Seyahatlerden önce özellikle enfeksiyonlarla ilgili alacağınız danışmanlık hizmeti hayatınızı kurtarabilir.
Gideceğiniz coğrafyaya özgü, bazen aklınıza dahi gelmeyecek hastalıklarla dönmeniz mümkün. Yurdışına çıkışta, riskli bölgelere seyahatlerde iki aşı çok önemli. Bunlar sarı humma ve sıtma.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, seyahate çıkmadan önce doktorla yapılacak bir görüşmede, risklerin saptanması, aşı ve korucuyu ilaçların planlanması gerektiğini söylüyor. "Dünya Sağlık Örgütü’nün Travel Medicine (Seyahat Tıbbı) adlı kitabında ülkelerin sağlık riskleri şehir şehir belirtilmiş. Bu verilere göre planlama yapılabilir" diyor.
SARIHUMMA AŞI SERTİFİKASI
Risk haritasında yer alan ülkelere seyahat edenler için sarı humma ve malarya aşıları zorunlu. Sarıhumma için risk alanlarına bakılıyor. Bu alanlara gidecek olan kişiler gitmeden 10 gün önce (9 aylıktan küçük bebekler hariç) aşı olmak zorunda. Aşılananlara 10 yıl geçerli bir sertifika veriliyor. Kişi 10 yıl boyunca gittiği sarı humma riski olan bütün seyahatlerde bu sertifikayı gösteriyor. Yoksa ülkeye alınmıyor. Bu aşılar gebelere yapılmıyor ama acil gitmesi gerekiyorsa "gitmek zorundayım ve riskleri kabul ediyorum" diye bir izin belgesi imzalaması gerekiyor. Doç. Dr. Sönmezoğlu, örnek olarak sarı hummanın yüksek oranda görüldüğü Fildişi Sahili’ni veriyor: "Bu tip ülkelere gideceklere sarı humma, hepatit B ve A aşılarını da yaptırıyoruz. Sıtma riski olduğu için seyahatten üç gün önce sıtma ilacına başlıyoruz. Orada kaldığı zaman içinde sıtma ilacını içiyor. Döndükten sonra da dört hafta ilacına devam ediyor. Bu şekilde sıtmaya yakalanma olasılığı sıfıra iniyor ama dirençli formu alırsa aynı ilacı iki katına çıkarıyoruz. Sivrisinek ısırıkları da sıtmaya neden olabildiği için çok önemli. Seyahat sırasında fark edilmiyor ama dönüşte sıtma belirtileri ortaya çıkabiliyor. Tek belirtisi titreme ile ateş. Kişinin bu durumda hemen hastaneye başvurması gerekir."
HİJYENİN KÖTÜ OLDUĞU ÜLKELERDE HEPATİT, İSHAL ORANLARI YÜKSEK
Bazı ülkelerde hijyen son derece kötü. Buralarda hem bulaşıcı hastalıklar hem Hepatit C, hem de ishaller çok yüksek. Seyahat danışmanığında, böyle ülkelere gideceklere açıkta yemek yememelerini, açıktan su asla içmemelerini, bilinen restoranlardan kapalı ambalajlardan yemek almaları öneriliyor. Acil durumda kullanabilecek ilaçlar reçeteleniyor. Bazı ülkeler için de mutlaka sağlık sigortası yaptırmak gerekiyor.
BUNLARI UNUTMAYIN
Yedi günlükten küçük çocuklar için uçak sakıncalı.
36 haftadan ileri gebelerin seyahate çıkması kesinlikle sakıncalı.
32 haftadan sonraki gebeler ise acil doktor raporu ile çıkabilir.
Düzenli ilaç almak zorunda olan kronik akciğer ve kronik kalp hastalarının uçak yolculuğu yapmaları sakıncalı.
EN RİSKLİ BÖLGELER
Tayland’da kuş gribi
Mısır’da Hepatit C
Hindistan ve bazı Afrika ülkelerinde sıtma
Fildişi Sahili ve bazı Afrika ülkelerinde sarı humma