İBB Meclisi’nin kasım ayı oturumlarının ikinci birleşimi Yenikapı’da yapıldı. 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında toplandı. İstanbul’da deprem riski taşıyan ancak yaşanacak hak kaybı nedeniyle yıkılamayan binaların yenilenmesinin önündeki engeller İBB Meclisinde oybirliği ile kabul edildi (Bir önceki İBB meclis grubu bu plan değişikliklerine ret oyu kullanıyordu), önünde engel kalmadı.
#İBBSıfır faizli kredilerle kurulan çiftlikler kapanma noktasına geldi. Çok sayıda çiftlik sahibi kredilerini ödeyemiyor. Ankara merkezli bir şirketin ise, mali zorluk içindeki çiftlikleri satın aldığı öğrenildi. Şirketin sahibi Sedat Güleçyüz, 30’a yakın çiftlik sahibinin kendilerine teklifte bulunduğunu söyledi. Şimdilik 4 çiftlik satın aldıklarını söyleyen Güleçyüz, Avrupalı yatırımcılar ile ortaklığa gidebileceklerini aktardı.
#KrediEv, dükkân, araba derken, sahibinden satılık besi çiftliği, süt çiftliği… Bazılarıysa içerisindeki hayvanlarla birlikte satılık. İlanları okurken içim burkuldu. Evet besicilik yapanlar, süt üreticileri bir bir işlerini terk ediyor. Manavgat Seydiler köyünde satılığa çıkarılan çiftlik ilandaki en önemli cümle ise “Unutma!!... Gelecek hayvancılık ve tarımla şekillenecektir!” ifadesi…
#BesicilikUcuz hayvan yemi arayan çiftçiler dolandırıcıların kurbanı oldu. Sosyal medya hesaplarından ulaştıkları numaraları arayan bazı çiftçiler, olmayan hayvan yemine nakliye parası ödedi. Ton fiyatı ortalama bin TL olan yoncayı, 800 TL’den sattığını iddia eden dolandırıcılar, nakliye parası ödenen yemleri çiftçiye ulaştırmadı.
#GazetehaberleriAydın’da Hürriyet ve Denizbank işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Tarım Zirvesi’nde Türkiye tarımının sorunları masaya yatırıldı. Denizbank Batı Anadolu Bölge Müdürü Hasan Özer Orhan, Büyük işletmelerin dışında küçük işletmelerin de köyünde kalmasını sağlayacak, rekabet güçlerini arttıracak çalışmaların ön plana çıktığını söyledi. Orhan, “Kırsal kalkınma sağlanarak çiftçinin yerinde tutulması gerekiyor” dedi.
#Tarım ZirvesiSahibinden satılık kasaba özellikleriyle ilgiyi üzerine çekmeyi başardı. 250 hektar büyüklüğündeki sahibinden satılık kasabayı alacak olan kişi, kasabada yer alan her şeyin yeni sahibi olacak. Tiller kasabası ilk kez 2015 yılında satışa çıkartılmıştı. Peki, nüfusuyla şaşırtan kasabada kaç kişi yaşıyor?
#Sahibinden14 yaşındaki ilkokul öğrencisi bir kızın öldürüldüğü haberi, geçen hafta hemen bütün gazetelerde yer aldı. Bir çocuktu cinayete kurban giden. Buna rağmen haberlerin çoğu, aşk cinayeti kıvamındaydı. Hatta bir gazete olayı cinsel unsurlarla bezemekle yetinmeyip “14 yaşında yasak aşk cinayeti” başlığı atmıştı.
ATO batık kredi miktarının arttığını bankaların icra yoluyla el koydukları gayrimenkul sayısında da patlama yaşandığını bildirdi. Bankaların satmak istediği hacizli gayrımenkuller arasında un değirmeni, fındık kırma fabrikası, kestane bahçesi, samanlık da bulunuyor.
İSMMMO’nun araştırmasına göre, kredi verdikleri müşterilerine dönük tahsilatlarında ortaya çıkan aksamayla giriştikleri hacizler bir yılda yüzde 100 arttı. Bu dönemde 2 bin 744 gayrimenkule el koyan bankalar, 51 fabrikayı 235 milyon TL’ye satışa çıkardı.
Bankaların, geri ödenemeyen krediler yüzünden son bir yılda el koydukları malların sayısı iki kat arttı. 2008 Haziran ayında toplam 1100 olan hacizli gayrimenkul sayısı 2009 yılının Mayıs ayında 2 bin 477’ye ulaştı. Gayrimenkullerin muhammen satış bedeli ise 420 milyon TL’den 627 milyon TL’ye çıktı. Ancak burada şöyle önemli bir ayrıntı var: Bu rakamlar sadece elindeki hacizli malları açıklayan bankaların toplam rakamı. Aslında toplam sayısı 2 bin 744'ün çok daha üzerinde...