Seyahate çıkanların yüzde 30-80’i turist ishali oluyor. Orandan da anlaşıldığı gibi en sık rastlanan bu mikrobik seyahat hastalığına çeşitli mikroplar yol açıyor. Su ve gıdalarla bulaşıyorlar.
Bunlardan enterotoksik E.Coli en sık görüleni. Alt yapının kötü olduğu ülkelerde hastalığa yakalanma riski daha yüksek.
Turist ishalinin belirtileri hastalık etkeni mikroba göre değişiyor. Ancak şiddetli ishal ve karın ağrıları ortak şikayetler. Ateş, kanlı dışkılama, şiddetli karın ağrılarının da olması sorunun ciddiyetini gösteriyor. Bu durumda derhal tedaviye başvurun.
İstatistiklere göre hastalığa yakalananların yüzde 20’si seyahatine devam edemeyecek kadar rahatsızlanıyor. Bunların yaklaşık yarısı ise seyahat planlarını değiştiriyor. Çocukların ve yaşlıların su kaybını tolere etmeleri ise zor. Ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyorlar.
Mide asidi, gıdalarla bulaşan mikroplar için önemli bir savunma oluşturuyor. Bu nedenle, çocuklar, yaşlılar, midesi alınmış veya anti asit gibi mide ilaçları kullananlar gıda ve suyla bulaşan mikroplara karşı savunmasızlar.
ÇÖZÜM TEMİZ GIDA
Hastalığı önleyecek aşı yok. Az pişmiş veya pişmemiş gıdalar ve kirli sular hastalığı yapan mikropların kaynağı. Dolayısıyla korunmanın en garantili yolu pişmemiş gıdalardan uzak durmak. Kötü koşullarda hazırlanan gıdaları yememek. Meyveleri soyarak tüketmek. Ve tabii kaynatılmış veya klorlanmış su içmek. En iyisi de kapalı su kullanmak. Unutmayın, seyahat edeceğiniz bölgenin mikrobik yapısına bağlı olarak, kolera, sarılık, sıtma, menenjit, ensefalit, veba, çocuk felci, tetanoz, turist ishali, tifo, sarı humma gibi hastalıklarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bunları unutmayın!
Tuvalete gittikten sonra ve yemek yemeden önce mutlaka ellerinizi yıkayın.
n İçme suyunun güvenirliliğiyle ilgili bir kuşkunuz varsa, dezenfektan tabletleriyle steril edin ya da şişe sularını kullanmayı tercih edin.
n İçeceklerinizin içine koyduğunuz buzun güvenli bir sudan yapıldığına emin olmadıkça kullanmayın.
n Beklemiş yemekleri yemeyin, yeni ve iyi pişirilmiş sıcak yemekleri yemelisiniz.
n Soyarak veya kabuklarını ayıklayarak yedikleriniz dışında, çiğ yenen yiyecekleri yemekten kaçının.
n Görünümü kötü olan (kokusu, rengi vb) yiyecekleri yemeyin.
n Pastörize edilmemiş ya da açıkta satılan sütü içmeyin.