“Türk dünyasının ortak alfabesi kabul edildi” haberleri çıktı. Harflerin sayısı 34’e çıkacakmış. Türk devletlerinin ortak projelerini bilimsel yapılar olarak görmek ve fonetik kayıtlara almak en doğrusudur. Ancak Türkçenin bu şekilde düzeltileceğini, düzgün telaffuz edileceğini sanmak, hele bunu bürokratik bir yapıyla gerçekleştirmeyi ummak gülünçtür. Bu çözümsüzlük ortamında, ne kadar işleyeceği belirsiz bir alfabe teklifinden önce, medyada konuşulan ve matbaa dili olarak kullanılan Türkçeyi güçlendirelim.
#AlfabeYaz ayları geldiğinde deniz, kum ve güneş üçlüsü hemen herkesin vazgeçilmezi olur. Ancak bu keyifli anlar, doğru güneş koruma yöntemleri uygulanmadığında ciddi cilt problemlerine yol açabilir. İşte güneşten korunma konusunda sıkça yapılan 10 hata ve bunlardan nasıl kaçınabileceğiniz hakkında bazı bilgiler.
#Güneş KremiKendinizi nasıl bilirsiniz? Katı prensipleriniz, ince çizgileriniz var mıdır örneğin? “Ben şöyle bir insanım” şeklinde cümleler kurar mısınız? Cevabınız evetse varlığınızın özüne dair illüzyona kapılma ihtimaliniz yüksek. Çünkü benlik mefhumu daima değişime tabidir. Öyle söylüyor Buda... Bugün modern bilimin Budizm öğretisine yaklaştığı nokta da bu.
#Umut Fırat EroğluDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Ekran MaruziyetiOlaylar şöyle gelişti: Galata Köprüsü’nde Şehitler ve Filistin Yürüyüşü’ne katılan bir vatandaş, eylem alanından ayrıldıktan sonra bir şahsın saldırısına uğradı. Saldırıya uğrayan vatandaşın elinde üzerinde “Kelime-i Tevhit” yazan bir bayrak vardı. Bu bayrağın “Hilafet Bayrağı” olduğunu öne sürenler oldu. Bunun üzerinden büyük bir tartışma doğdu. İçinde hilafet, bayrak, yumruk, tutuklama, eline sağlık gibi sözlerin bolca geçtiği muazzam bir tartışma. Bugün yazı günüm olmamasına rağmen ben de bu konuya bir kılavuzla girmek istedim.
#Galata KöprüsüDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Bir Sorudan FazlasıHaberiniz olmadan çekilen bir fotoğrafınızla en son ne zaman karşılaştınız? Hiç farkında olmadan görüntülenme hissi, derinlerdeki ilkel dürtüleri tetikleyen rahatsız edici bir durum. Kendini bir an için tehdit altında sanmak avcı bir hayvanın yakında olduğu zamanlardan kalan, yaşama içgüdüsüyle ilgili bir evham yaratıyor. Ortada bir tehdit olmadığı halde bile mahremiyetin incinme duygusu hoş gelmiyor.
#Silikon VadisiTüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gastronomi sektörü büyük bir gelişim gösterdi. Ama bu kez müşterileri konuşalım. Yani ismi duyulan restoranlara sadece trend o olduğu için giden müşterileri... Bu tür gastronomik restoranlara giden arkadaşlarımdan kaç kez “Dünyanın parasını verdik, üstüne de aç kaldık. Restorandan çıkınca çorbacıya gittik” diyenleri duydum. Çiğ ürünleri sevmiyorsak bir Japon restoranında ne işimiz var ya da limon otuna burun kıvıracaksak Tay mutfağını nasıl kavrayacağız?
#RestoranSeçimdi, sandık sonuçlarıydı, itirazlardı derken haftalardır, haklı olarak kendimizi öylesine kaptırdık ki bu akışa, önümüze düşen birçok başka haberi ‘es geçiyoruz’. Dün yabancı medyayı tararken Dünya Sağlık Örgütü’nün son açıklamasına denk geldim. Şöyle diyor DSÖ: “Yapay tatlandırıcı kullanmayın. Tatlandırıcılar bir fayda sağlamadığı gibi Tip 2 diyabet ve kalp hastalıklarında artışa neden olabilir.” Şeker, kanser tedavi sürecimde beni de en çok yoran konuydu. Şekerden uzak durayım diye tatlandırıcı kullanıyordum ama ne büyük hata imiş. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’yı aradım. Yapay tatlandırıcıların zararlarını, şeker ihtiyacını nereden sağlamak gerektiğini ve dahası şekeri nasıl bırakacağımızı 5 maddede anlattı.
