Banka hacizleri patladı 51 fabrika satışa çıktı

Güncelleme Tarihi:

Banka hacizleri patladı 51 fabrika satışa çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2009 00:00

İSMMMO’nun araştırmasına göre, kredi verdikleri müşterilerine dönük tahsilatlarında ortaya çıkan aksamayla giriştikleri hacizler bir yılda yüzde 100 arttı. Bu dönemde 2 bin 744 gayrimenkule el koyan bankalar, 51 fabrikayı 235 milyon TL’ye satışa çıkardı.

EKONOMİK kriz, banka hacizlerini son bir yılda yüzde 100 artırdı. Bankaların, geri ödenemeyen krediler yüzünden son bir yılda el koydukları hacizli gayrimenkul sayısı 2008 haziran ayında toplam 1100’ken, 2009 yılının mayıs ayında 2 bin 744’e ulaştı. Gayrimenkullerin muhammen satış bedeli ise 420 milyon TL’den 627 milyon TL’ye çıktı. İstanbul Serbest Muhasebesi Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) ’Bankanızdan Satılık Fabrika’ araştırmasına göre, ekonomik kriz nedeniyle banka hacizleri patladı, 2 bin 744 gayrimenkule el kondu. İSMMMO’nun bankaların internet sitelerinde ilan ettikleri satılık gayrimenkullerden yola çıkarak hazırladığı rapora göre, işyeri ve fabrika hacizlerinin yanı sıra 425 adet arsa, 983 adet villa ve daire tipi konut, 77 adet bina ve 166 adet tarlaya da el konuldu.

51 fabrikaya el kondu

Ekonomik krizin Türkiye’yi sarsmaya devam ettiğine dikkat çekilen rapora göre, son bir yılda el konulan fabrika sayısı 51’e yükseldi. El konulan fabrikaların muhammen bedeli de 235 milyon TL olarak hesaplandı. El konulan büyüklü küçüklü işyeri sayısı 654’ü, dükkan sayısı da 261’i buldu. Hacizli gayrimenkullerde işyeri haczi en çok İstanbul, Ankara ve İzmir’de gözlenirken, hacizli fabrikalarda Kayseri ve Gaziantep başı çekti. İSMMMO’nun raporuna göre, işyeri ve fabrika hacizlerinin yanı sıra 425 adet arsa, 983 adet villa ve daire tipi konut, 77 adet bina ve 166 adet tarlaya da el konulduğu ortaya kondu.

Tekstil fabrikaları ağırlıklı

Rapora göre, son bir yılda en dikkat çekici el konma işleminin, fabrikalar olduğu görülüyor. Tekstil fabrikalarının ağırlıklı olduğu hacizli işlemlerde, un fabrikaları, yağ fabrikaları, çuval fabrikaları, halı fabrikaları, boya fabrikaları, ayakkabı fabrikası, beyaz eşya yan sanayi fabrikası ile otomobil yan sanayi fabrikaları da bulunuyor. Fabrikaların toplam muhammen bedeli ise 235 milyon 7 bin TL olarak görünüyor.

26 milyon TL’ye otel

Bankaların hacizli işyerleri arasında Mersin’de 27 bin 676 metrekarelik 5 yıldızlı otel de bulunuyor. Bir kamu bankası tarafından haczedilen otelin muhammen bedeli 26 milyon TL. Ancak büyük işyerleri haczi, fabrika ve otel ile sınırlı değil. Satılık işyerleri arasında 2 adet düğün salonu, 1 adet pansiyon, 11 adet petrol ofisi, lojman ve çiftlik 1 adet ödeme merkezi, 3 adet tavuk çiftliği, 1 adet besimhane, ve 13 adet oto galeri de yer alıyor. Küçük işyerleri ve dükkanlar ile birlikte ise hacizli işyeri sayısı bine ulaşıyor.

Hacizli mal alırken dikkat

BANKALAR
kanalıyla elden çıkartılan ve çoğu kez değerinin altında satışa sunulan gayrimenkuller fırsat yarattığı gibi hayal kırıklığına da neden olabiliyor. Çünkü satıştaki gayrimenkullerin çok hisseli olma ihtimali bulunuyor. Bu nedenle bankalardan ev, arsa, dükkan, ofis, büro, fabrika ve işyeri alacak olan kişilerin söz konusu gayrimenkul ile ilgili tüm ayrıntıları dikkatlice incelemesinde fayda var.

Bankaların elindeki hacizli gayrimenkuller

Toplam 2.744 gayrimenkul

Bunların toplam satış bedeli 627 milyon TL.

Toplam 51 fabrika

51 fabrikanın toplam değeri 235 milyon TL.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!