Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2008 12:14
Hatay'ın İskenderun ilçesinde, geçimini balıkçılıkla sağlayan çok sayıda esnafın, Körfezde balıkçılığın cazibesini yitirdiği, en verimli sezonda bile maliyeti kurtaramadıkları gerekçesiyle, adeta içinde büyüdükleri mesleklerini bıraktıkları bildirildi.
İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Nihat Beyazıt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üyelerinin Körfezde balıkçılıktan ümidi kestiğini, balıkçı barınağında bağlı trol, gırgır ve küçük balıkçı teknelerinin birçoğunun satılık olduğunu belirtti.
Kooperatife kayıtlı yaklaşık 150 üye bulunduğunu anımsatan Beyazıt, İskenderun Liman Başkanlığına bağlı Payas, Arsuz ve Koncak'taki balıkçılar da dikkate alındığında yöredeki 550-600 teknenin büyük bir bölümünde satılık yazısının yer aldığını kaydetti.
Beyazıt, balıkçıların krizinde en önemli etkenlerden birini, artan mazot fiyatlarının oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Maliyetler artarken balık fiyatları süreli geriliyor. İthal balık girişi ve çiftlik balıkları da olumsuz etken oluyor. Buna rağmen 'ya
nasip' diyerek yola çıkan ve bahtından başka sermayesi olmayan
balıkçılarımız, zararla geri dönüyor, bu yıl mazot borçlarını ve banka kredilerini de ödeyemediler, borçları yükseldi, üyelerimiz zor durumda. Alıcı bulursa herkes teknesini satacak.”
-BEYAZIT: “BİZİM TEKNELER DE SATILIK”-
Kendisi ile kooperatif ikinci Başkanı Enver Şekerlisoy'un da teknelerinin satılık olduğunu ifade eden Beyazıt, şunları kaydetti:
“Bütün malımız mülkümüz bu. İstihdam sağlayalım dedik, tekne yaptık ama sektörün gidişatı kötü. Üyelerin bize, bizim Petrol Ofisine borcumuz var (yeni sezonda ödeyeceğiz) dedik ve borcumuzu ertelettik. Ucuz mazot temin edilsin dünyanın her yerinde balıkçılık yaparız.”
Beyazıt, mazotun balıkçıya ÖTV'siz 2,3 YTL'ye mal olduğunu, bir balıkçının günde en az 400 litre mazot kullandığını belirterek, “Yeni sezonda da verim alınamazsa burada balıkçılık tamamen biter” diye konuştu.
-“SATILIK TABELASI ASMAYANLAR DA SATMAK İSTİYOR”-
İskenderun Körfezi'nde balıkçılığın artık eskisi gibi olmadığını belirten balıkçılar da, “Kime sorarsanız sorun kan ağlıyor. Barınakta tekneler hep satılık. 'satılık' tabelası asmayanlar da aslında satmak için can atıyor” dediler.
Körfezde 17 yıldır trolcülük yaptığını söyleyen Ümit Özçelik, “İthal ürünü balıklar, kafes balıkçılığı, sanayileşme bizi olumsuz etkiliyor. Her şeye zam geliyor, balık fiyatı 5 yıl önceki fiyatıyla aynı” dedi.
Av yasağına harfiyen uyulmadığından yakınan trolcü Haydar Bababir ile diğer trolcüler Edip Kaptan ve Ahmet Reis de “satılık” yazısı olmamasına rağmen trol teknelerinin satılık olduğunu söylediler.
Teknesine “satılık” yazısı asan küçük balıkçı teknesi sahibi Ahmet Alkan da, körfez ve balıkçısının sahipsiz olduğunu savundu.
Denize her açılmanın maliyetinin 200 YTL olduğunu, çoğu zaman da elleri boş döndüklerini anlatan Alkan, “Tutulan balık masrafı karşılamıyor. Bütün bunlara bir de verimsizlik eklenince nasıl umutlu olunabilir ki? Benim teknem de satılık” şeklinde konuştu.