Güncelleme Tarihi:
2010 sonunda verilmeye başlayan “sıfır faizli” krediler ile yüzlerce yeni çiftlik kuruldu. Bu tesisler için 3 milyar liralık kredi kullandırıldı. Ancak, girdi fiyatlarında önlenemeyen yükseliş, yurtdışında alınan hayvanların pahalı oluşu ve tecrübesizlikler, çok sayıda işletmeyi kapanma noktasına getirdi.
Hürriyet Dünyası’nın geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği konu ile ilgili birçok çiftlik sahibi, batak durumda olduklarını, çiftliklerini satmak istediklerini ifade etmişti.
Sektörde ardı sıra olumsuz haberlerin geldiği bir süreçte Ankara merkezli Agroplus şirketinin, mali zorluk içindeki çiftlikleri satın almak için çalışmalar yürüttüğü anlaşıldı. Şirketin Genel Müdürü Sedat Güleçyüz, 2 yıl kadar öncesine kadar, sektörde güçlü bir tedarikçi olarak rol aldıklarını, 7 bin kadar damızlık düvenin ithalatını yaptıklarını söyledi. Güleçyüz, getirdikleri hayvanların 30 kadar çiftliğe dağıttıklarını söyledi.
SATILIK ÇİFTLİK FURYASI
Dağıttıkları hayvanlardan 1000 kadarının telef olduğunu söyleyen Güleçyüz, “Birçok çiftlikteki durumun içler acısı. Hayvanlar yanlış beslemeden, tecrübesizlikten ölüyor” dedi. Güleçyüzç, çok sayıda çiftliğin satışa çıkarıldığını “Herkes çıkmak istiyor” sözleri ile ifade etti. İnternet üzerinde satışa çıkarılan çiftlik sayısının 1000’e yakın olduğu anlaşıldı. İcraburada.com sitesinin verilerine göre ise 10 çiftlik icradan satış için gün bekliyor.
Güleçyüz, sektörde işlerin kötüyü gittiğini ifade ederek “Sektörel iflas yaşanabilir” iddiasında bulundu. Güleçyüz, mali zorluk yaşayan ve tecrübe sorunu
yaşayan birçok çiftliğin olduğunu ifade ederek şimdiye dek 4 çiftliği satın aldıklarını söyledi. Kimi durumlarda aldıkları çiftliklerin borçlarını üstlendiklerini, kimi durumda da anlaştıkları bedel üzerinde ödeme yaptıklarını kaydetti. Güleçyüz, Çorum’da 120 büyük baş 1000 küçükbaş hayvanın bulunduğu çiftliği satın aldıklarını söyledi. Yine Elazığ’da 200 ve 600 büyük baş hayvanın bulunduğu iki çiftliği satın aldıklarını söyledi.
30 ÇİFTLİKTEN 'BİZİ ALIN' TEKLİFİ
Güleçyüz, 30’a yakın çiftliğin kendilerine teklifte bulunduğunu ifade ederek “Avrupalı firmalar ile temastayız. Aldığımız çiftliklerde onlarla da ortaklık yapabiliriz. Türkiye bu konuda önemli bir üs olarak görülüyor. Irak ve Körfez ülkelerine hayvan satışı için değerlendirilebilmek isteniyor.