ATO: Bankacılar emlakçıya döndü

Güncelleme Tarihi:

ATO: Bankacılar emlakçıya döndü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2008 11:25

Ankara Ticaret Odası (ATO), geri dönmeyen kredilere karşılık haciz yoluyla el koydukları gayrimenkuller nedeniyle bankaların “emlakçı”ya döndüğünü belirledi.

ATO’nun araştırmasına göre, sadece İş Bankası’nın satışa sunduğu gayrimenkullerin bedeli 232 milyon YTL’ye aşarken, Vakıfbank’ın satıştaki gayrimenkullerinin bedeli 160 milyon YTL’yi buldu.

ATO’dan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sıkıntı nedeniyle vatandaş, çiftçi, sanayici ve tüccar kredi borçlarını ödeyemeyince binlerce ipotekli konut, arsa, tarla, fabrika, dükkan ve taşıt bankaların eline geçti. Bankaların satışa sunduğu gayrimenkullerin listesi gün geçtikçe kabarıyor” denildi.

ATO’nun bankaların internet sitelerindeki satış ilanlarına dayanarak yaptığı çalışmaya göre, sadece İş Bankası’nın satışa sunduğu gayrimenkullerin muhammen (tahmini) bedeli 232 milyon 348 bin YTL’ye ulaştı.

Vakıfbank’ın satıştaki gayrimenkullerinin muhammen bedeli ise 160 milyon 458 bin YTL’yi buldu.

Araştırmanın sonuçlarına göre, geri dönmeyen kredilere karşılık haciz yoluyla el koydukları gayrimenkuller nedeniyle bankalar “emlakçı” gibi oldu. Bazı bankalar, gayrimenkul satışı için “emlak servisi” bile oluşturdu. Cazip fiyatlara konut ve arsa satın almak isteyen vatandaşlar ile fabrika ya da işyeri satın almak isteyen işadamları, emlakçılardan önce bankalara uğramaya başladı.

SATILIK KÜMES BİLE VAR

Gayrimenkul zengini haline gelen bankaların elinde, müstakil ev, villa, apartman, apartman dairesi, fabrika, imalathane, atölye, ardiye, benzin istasyonu, otel, lokanta, depo, garaj, dükkan, ofis, işhanı, arsa, tarla, sera, çiftlik, bağ, meyve bahçesi, narenciye bahçesi, fındık bahçesi, fıstıklık, zeytinlik, besihane gibi çok çeşitli gayrimenkuller bulunuyor. Hatta, Albaraka Türk’ün elinde satılık kümes bile olduğu saptandı.

Bankalar, gayrimenkullerini kısa sürede elden çıkarmak için cazip fiyatlarla satışa sunuyorlar. Bankaların elinde her keseye uygun gayrimenkul bulunabiliyor. Halkbank, Eminönü’de 962 metrekare büyüklüğündeki bir dükkân için 7 milyon YTL, Tarsus’ta 145 metrekare büyüklüğündeki daire için 80 bin YTL, Rize’de 140 metrekare büyüklüğünde bir daire için 40 bin YTL istiyor.

VAKIFBANK “FABRİKABANK” OLDU

Vakıfbank’ın elinde çok sayıda fabrika bulunması dikkati çekiyor. Adeta “fabrikabank” olan Vakıfbank’ın satıştaki gayrimenkuller listesinde tekstil fabrikası, iplik fabrikası, boya fabrikası, sentetik çuval fabrikası, yağ fabrikası, un fabrikası, un ve irmik fabrikası, fındık fabrikası, fındık kırma fabrikası ve halı fabrikası ile bir adet de fabrika idare binası bulunuyor.

Banka, 14 bin 736 metrekare büyüklüğündeki tekstil fabrikasını 17.5 milyon YTL, 14 bin 400 metrekare büyüklüğündeki iplik fabrikasını ise 10.8 milyon YTL muhammen bedelle satışa çıkarmış bulunuyor.

HANGİ BANKANIN ELİNDE NE VAR

Vakıfbank 510, İş Bankası 429, Halkbank 155, Ziraat Bankası 123, Garanti Bankası 27 adet gayrimenkulünü satışa çıkardı. Garanti Bankası’nın satış listesindeki 27 adet gayrimenkulün toplam muhammen bedeli 7 milyon 380 milyon dolar olarak belirlendi. Bunlar arasında Edirne’de 1 milyon 800 bin dolar değerinde eski yağ fabrikası ve arsası, Trabzon’da 1 milyon 420 bin dolar değerinde otel, İstanbul Ümraniye’de 350 bin dolar değerinde villa, İstanbul Bayrampaşa’da 420 bin dolar değerinde dükkan, Konya Cihanbeyli’de 475 bin dolar değerinde hammadde deposu ve fabrika da bulunuyor.

Albaraka Türk’ün elinde 30 adet dükkan, bahçeli, dubleks, tripleks ve daire şeklinde olmak üzere 30 adet konut, 26 adet büro, 4 adet tarla, 4 adet arsa, 2 adet bina, 1 un fabrikası ve tarlası, 9 adet depo, 1 adet kümes-tarla ve 1 adet 4 katlı işyeri bulunuyor.

Türkiye Kalkınma Bankası’nın elinde ise amme alacağından dolayı ipotekli bir otel bulunuyor. Nevşehir’de bulunan 33 oda ve 74 yatak kapasiteli otel, 1 milyon 217 bin YTL rayiç bedeli üzerinden açık artırma yoluyla satılacak.

Türkiye Finans Katılım Bankası’nın elinde gayrimenkuller ise şunlar: 23 adet konut, 2 adet villa, 9 adet bina, 19 adet dükkân, 1 adet büro, muhammen bedeli 1 milyon YTL olan 1 adet fabrika, 34 adet arsa, 9 adet tarla, 1 adet bağ ve 1 adet araç.

11.9 MİLYAR YTL KREDİ GERİ DÖNMEDİ

Özellikle son 5 yılda, işyeri almak, iş kurmak, işini büyütmek isteyen de, konut, arsa, otomobil almak isteyen de bankalardan kredi kullanmaya yöneldi. Kredi kullananlardan bir bölümü ödemelerini sorunsuz bir şekilde yaparken, bir bölümü de çeşitli nedenlerle kredi borcunu ödeyemedi.

Mayıs 2008 itibariyle bankaların vadesinde tahsil edemediği kredi alacakları, vadesi geçmiş kredi kartı borçları dahil 11 milyar 905 milyon YTL’ye ulaştı.

TABLO 2001’İ HATIRLATIYOR

ATO Başkanı Sinan Aygün, ortaya çıkan tabloya ilişkin olarak, “Emlakbank hortladı. Bankalar hacizbank oldu” değerlendirmesinde bulundu. Aygün, “İş ve ekmek üreten fabrikaların bile haciz yoluyla bankaların eline geçmesi bugünkü ekonomik tabloyu özetliyor. Bu tablo bana 2001 yılını hatırlatıyor” dedi.

2001 yılında da çok sayıda gayrimenkulün ödenemeyen krediler nedeniyle bankaların eline geçtiğini hatırlatan Aygün, “2001 krizi öncesinde de bankalar gayrimenkul zengini olmuştu. Bu durum iyiye işaret değil? Borç yükü altında ezilen vatandaş, sanayici ve tüccar kredilerini ödeyemediği için varını yoğunu kaybediyor. Şu anda 12 milyar YTL’ye yaklaşan kredi alacakları, önümüzdeki günlerde 15 milyar YTL’ye çıkacak” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!