Silikozis hastalarına ücretsiz tedavi yolu

Güncelleme Tarihi:

Silikozis hastalarına ücretsiz tedavi yolu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2010 00:00

Sağlık Bakanlığı, sosyal güvencesi olmayan, ağırlıklı olarak kot taşlama işinde çalışanlarda görülen silikozis hastalarının ücretsiz muayene edileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre silikozis hastaları ve Sağlık Bakanlığı’nın bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar listesinden belirleyeceği hastalığı olanlar, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak. Bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar arasında, “AIDS, Akut Kanlı İshal, Boğmaca, Difteri, Kabakulak, Cüzzam, Kızamık, Kolera, Kuduz, Menenjit, Tetanoz, Şarbon, Şark Çıbanı, Tifo, Sarı Humma, Veba” gibi hastalıklar yer alıyor. Ancak bunlardan hangilerinin tedavisinin ücretsiz yapılacağını bakanlık henüz belirlemedi.

Diyarbakır’ın Kocaköy İlçesi’ne bağlı Ambar, Özekli ve Vural köylerinde, ailelerinin geçimini sağlamak amacıyla umutla gittikleri İstanbul’da 2000-2005 yıllarında denetimsiz kot taşlama atölyelerinde silikozis hastalığına yakalanan gençler, ücretsiz tedavi imkanının sağlanmasının sevinçle karşıladılar. Ancak gençler, bu kararın yanı sıra hastalık nedeniyle çalışamadıkları için başka imkanların da sağlanması istediler.

Bir köyde 45 hasta

Hastalıkla üç yıldır mücadele eden Ambar Köyü’nden Mehmet Tektaş (25), “Sadece bizim köyde yaklaşık 45 kişi bu ölümcül hastalıkla cebelleşiyor. Raporlu olan 16’sının durumu ağır. Ücretsiz tedavi hizmetlerinden yararlanmamız sevindirici bir gelişme ama başka imkanların da sağlanmasını istiyoruz. Hastalıktan dolayı çalışamıyoruz. Bu imkanın ailemizin diğer fertlerine de tanınmasını istiyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Silikozis nedir

Silikozis, kot taşlama işçileri ile taşocağı, tünel ve diğer maden işçilerinin silisyum tozlarını uzunca bir süre solumaları sonucu akciğerlerde yaygın iltihapların oluşmasına neden olan tehlikeli bir hastalıktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!