Okullar açıldı, ufukta uzun bayram tatili de yok. Dolayısıyla şehre kısa mesafedeki sayfiyeler ufak kaçamaklar için büyük önem kazandı! Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi, İstanbullulara iki saat uzaklıkta ‘nostaljik bir Toskana’ ortamı sunuyor. Zamanın adeta 1970’lerde durduğu sevimli köyleri ve romantik bağlarıyla Şarköy haftasonu kaçışlarına çok uygun. Üstelik, bölgede bugünlerde bağbozumu heyecanı var.
#Şarköy Gezi RehberiTekirdağ'a 93 kilometre uzaklıkta bulunan Şarköy, bağcılık ve şarapçılık deyince Türkiye’de ilk akla gelen yerlerden. Ülkemizin turistik açıdan önemli sahil beldelerinden biri olan Şarköy'ün gezilecek yerlerinden bazılarını haberimizde bulabilirsiniz...İşte doğal güzellikleri, tertemiz denizi ve Türkiye’nin mavi bayraklı plajları listesinde yer alan Şarköy...
#Şarköy Gezi YazısıBayramda uzun bir seyahat planı yapmayanları, şehirlerin sakin yüzü ağırlıyor. Normalde kalabalık olan, fırsat bulup gezemediğimiz sokakları keşfetmek için tam bir haftalık fırsat var önümüzde. Jürimize ‘aile ziyaretleri için evde kalanlarla tatil yörelerindeki bayram kalabalıklarını yaşamak istemeyenler’ için rotalar sorduk; birbirinden ilginç öneriler aldık.
#HürriyetBirkaç hafta önce Trakya’nın topraklarında göz alabildiğine uzanan kanolalar yerini ayçiçeklerine bıraktı. Sağınız solunuz, önünüz arkanız her yer yeşil saplar üzerinde gökyüzüne yükselen sarı ayçiçekleri. Çekirdeğinden çok, yağı için yetiştiriliyor Trakya’da ve gezginler için de doğal bir stüdyo.
#TekirdağAlper Metin (43) yalnız seyahat edenlerden. Beş kıta ve 42 ülkeyi tek başına korkusuzca gezdi. Özgürce seyahat etmek onun için tam bir tutku. Üstelik herkesin gittiği yerleri de tercih etmiyor. Küba’nın turistlerin pek uğramadığı kasabalarına ve Moğolistan’ın ıssız bozkırlarına gitti. Finlandiya’nın kırlarında kamp yaptı. İsrail’de Necef Çölü’nü aştı. Moldova’da köy düğününde halay çekti. Çin Seddi’ne tırmandı...
Baharın serin ve bol yağışlı geçmesi bu yıl üzüm üreticilerinin yüzünü güldürdü. Üzümler zamanında olgunlaştı, yoğunluğu istenilen kıvamı buldu, üstelik ürün bol oldu. Ramazan nedeniyle bağbozumu turları temmuz sonunda başladı. Tur düzenleyen firma sayısı beşte kaldı. Kavaklıdere, Kutman, Kayra, Melen ve Sevilen, meraklılara bağlarını gezdiriyor, şarapçılığı tanıma fırsatı veriyor.
Bazı şarap üreticilerinin tanıtım ve yeni müşteri kazanmak amacıyla 2000 yılında başlattığı bağbozumu turları turizm hareketine dönüştü. Sektörün önde gelen firmaları bu yıl yine fabrikalarını, bağlarını şarap meraklılarına açtı, turlar düzenledi. Kültür gezileri düzenleyen firmalar da bu alana yöneldi. Hafta sonunda düzenlenen günübirlik ya da iki günlük bağbozumu turlarına katılanlar üzüm türleri, bağcılık, şarap üretimi konusunda bilgi alıyor, bölgenin tarihi, turistik yerlerini geziyor, tadım yapıyor.
Ağustosun ikinci yarısından eylül ortalarına kadar bağbozumu zamanı. Antik çağlardan bu yana törensel bir özellik taşıyan bağbozumu döneminde, birçok şarap üreticisi tur düzenliyor. Turlarda bağlar gezdiriliyor, üzüm çeşitleri hakkında bilgi veriliyor, tesisler görülüyor, gidenler hoşça zaman geçiriyor. Bu, şarap firmaları için ürünlerini tanıtmak ve tadım yaptırmak için de iyi bir fırsat.
Şarabın hammaddesi olan üzümlerin olgunlaşması için geri sayım bitti ve bağbozumu zamanı geldi. Son birkaç yıldır gelenekselleşen bağbozumu turları sezonuna girdik. Şarap tutkunlarının geçmiş yıllardaki ilgisi nedeniyle bağbozumu artık bir turizm sektörü haline geldi. Bağbozumu turistlerini Türkiye içindeki turlar ‘kesmez’ oldu. Bazı şirketler bu yıl Avrupa’daki bağlara bile bağbozumu turları düzenliyor.
Üzüm bağlarındaki telaş ekimin ikinci haftasında bitiyor. Üzümlerin toplanması işine de bağbozumu denildiğine göre sizin de fazla vaktiniz kalmadı, ‘Üzümün bağlardan kadehlere olan yolcuğuna tanıklık etmek istiyorum’ diyerek çıkın yola. Üzümün, kadehinize gelinceye kadar geçirdiği o sihirli yolculuğunu adım adım izleyin.