Güncelleme Tarihi:
International Hospital, seyahat hastalıkları konusunda danışmanlık hizmeti veriyor
Tifo, sıtma, turist ishali, sarılık, sarı humma, kolera, gıda zehirlenmeleri... Birçok hastalık, seyahatler sırasında veya sonrasında ortaya çıkabiliyor ve çok ciddi sonuçlar doğurabiliyor. International Hospital Seyahat Hastalıkları Polikliniği Sorumlusu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydoğan Lermi, seyahate çıkmadan
önce mutlaka gerekli önlemlerin alınmasını söylüyor. Poliklinik, seyahat hastalıklarıyla ilgili danışmanlık,
tanı ve tedavi hizmeti veriyor.
28 yaşındaki iş kadını F.T., kısa süreli bir iş seyahati için gittiği Afrika'dan, günler sonra farkına varacağı kötü bir sürprizle döndü. 2 hafta sonra şiddetli ateş, şuur bulanıklığı, halsizlik nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Kısa sürede şuurunu kaybetti ve komaya girdi. Hastaya sıtma tanısı kondu. 1 ay yoğun bakımda, 2 ay da hastanede kaldıktan sonra normal yaşama dönebildi.
72 yaşındaki bayan N.B. turist kafilesiyle gittiği Yemen'de ateşlendi. 2 gün sonra Mısır'da hekime başvurdu ve gripal şikayetleri nedeniyle antibiyotik tedavisi gördü. 1 gün sonra İstanbul'a geldiğinde eşi tarafından hastaneye yatırıldı. Yüksek ateş, şuur bulanıklığı, halsizliğin nedeni araştırıldığında, sıtma olduğu görüldü. Yoğun bakımda 1 hafta kaldı. 15 gün daha hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edildi.
Şeker hastası 67 yaşındaki bay M.K., hac görevini yerine getirmek için gittiği Mekke'de fenalaşarak yüksek ateş ve şuur kaybı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanın sıcak çarpması nedeniyle aşırı su kaybettiği, böbrek fonksiyonlarının ileri derecede bozulduğu belirlendi. Böbrek fonksiyonları düzelemeyen hasta bundan sonraki yaşamını diyalizle sürdürdü.
66 yaşındaki bay E.K. Akdeniz kıyılarında 2 hafta tatil yaptı. Türkiye'ye döndükten 5-6 gün sonra yüksek ateş, kuru öksürük, şuur bulanıklığı, nefes almada zorluklar nedeniyle yoğun bakıma alındı. Lejyoner hastalığı tanısı konan hasta 2 hafta yoğun bakım ünitesinde tedavi gördü. Lejyoner hastalığı genellikle otel veya gemi klimalarından bulaşıyor. Uluslararası bazı bültenlerle, bu hastalığın görüldüğü otel ve gemilerin isimleri yayınlanıyor. Önlem olarak alınabilecek aşı veya ilaç bulunmuyor.
ÜÇ AŞAMADA HİZMET
Bu vakaların hiçbiri hayal ürünü değil Gerek yurtiçi gerekse yurtdışına seyahatler, küçük bazı önlemlerin alınmaması yüzünden yaşamı zehir edebiliyor. Her ülkenin ve bölgenin kendine özgü seyahat riskleri bulunuyor. Örneğin New York'ta Batı Nil ateşine bağlı ensafalit (beyin iltihabı), Washington'da Lyme, Londra'da deli danaya, İspanya'da lejyoner hastalığı (lejyonella zatürreesi) size eşlik ediyor olabilir. ‘Seyahat hastalıkları’ gidilen yere, gidiş şekline, kalınacak süreye, yapılan aktivitelere, bölgenin coğrafi, fiziksel ve mikrobik yapısına, varolan hastalıklara, sağlık durumuna ve yaptırılan aşılara göre değişiyor.
International Hospital Seyahat Hastalıkları Polikliniği Sorumlusu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydoğan Lermi, artan seyahat trafiği nedeniyle özellikle gelişmiş ülkelerde seyahat hastalıklarının dikkat çekmeye başlandığıı belirtiyor. Seyahat sırasında ve gidilecek yerde karşılaşılabilecek sorunları önceden saptayabildiklerini ve önlem alınabileceğini belirten Dr. Lermi, ‘‘Klinik olarak hizmeti 3 aşamada veriyoruz. Birinci aşamada, sehayat öncesi verilen danışmanlık hizmetiyle, gelişebilecek sağlık sorunları belirlenir, gerekli aşılar yapılır, ilaçlar temin edilir, uyarı, önlem ve önerilerde bulunulur. Sağlık raporları ve aşı kartları düzenlenir. İkinci aşamada, seyahat sırasında karşılaşılan hastalıklar hakkında danışmanlık yapılır. Seyahat sonrasında ise ortaya çıkan sağlık sorunlarının tanı ve tedavi hizmeti verilir’’ diyor.
Seyahat sırasında mikrobik hastalıklar, kalp ve dolaşım rahatsızlıkları, deri hastalıkları, solunum ve akciğer hastalıkları, alerjik hastalıklar ile dahili ve cerrahi birçok hastalık çıkabilir. Dr. Lermi, WHO'nun yurtiçi veya yurtdışına hangi amaçla gidilirse gidilsin seyahat hastalıkları kliniğine danışmaları uyarısında bulunduğunu söylüyor. Seyahate çıkmadan birkaç hafta önce danışmanlık hizmeti için başvurulması gerektiğini belirten Dr. Lermi, bazı aşıların yaptırılması gerekebildiğine, ve aşıların en az 2 hafta önceden yaptırılmasına dikkat çekiyor.
UZUN YOLCULUKLARA DİKKAT
Dr. Lermi'nin verdiği bilgiye göre seyahat hastalıkları, seyahat şekline (derin ven trombozları, taşıt tutmaları ve zaman farkına bağlı sersemlik hali), seyahat edilen yerin mikrobik yapısına veya seyahat edilen yerdeki doğa koşullarına bağlı gelişebiliyor. Son zamanlarda üzerinde sıkça durulan ‘derin ven tromboz’ları uzun yolculuklar sırasında hareketsiz kalma sonucu, bacak damarlarında oluşan pıhtının yerinden koparak akciğer damarını tıkamasıyla oluşuyor. Seyahatten önce alınacak aspirinle önlenebiliyor.
Yüzdelerle seyahat sonrası sendromlar
Herhangi bir nedenle kendini bir süre hasta hissedenlerin oranı yüzde 65
Ciddi hastalık belirtileri ortaya çıkanların oranı yüzde 15
Hastalık nedeniyle hekime gidenlerin oranı yüzde 8
Geri döndüğünde hastaneye yatırılanların oranı yüzde 6
Seyahatini bırakıp dönenlerin oranı yüzde 6
Geri döndüğünde işine gidemeyecek kadar hasta olanların oranı yüzde 2
Gittiği ülkede hastaneye yatırılmak zorunda kalanların oranı binde 4
Aşıyla önlenebilen hastalıklar
Sarı humma (Güney Afrika ve Güney Amerika'nın bazı ülkeleri için girişte şart olan aşı), tifo, kolera, sarılık (hepatit A ve B), menenjit aşısı, grip ve kuduz (mağaracılıkla ilgili olanların özellikle) aşılamayla önlenebilen mikrobik seyahat hastalıklarından bazıları