Aedes Sivrisinek Isırığı Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Var Mı? Aedes Sivrisinek Isırığından Korunmanın Yolları
"Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri gündemdeki konular arasında yer alıyor. Afrika'ya özgü olan bu sivrisinek türünün İstanbul'da gözlemlenmesiyle birlikte, aedes sivrisinek ısırı hakkında bilgiler merak konusu oldu. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, zika humması, mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkların yayılmasına neden olan sivrisinek, ileri seviyede ciddi durumlar yaratabiliyor. Peki, aedes sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir, bulaşıcı mı? İşte, Aedes sivrisinek ısırığından korunmanın yolları..."
Aedes, zika virüsü ve sarıhumma gibi viral enfeksiyonlara neden olabiliyor. Dünyanın birçok yerinde yaygın olan bu sivrisinek türünün asıl çıkış noktası Afrika'dır. Enfeksiyon genellikle hafiftir ve yaklaşık 1 hafta sonra kalıcı bir soruna yol açmadan geçer. Ancak nadir durumlarda çok ciddi olabilir ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edebilir.
Aedes sivrisinek ısırığı bulaşıcı mıdır?
Genellikle Aedes aegypti ve Aedes albopictus çeşitleri olmak üzere, enfekte sivrisinekler tarafından yayılır.
Bu sivrisinekler gün içinde, genellikle sabahın erken saatlerinde veya akşamın erken saatlerinde, gün batımından önce ısırırlar.
Genellikle kuyular, su depolama tankları veya eski araba lastikleri gibi yerleşim alanlarında durgun suyun yakınında bulunurlar.
Sarıhumma insandan insana bulaşmaz.
Zika virüsünün dört türü vardır. Virüsün yalnızca bir türüne karşı bağışıklığınız olacağından, daha önce geçirdiyseniz tekrar alabilirsiniz.
Aedes sivrsinek ısırığı belirtileri nelerdir?
Sarıhummasının hafif belirtileri; ateş, ağrı ve sızıya veya kızarıklığa neden olan diğer hastalıklarla karıştırılabilir.
Sarıhummasının en yaygın semptomu , aşağıdakilerden herhangi biriyle birlikte ateştir:
- Yüksek ateş veya titreme hissi
- Şiddetli baş ağrısı
- Göz ağrısı
- Kas ve eklem ağrısı
- Yaygın kırmızı döküntü
- Karın ağrısı ve iştah kaybı
Sarıhumma belirtileri tipik olarak 2-7 gün sürer. Çoğu insan yaklaşık bir hafta sonra iyileşir.
Aedes sivrsinek ısırığı tedavisi var mıdır?
Sarıhumma için özel bir tedavi veya yaygın olarak bulunan bir aşı yoktur, bu nedenle enfeksiyonun bulunduğu bir bölgede dolaşan sivrisinekler tarafından ısırılmaktan kaçınmak önemlidir.
Sarıhumması olan kişilerde kanama sorunlarına neden olabileceğinden kan sulandırıcı ilaç kullanılmamalıdır.
Dehidrasyonu önlemek için bol sıvı tüketin – yurt dışındaysanız, yalnızca uygun şekilde kapatılmış bir şişeden şişelenmiş su için.
Bol bol dinlenin
Aedes sivrsinek ısırığından nasıl korunulur?
Aedes sivrisinek ısırığını geçirmek için evde uygulanabilecek herhangi bir tedavi yoktur. Ancak aşağıda belirtilen durumlara dikkat ederek, sivrisinek ısırığına karşı korunabilmeniz mümkün.
Sarıhumma virüsü taşıyan sivrisinekler en çok şafaktan alacakaranlığa kadar aktiftir, ancak geceleri de ısırabilirler.
Koruyucu giysi giyin. Sivrisineklerin istila ettiği bölgelere girerken uzun kollu gömlek, uzun pantolon, çorap ve ayakkabı giyin.
Sivrisinek kovucu kullanın. Permetrin kıyafetlerinize, ayakkabılarınıza, kamp malzemelerinize ve cibinliklerinize uygulanabilir. İçinde zaten permetrin bulunan giysiler de satın alabilirsiniz. Cildiniz için en az %10 DEET konsantrasyonu içeren bir sinek kovucu kullanın.