İznik, Sarı Saltuk’un rüyası, Davud-u Kayserî’nin din-ilim aynası, Cem’in gerçekleşmeyen kehaneti, Şeyh Bedrettin’in Varidat’ı yazdığı ‘sessiz ev’i... Yazıya şöyle afili bir cümleyle giriş yapalım: İznik; Vatikan ve Kudüs’ten sonra Hristiyanlık dünyasının üçüncü kutsal kenti kabul ediliyor. Çünkü İseviliğin kurumsallaşması burada toplanan konsiller sonrası teşekkül eder. Burası aynı zamanda 1204 Latin işgali esnasında, Bizans’ın başkentliğini yapan bir şehir, Türklerin de Anadolu’daki ilk başkenti. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı, hepsi bir arada, hepsi iç içe, bizlere ‘zaman kayması’ yaşatan bir matruşka.
#BURSAİznik'te güneş bir bakarsınız bir bulutun arkasına saklanır, bir bakarsınız dağların arkasına doğru usul usul kaçarken sizinle saklambaç oynar yaramaz bir çocuk gibi... Ya da bir ressama özenir, paletini ve fırçasını eline aldığının farkına bile varmazsınız, boyamaya başlar gökyüzünü... İznik'te güneş sarıdan kırmızıya, turuncuya ve kızıla doğru renk yolculuğuna başlar. İşte size İznik gezi rehberi...
#İznikProf. Dr. Cemal Kafadar dünyanın sayılı Osmanlı tarihçileri arasında gösterilen bir isim. Kafadar uzun yıllardır, dünyanın en iyi üniversitelerinin başında gelen Harvard’da Osmanlı tarihi dersleri veriyor. Bir dönem Harvard’ın Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’ni de yönetti. Bütün seneyi Cambridge-İstanbul arasında mekik dokuyarak geçiriyor. Geçen yıl Harvard’ın yaz okulunu Sabancı Üniversitesi ile birlikte İstanbul’a taşıyan projede de onun imzası vardı. Bu yıl ise Harvard’da meslektaşı Sibel Bozdoğan ile birlikte ‘İstanbul’ isimli bir ders veriyor. Kent mekanları üzerinden İstanbul’un tarihini anlattıkları derse hem mimari hem tarih öğrencilerinden yoğun ilgi var. Türkiye’nin kendi içindeki kutuplaşmalara endekslendiği şu dönemde dünyanın öteki ucundaki gençlerin neden İstanbul çalışmaya hevesli olduğunu anlattı. Kafadar’ın muhafazakar iktidarlarla Osmanlı mirası arasındaki ilişkiyi irdeleyen tespitleri düşündürücü.
#Osmanlı TarihiArnavutluk Başbakanı Edi Rama, Tiran’da Bektaşi tarikatı için egemen bir mikrodevlet kurmayı planladıklarını söyleyerek bir tartışma başlattı. Açıklamasının bir gün öncesi Tiran’daydık. Yıllar süren kapalı ve ‘inançsız’ bir rejimin ardından farklı dinlerin sorunsuzca bir arada yaşamasıyla övünen Arnavutlar turizmle tanışıyor ve başbakanlarının ses getiren icraatlarını seviyor.
#Gülay Barbaros AltanÜlkemizde binlerce yıllık bir tarihe her an tanık olmak mümkün. Bunu yapmanın en kolay yolu ise medeniyetlerin kalıcı izleri olan kaleleri keşfe çıkmak. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken kaleler hangileri?’ diye sorduk. 13 şehirden birbirinden etkileyici 15 kaleyi anlattılar
#Rotaİznik için “Dört kapı, dört medeniyet” denir. Bu; İstanbul, Yenişehir, Lefke ve Göl kapıyla çevrilen Roma-Bizans-Selçuklu-Osmanlı geçmişine atfedilen bir söz. Gelin aynı adlı gölün kıyısındaki eski zaman kentinin kapısını çalalım. Hikâyelerinin kudreti başınızı döndürecek, hazırlıklı olun...
#Seyahat- Kentte ziyaretgah, türbe ve benzeri inanç merkezlerinin bakım-onarımının yapılması ve ulaşım sorununun çözülmesi için başlatılan çalışmalar aralıksız sürüyor - Başbakan Davutoğlu'nun Tunceli ziyareti sırasında da gündeme gelen çalışmalar, hazırlanan yeni proje kapsamında devam ediyor - Vali Kaymak: "Tüm inanç merkezlerinin sorunlarını çözmek için proje hazırladık"
Doğu Anadolu’da taş işçiliğinin en ilginç örneklerini barındıran illerden biridir Erzincan. Urartular, Akkoyunlular’dan mirastır bu gelenek. Kervansaraylar, türbeler desenlerle süslenmiştir, mezar taşlarında sembollerle hayat öyküleri anlatılır. Kentin doğusundaki Üzümlü, Çayırlı, Tercan ve Otlukbeli ilçelerinde çıkacağınız bir gezide taşlara kazınan sembollerle dünün dünyasına yolculuk yapabilirsiniz.