Güncelleme Tarihi:
Bir İngiliz eleştirmen ünlü ve kendini ispat etmiş yazarların yerine yapıtlarının yanısıra politik görüşleriyle de öne çıkan yazarların ödüle değer görülmesini şöyle açıklıyor: "Ödül verilirken elbette yazın alanındaki yeterlilik göz önünde tutluyor. Ama ödül daha çok eserlerinde politik mesajlar taşıyan yazarlara veriliyor."
Aynı eleştirmen 2000 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Gao Xingjian'ı örnek gösteriyor. Yazdıkları ve politik görüşleri yüzünden sürgüne gönderilen Gao'nun bu ödüle değer görülmesi Çin Hükümeti'ni kızdırmış 'dünyada bunca Çinli yazar varken neden Gao'ya ödül verdiği, Akademi'ye sorulmuştu.
Akademi'nin 1995'te İrlandalı Seamus Heaney'e, 1997'de İtalyan Dario Fo'ya, 1999'da Alman Günther Grass'a ödül verdiğini hatırlatan İngiliz eleştirmen "Tüm bunlar ilk anda aklıma gelen örnekler ve hepsi de yapıtlarında politik görüşlerini dile getiriyorlar" dedi.
 Â
Bu arada Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanıp bunu elinin tersiyle iten yazarlar da var. Her ne kadar azınlıkta olsa da. 1958'de bu ödüle değer görülen Boris Pasternak, 1964 yılında kazanan Jean Paul Sartre pek çok yazarın kazanmak için can attığı Nobel Edebiyat Ödülü'nü geri çeviren iki yazar olarak tarihe geçti.
 Â