dünyasını anlamak isteyenler için eşsiz bir olanak yaratan bir proje” olarak nitelendirdiği projede, çoğunlukla coğrafya, fikir, siyaset ve tarih kitapları yer alıyor. Dikkat çeken kitaplar arasında ise, 17. yüzyıl Batılı tarihçilerin Türk ve Osmanlı tarihi kitapları, Frederick Davis Greene’in yazdığı ‘The Armenian crisis and the rule of the Turk’, Tarih-i Sultan Mehmed Han-ı Sani (II. Mehmed’in Hayatı), Kanunnâme-i Âli Osman, Din Hayatının İptidai Şekilleri, Evliya Çelebi Seyehatnamesi (10 Cilt), Tevarih-i A’li Osman’dan Âşık Paşazade Tarihi, Tarih-i Osmani Encümeni Mecmuası ciltleri, Menakıb-ı Hünerveran, Silahdar Tarihi, Tac’üt-tevarih ve Nâimâ Tarihi gibi klasik eserler yer alıyor.

Haberin Devamı


‘Zorba’ açık havaya çıkıyor

İZMİR Devlet Opera ve Balesi, Yunanlı yazar ve şair Nikos Kazancakis’in aynı adlı romanından baleye uyarlanan Zorba’yı 21 Haziran Perşembe günü saat 21.30’da, Bornova-Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Açıkhava Tiyatrosu’nda sahneleyecek. Polonyalı koreograf Anna Krzyskow’un sahneye koyduğu Zorba, orkestra şefi İbrahim Yazıcı yönetiminde sahneleniyor. Zorba balesinde başlıca rolleri; Kıvanç Ekin, Emre Kaynarsu, Aslı Kaynarsu, Özgür Tuncay,  Banu Dağcıoğlu üstleniyorlar. Eserde mezzosoprano soloyu Evrim Keskin seslendirecek. Zorba ayrıca, 10. Uluslararası Bodrum Bale Festivali kapsamında 14 ve 15 Ağustos tarihlerinde Bodrum’da sahnelenecek.

Haberin Devamı

İrlandalı yazarlar okuma rekoru kırdı

İRLANDALI 111 yazar, 28 saatlik kesintisiz okuma maratonuyla Guinness Dünya Rekoru’nu kırdı. Dublin’deki İrlanda Yazarlar Merkezi’nin (IWC) bir araya getirmeyi başardığı 111 yazar arasında Nobel Ödüllü şair ve oyun yazarı Seamus Heaney de  vardı. Yazarlar arka arkaya, 15’er dakikalık süre içinde kendi eserlerinden bölümler okudu. Cuma sabahı başlayan ve önceki gün öğleden sonra tamamlanan okuma maratonu, internetten canlı izlenebildi. Rekorun önceki sahibi, 21 Eylül 2010’da Berlin Edebiyat Festivali’nde bir araya gelen 75 yazardı. Berlin’deki okuma maratonu 24 saat sürmüştü.

Bahçesaray şairine sahip çıktı

Ezgi ATABİLEN - Van
VAN’ın bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Feqiye Teyran Kültür Festivali’nin gerçekleştiği Bahçesaray ilçesi, üç sene evveline dek kar sebebiyle yılın 8 ayı şehirle bağlantısı kesildiği için haberlere konu olurdu. Şimdi ise Kürt şiirinin güçlü sesi Feqiye Teyran’ı anmak ve onu tanıtmak amacıyla düzenlenen kültür festivali ile adından söz ettiriyor. Van Valiliği ve Bahçesaray Kaymakamlığı’nın ortak çabalarıyla 2009 yılında ilk kez gerçekleştirilen festival; bu sene daha da zenginleşerek, şehir merkezi, çevre iller ve büyük şehirlerden gelen konukların katılımıyla gerçekleşti. 16 ve 17 Haziran günleri süren festivalin Van Valisi Münir Karaloğlu, Bahçesaray Kaymakamı Orhan Aktürk ve Van Milletvekili Gülşen Orhan’ın konuşmalarıyla başlayan program, barış güvercinlerinin uçurulmasıyla devam etti. Ardından yöre halkından oluşturulan bir halk dansları ekibi dengbej söyleyip halay çektikten sonra, Feqiye Teyran’ın mezarı ve restore çalışmalarına başlanacak evi ziyaret edildi.

Haberin Devamı

Kuşların konuşması anlamına geliyor

Feqiye Teyran, yahut Türkçe yazımı ile Faki Tayran (1590-1660), asıl adı Muhamed olan bir Kürt şair, İslam bilgini, masal ve destan yazarı. Medrese eğitimi alan şaire ‘Feqe’ ismi ‘talebe’ kelimesinden; ‘Teyr’, yani ‘kuş’ ise Ferîdüddîn-i Attâr’ın ‘Mantık et Tayr’ adlı  eserinden esinlenerek verilmiş. İsmi, ‘kuşların konuşması’ anlamına geliyor. Teyran’ın en önemli eseri ‘Hespê Reş’ (Kara At), 1965’te Moskova’da Kürtçe-Rusça olarak yayınlandı.

Avusturya Cumhurbaşkanı
Efes Teras Evleri’ni gezdi

AVUSTURYA Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Türkiye’ye gerçekleştirdiği özel ziyaret programı kapsamında, önceki gün İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti’nde ‘Teras Evleri’ni gezdi. Eşi Margit Fischer ile birlikte gerçekleştirdiği ziyarette Fischer, tarihi eserlerle ilgili yetkililerden bilgi aldı. Fischer çiftine, Avusturya Bilim ve Araştırma Bakanı Karlheinz Töchterle de eşlik etti. Konuk cumhurbaşkanı ve eşi, Selçuk’ta Aziz Johannes Bazilikası ve İsa Bey Camisi’ni de gezdi. m AYDIN/AA

Haberin Devamı

Tarihi tapuların tanıtımı Osmanlı coğrafyasını İstanbul’da
buluşturacak

Erdinç ÇELİKKAN / ANKARA
OSMANLI’nın 600 yıllık Kuyud-ı Kadime olarak bilinen tapu kayıtları titiz bir çalışmayla gün yüzüne çıktı. Osmanlı’nın 1460’ta Ayasofya Vakfiyesi ile başlattığı tapu bilgilerini kayda alma süreci, Cumhuriyet yıllarına kadar devam etti. Bu dönem içinde Osmanlı sınırlarında yer alan ve şu anda 2 kıtada, 26 ülkenin bulunduğu coğrafyada vergiye esas değerler ve demografik yapı gibi ‘dönemin profilini ortaya koyan veriler’ kayıt altına alındı.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Oran’daki arşivinde saklanan, binlerce cildi bulan Kuyud-ı Kadime arşivleri elektronik ortama aktarıldı. Tamamı kağıt olan ve zamanla yıpranan arşivlerin bakımı 5 yıl sürdü. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, yenilemenin ardından Kuyud-ı Kadime’nin dünyaya duyurulması için de tanıtım çalışmalarına hız verdi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, arşivlerin tanıtılması amacıyla da kasım ayında İstanbul’da Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirası Kongresi’nin hazırlıklarına başladı. Dünyaca tanınmış birçok tarihçi ve bilim adamının katılacağı kongrede Osmanlı’nın yıkılmasından sonra ortaya çıkan devletlerin önemli kaynak niteliğindeki tapu arşivleri ele alınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!