Güncelleme Tarihi:
Kültür balıkçılığının, oldu bittiye getirilen tebliğ ve kararnamelerle, kararsızlığa itildiğini öne süren balıkçılar, slogan atarak Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'yi istifaya çağırdı.
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 24 Ocak'ta yayınlanan, balık çiftliklerinin kıyılardan 1.1 mil açığa ve 30 metre derinliğe taşınmasına ilişkin tebliği protesto eden yaklaşık 200 çiftlik sahibi, yöneticisi ve işçisi, 45 tekneyle Güllük Körfezi'nde toplandı.
Balıkçılar, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin istifasını istedi. Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Sözcüsü Zafer Murat Çetinbaş, Muğla Kültür Balıkçıları ve Yetiştiriceleri Birlik Derneği Başkanı İhsan Bozan, Türkiye Balıkçılar Birliği Başkanı Ramazan Özkaya ve çevreci profesör Prof. Dr. Orhan Kural'ın da destek verdiği eylemde balıkçılar teknelerin üzerinde ‘Emeğimiz, ekmeğimiz, çevremiz satılık değildir’, ‘Balık baştan kokar’, ‘Kumkapı'yı dinlediniz bizi de dinleyin’, ‘Balık kadar hafızanız yok mu’, ‘Denizcilik Bakanlığı istiyoruz’, ‘Balıkçıyı yeme balık ye’, ‘22 Temmuz'da balıklar sandığa gidiyor’, ‘Balık sandığı size yedirecek’ ve ‘Balık pazarları tarih mi oluyor’ pankartları taşıyan balıkçılar ‘Bakan Pepe istifa’, ‘Balıklar burada Pepe nerede’ sloganları attı.
Kültür balıkçılığı işletmeciliği yapan 39 yaşındaki Hüseyin Ek'in 5 yaşındaki oğlu Hüseyin Cemil Ek'in elinde çipura ile eyleme katılması dikkat çekti. Minik Hüseyin, elindeki çipurayı göstererek “Balık yemek istiyorum, balıklarımızı almayın” dedi. Bazı balıkçılar çiftliklerin üzerinde, düdük çalarak pankart açtı, körfezi asıl ikinci konutların cehenneme çevirdiğini söyledi.
Türkiye Balıkçılar Birliği Başkanı Özkaya, tüm ülkede yılda 1 milyar dolar üzerinde ihracat gerçekleştiren sektörde 65 bin kişinin ekmek yediğini, taşınmaya itirazdan çok, balıkçıları oldu bittiye getiren ve hiçbir bilimsel veriye dayanmayan kararlara itiraz ettiklerini söyledi.
‘DESTEK YERİNE KÖSTEK’
Özkaya, “Külür balıkçıları olarak Avrupa ve dünya ile rekabet ederken destek göreceğimiz yerde devletten köstek görüyoruz. Komşu Yunanistan balıkçılığı teşvik etmek için ucuz ve uzun süreli krediler verirken, bizim bakanlıklarımız bize düşman kesildi. Buradan taşının diyorlar, yer göstermiyorlar. Kültür balıkçılığı 3 ayda, 2 yılda bir alınan kararlarla yönetilebilecek bir sektör değildir” dedi.
Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Sözcüzü Zafer Murat Çetinbaş da körfezi bekleyen en büyük tehlikenin, kıyılarda kiralaması yapılan 5 bin dönümlük orman ve hazine arazisinde 3 yıl içerisinde yapılacak 350 turistik tesis olduğunu belirterek, “Makul süreler verilerek çiftlikleri kaldırıp taşıyabiliriz. Ancak hiçbir altyapısı, yolu, suyu olmayan körfezin 45 kilometrelik kıyısını, ikinci konut ve turistik tesislerle doldurup cehenneme çevirecekler. Asıl dikkati çekmek istediğimiz yer burası. Balık çiftliklerini günah keçisi yaparak dikkati farklı noktalara çekmek istiyorlar, bu oyuna gelmeyeceğiz” dedi. Balıkçıların yaklaşık iki saat süren eylemi olaysız tamamlandı.
Türkiye Yeşiller Grubu Eş Başkanı Bilge Contepe balıkçıların eylem yapmak yerine, bir an önce açık denize taşınmaları gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“160'a yakın çiftlik kıyıları ve körfezi cehenneme çevirdi. Yaptıkları tahribatı tahmin edemezsiniz. Yıllardan beri bu pisliğin kaldırılmasına çalışılıyor. Her kafadan ayrı bir ses çıkıyor, bir bakanlık kalksın diyor, diğeri yeni yer gösteriyor. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın aldığı karara meydan okuyan balık çiftlikleri sahipleri, çeşitli gerekçeler öne sürerek zaman kazanmaya çalışıyor. Seçim sürecine girildiği için de siyasi otoritenin üzerlerine gelemeyeceğini sanıyorlar. Bunların İstanbul gibi büyükşehirleri kanser eden gecekondularla hiçbir farkı yok, bu çarpıklığa bir an önce son verilmeli.”