Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Sudan'dan sonra Etiyopya için de sarı humma salgını uyarısı yaptı. Örgütten yapılan açıklamada, ülkenin Güney eyaletinin Gurage bölgesinde mart ayı başında 3 olan şüpheli sayısının 85'e yükseldiği belirtildi. Bu gelişmenin ardından sarı humma virüsü hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Peki, sarı humma nedir? Sarı humma belirtileri neler?
#Sarı Humma Nedir?Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Sudan’ın güneyinde sarı humma salgınının başladığını açıkladı. Bu açıklamanın ardından “Sarı humma nedir, nasıl bulaşır?” soruları araştırılmaya başlandı. İşte enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan, yüksek ateş, sarılık, karın ağrısı, kusma ve kanamaya yol açan sarı humma virüsü ile ilgili merak edilenler…
#Sarı HummaSarı Humma, genellikle Afrika ülkelerine gidecek olan olan vatandaşlara uygulanan tedbir amaçlı aşı nedeniyle sorgulanıyor. Ülkemizde her ne kadar az görülse de yurtdışına çıkacak olan vatandaşların gündem maddeleri arasında yer alıyor. Uluslararası Aşı ve Profilaksi Sertifikası ile kontrol altında tutulan Sarı Humma aşısı, ülke girişlerinde kontrol edilmektedir. Peki, sivrisinek aracılığıyla bulaşan Sarı Humma hastalığının aşısı nerede yapılır? İşte bu hastalığın belirtileri hakkında bazı bilgiler
#Sarı HummaAedes (Sarı Humma) Sivrisineği ısırığı ile tehlike saçan bir türdür. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.
#AedesSözleşme, Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler. Anlaşma, ayrıca Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı verir. Peki, Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir, kimler arasında imzalandı? İşte Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri....
#Montrö Boğazlar SözleşmesiBulaşıcı hastalıkların birçoğunun bildirimi zorunlu olmaktadır. Özellikle günümüzde tüm dünyayı saran COVID-19 salgını dünya üzerinde bulunan bulaşıcı hastalıklardan yalnızca bir tanesidir. Bunun yanında dünyada AIDS, Akut Kanlı İshal gibi pek çok bildirimi zorunlu hastalık bulunmaktadır. Bu bakımdan bildirimi zorunlu olan hastalıkların neler olduğunu ve bu hastalıklar ile alakalı birçok konuyu öğrenebilir ve günlük hayatta kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bildirimi zorunlu hastalıklar nelerdir ve nereye bildirilir? Bildirimi zorunlu hastalıkların grupları ve listesi (B, C ve D Grubu) nedir detayları ile derledik.
#SağlıkCiltte nokta biçiminde kanamalarla damar dışına kan çıkması anlamına gelen peteşi nedenleri ve belirtileri halk arasında merak edilen cilt hastalıkları arasında yer alıyor. Peki peteşi nedir, neden olur? İşte, peteşi hastalığı belirtileri ve tedavisi.
#PeteşiNormalde ısırmayan karasinekler bazı günler bacaklarımızı sokar ya... İşte onlar aslında kara sinek değil. İstanbul bir süredir adeta sineklerin buluşma noktası oldu. Son dönemde 'baldırsokan sineği' ile bir kez daha gündeme gelen sinek problemini uzmanlarla enine boyuna konuştuk. Sayıları neden arttı? Sağlığımıza ne gibi zararları var? Önlem almak için neler yapılmalı? Hepsinin ve daha fazlasının cevabı haberimizde...
#Cilt SağlığıDünya koronavirüs aşısı olmuş kişilere özgürlükler tanınıp tanınmayacağını tartışıyor. Salgının varyantlarla birlikle bir bilinmezliğe doğru gittiği bu süreçte ‘aşı pasaportu uygulamaya konulacak mı? Avantajları ve dezavantajları ne olur? Detaylar haberimizde...
#Aşı PasaportuBatı Afrika ülkesi Nijerya'da sarı humma salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 95'e çıktı. Bu haberin ardından Sarı Humma hastalığı ve belirtilerinin nasıl olduğu merak ediliyor.. Peki Sarı Humma hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
#Sarı HummaSarıhumma virüsü ile enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan, akut, viral kanamalı bir hastalıktır. Sarıhumma hastalığı hakkında en merak edilen sorulardan biri virüsün nasıl bulaştığı ve aşısının olup olmadığı ile ilgili oluyor. Peki Sarıhumma hastalığı (Yellow Fever) nedir, Sarıhumma aşısı var mıdır?
#SarıhummaBatı Afrika’da üç ülkeyi; Gana, Benin ve Togo’yu üç yıldır hedefime koymuş bekliyordum. Yılda sadece bir gün, 10 Ocak’ta Benin’de gerçekleşen ‘Voodoo Haccı’ zamanı orada olmaktı hedefim. Nihayet geçen ocak, Voodoo’nun Vatikan’ı Ouida’da (Benin’in eski başkenti) törenleri izlemek için yola çıktım...
#GanaZika virüsü.Flaviviridae virüs familyasının ve Flavivirus cinsinin bir üyesi. İnsanlara sivrisineklerden ve cinsel yoldan geçer ve Zika ateşi veya Zika hastalığı olarak bilinen hastalığa neden olur. Bebeklerin beyin gelişimlerine de büyük zarar veren Zika virüs nedir, nasıl bulaşır?
#ZikaFigen Gündüz Letaconnoux (48), İstanbul’da İngiliz filolojisi öğrenimi gördü, çokuluslu firmaların pazarlama birimlerinde çalıştı. 2006’dan bu yana Afrika’da, 1,5 yıldır Etiyopya’da yaşıyor, her fırsatta riskli coğrafyalarda gezilere çıkıyor. İzlenimlerini “Yaşamımdan Süzülen Afrika” adıyla kitaplaştırdı. Gündüz, geçen yıl izlediği Timkat’ı anlattı.