#Dünya Sağlık ÖrgütüBir süredir hararetli sohbetlerin önemli konularından biri ‘tüket-at’ ilişkiler. Yani kısa süreli, haz odaklı olanlar... Oysa çoğu kişi bağ kurabildiği, ‘gerçek’ bir ilişki peşinde. Psikoterapist Dr. Feyza Bayraktar “Kişi, hayatında bağ kurduğu insanlar yoksa yalnızlık hissini geçiremez. Yalnızlık duygusunu gidermek için bağ kurulamayan ilişkileri sürdürmeye çalışmaksa kişiyi daha yalnız hissettirebilir” diyor.
#Psikoterapist Dr. Feyza BayraktarSpor Toto Süper Lig’in 14. haftasında İstanbulspor, sahasında Hatayspor’a 1-0 mağlup oldu. Taksim’de yaşanan patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Hatayspor Teknik Direktörü Volkan Demirel, "Bu tarz şeylerin ülkemizde yaşanmasını istemiyoruz. Bu tarz konular olunca futbol adına konuşacak fazla bir şey olmuyor" dedi.
#HataysporHürriyet’in duyurduğu olay büyük yankı yarattı, Beşiktaş camiası ayağa kalktı. Siyah beyazlı kulüpten yapılan açıklamada, “Hürriyet Gazetesi’nde Murat Fevzi Tanırlı’nın yazdığı gibi, Giresunspor maçında rakibimizin golü VAR müdahalesi ile doğru bir kararla iptal edilmesine rağmen TFF içerisindeki gizli bir el bazı yöneticileri telefonla arayarak ‘VAR hakemleri sabote mi ediyor’ demiştir. TFF bu olayın üzerini kapatacak mı yoksa ismi bizde saklı yönetici için gereğini yapacak mı?” denildi.
#TFFÇok yakın arkadaşlar Whatsapp, Instagram ve Facebook'ta grup kurarak zamanın çok daha verimli ve eğlenceli geçmesini sağlıyor. Bu grupta sorulan sorular da vaktin çok daha dolu dolu geçmesindeki en büyük etkenlerden biri. Sizin için WhatsApp, Instagram ve Facebook gruplarında sorulabilecek zor ve komik soruları derledik.
Bazı kelimelerin edat mı bağlaç mı olduğu zor anlaşılmaktadır. Sanki kelimesinin de cümle içerisinde edat olarak mı bağlaç olarak mı kullanıldığını karıştırlar kişiler bulunmaktadır. Sanki kelimesi edat mıdır bağlaç mıdır? Sanki kelimesinin edat mı bağlaç mı olduğu nasıl anlaşılır? Sizler için sanki kelimesinin edat mı bağlaç mı olduğunu detayları ile derledik.
#AraştırmaDilimize Arapçadan geçen vehmetmek kelimesi vehim sözcüğünden türetilmiştir. Var olmadığı halde gerçekmiş zannedilen şeylere vehim denir. Vehmetmek kelimesinin ilk anlamı zannetmek ve yanılgıya kapılmaktır. Bu kelime aynı zamanda aşırı korkmak ve çekinmek anlamında da kullanılır. Vehmetmek ne demek, ne anlama gelir? Vehmetmek bitişik mi yazılır ayrı mı tüm detayları ile derledik.
#VehmetmekDilimize Arapçadan geçen tahayyül etmek kelimesi hayal sözcüğünden türetilmiştir. Hayal kelimesi hem zihinde canlandırılan görüntü hem de zan demektir. Tahayyül etmek ise daha önce tanıklık edilen bir şeyi ya da yaşanan bir olayı zihinde tekrar canlandırmak anlamına gelir. Tahayyül Etmek ne demek, ne anlama gelir? Tahayyül Etmek bitişik mi yazılır ayrı mı tüm detayları ile derledik.
#Tahayyül EtmekGünümüzde Arapça kökenli ve Öz Türkçe kelimelerinden oluşan birçok birleşik isim kullanılmaktadır. Onlardan biri olan addetmek, ''add'' kelimesi ve ''etmek'' fiiliyle oluşturulmuş. Arapçada ''add'' saymak ve görmek anlamına gelir. Addetmek ise, bir şeyi öyle kabul etmek, var saymak demektir. Addetmek ne demek, ne anlama gelir? Addetmek bitişik mi yazılır ayrı mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#AddetmekKıyamet günü, tüm canlıların yok olması ve artık bu hayatın bitmesi, ahret hayatına geçiş olarak tanımlanır. Rüyada kıyameti gören kimse için gördüğü rüya her zaman bir uyarı niteliği taşımaktadır. Peki, rüyada kıyametin kopması ne gibi anlamlara gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Rüyada Kıyametin Koptuğunu Görmek Ne Anlama Gelir?