Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Sudan'dan sonra Etiyopya için de sarı humma salgını uyarısı yaptı. Örgütten yapılan açıklamada, ülkenin Güney eyaletinin Gurage bölgesinde mart ayı başında 3 olan şüpheli sayısının 85'e yükseldiği belirtildi. Bu gelişmenin ardından sarı humma virüsü hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Peki, sarı humma nedir? Sarı humma belirtileri neler?
#Sarı Humma Nedir?Anne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#SivrisinekAedes (Sarı Humma) Sivrisineği ısırığı ile tehlike saçan bir türdür. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.
#AedesAedes sivrisinek ısırığı belirtileri gündemdeki konular arasında yer alıyor. Afrika'ya özgü olan bu sivrisinek türünün İstanbul'da gözlemlenmesiyle birlikte, aedes sivrisinek ısırı hakkında bilgiler merak konusu oldu. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, zika humması, mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkların yayılmasına neden olan sivrisinek, ileri seviyede ciddi durumlar yaratabiliyor. Peki, aedes sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir, bulaşıcı mı? İşte, Aedes sivrisinek ısırığından korunmanın yolları...
#Aedes Sivrisinek IsırığıSon günlerde Aedes sivrisinek ısırığı gündemdeki haberler arasında yer alıyor. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkların yayılmasına neden olan bu sivrisinek türünün İstanbul'da artış yaşanması paniğe neden oldu. Peki, Aedes sivrisinek ısırığı bulaşıcı mı, nasıl geçer? İşte, Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri...
#Aedes Sivrisinek IsırığıAedes (Sarı Humma) Sivrisineği ısırığı ile tehlike saçan bir türdür. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.
#AedesCiltte nokta biçiminde kanamalarla damar dışına kan çıkması anlamına gelen peteşi nedenleri ve belirtileri halk arasında merak edilen cilt hastalıkları arasında yer alıyor. Peki peteşi nedir, neden olur? İşte, peteşi hastalığı belirtileri ve tedavisi.
#PeteşiNormalde ısırmayan karasinekler bazı günler bacaklarımızı sokar ya... İşte onlar aslında kara sinek değil. İstanbul bir süredir adeta sineklerin buluşma noktası oldu. Son dönemde 'baldırsokan sineği' ile bir kez daha gündeme gelen sinek problemini uzmanlarla enine boyuna konuştuk. Sayıları neden arttı? Sağlığımıza ne gibi zararları var? Önlem almak için neler yapılmalı? Hepsinin ve daha fazlasının cevabı haberimizde...
#Cilt SağlığıDicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı şehirlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle sivrisinek sayılarındaki artışa dikkat çekti. Satar, "Sivrisinekler kanımızı emerler ve insandan insana virüs bulaştırırlar. Sivrisinekler koronavirüs bulaştırmaz, sarı humma, Batı Nil, dang gibi ölüme sebep olan virüsleri bulaştırır. Ancak Ayrıca hayvan kaynaklı ölümlerde de ilk sırayı alırlar. Kış aylarında metruk evleri, kanalizasyonları, foseptikleri, sivrisineklerin larvalarını bırakmamaları için ilaçlamak önemlidir. Bu mücadele ile sivrisineklerin 4'te 3'ünü yok etmiş oluruz" dedi.
#Dicle ÜniversitesiBatı Afrika ülkesi Nijerya'da sarı humma salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 95'e çıktı. Bu haberin ardından Sarı Humma hastalığı ve belirtilerinin nasıl olduğu merak ediliyor.. Peki Sarı Humma hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
#Sarı HummaSarıhumma virüsü ile enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan, akut, viral kanamalı bir hastalıktır. Sarıhumma hastalığı hakkında en merak edilen sorulardan biri virüsün nasıl bulaştığı ve aşısının olup olmadığı ile ilgili oluyor. Peki Sarıhumma hastalığı (Yellow Fever) nedir, Sarıhumma aşısı var mıdır?
#SarıhummaSarı Humma, genellikle Afrika ülkelerine gidecek olan olan vatandaşlara uygulanan tedbir amaçlı aşı nedeniyle sorgulanıyor. Ülkemizde her ne kadar az görülse de yurtdışına çıkacak olan vatandaşların gündem maddeleri arasında yer alıyor. Uluslararası Aşı ve Profilaksi Sertifikası ile kontrol altında tutulan Sarı Humma aşısı, ülke girişlerinde kontrol edilmektedir. Peki, sivrisinek aracılığıyla bulaşan Sarı Humma hastalığının aşısı nerede yapılır? İşte bu hastalığın belirtileri hakkında bazı bilgiler
#Sarı HummaCinsi sivrisineklerin ısırmasıyla oluşan sıtma hastalığı, keyifle başlayan yaz tatillerini kabus dolu günlere çevirebiliyor. Peki, sıtmanın belirtileri neler? Sıtmaya yakalanmamak için neler yapmalıyız? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neşat Bozkurtgil, sıtma ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Sıtma HastalığıGüney Amerika’da ve Pasifik Okyanusu adalarında hızla yayılan sivrisinek kaynaklı Zika virüsü hastalığı, dünyanın pek çok ülkesi gibi Türkiye’yi de tehdit ediyor. Bilim insanları, hastalığın yayılmasında sivrisineklerin hızla çoğaldığı durgun su birikintilerinin başrolü oynadığına ve Zika ile mücadelede modern ilaçlama yöntemlerinin kullanılmasının şart olduğuna dikkat çekiyor.
#ZikaCELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ÜLGEN ZEKİ OK KABİN AMİRİ SELDA DURMAZ'IN NİJERYA'DA SİVRİSİNEK SOKMASI İLE BULAŞAN BİR ENFEKSİYONDAN DOLAYI HAYATINI KAYBETMESİ ÜZERİNE TROPİKAL ÜLKELERE SEYAHAT EDECEKLERE BİR TAKIM UYARILARDA BULUNDU.