Ressam Devrim Erbil’in eski adıyla Sanayi-i Nefise Mektebi Ali’sinde, bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde geçen tam 50 yılı bir sergiye dönüştü. Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun, proje koordinatörlüğünü Durdu Bulduklu’nun, yaptığı Devrim Erbil’in ‘Akademi’de 50 Yıl’ sergisinde ‘Doğa Tutkusu’, ‘Anadolu Kasabasında Yaşantı Üzerine Çeşitlemeler’ ile ‘İstanbul Yorumları’ başlıca temalar. Onun büyüleyici ritmik titreşimlerden oluşan özgün anlatım biçimini ve şiirsel dünyasının seçkin örneklerini bu sergide izleyebilirsiniz.
#Sanayi-İ Nefise Mektebi AliAdnan Giz’in, ilk olarak 1988’de yayımlanan çalışması ‘Bir Zamanlar Kadıköy’ özenli tasarımıyla yeniden elimizde. Sanatçılar, edebiyatçılar, gazeteciler, sporcularla renkli bir galeri, Haldun Taner’in deyişiyle ‘Türkiye’nin en kültürlü kenti’ Kadıköy’ün 150 yıllık hikâyesi bu...
#Bir Zamanlar KadıköyKaraköy’den Tophane’ye kadar 1.2 kilometrelik sahil şeridine yayılan Galataport’un içinde İstanbul için çok önemli birçok tarihi mekân var. Size tavsiyem önce yazımı okuyun, sonra semtin şahane değişimine şahit olmak için ilk fırsatta yolunuzu Karaköy ve Tophane’ye düşürün. Deniz kıyısından Sarayburnu, Anadolu Yakası ve Boğaz’ın girişini de içine alan dünyanın en güzel manzaralarından birinin tadını çıkarmayı da ihmal etmeyin.
#HürriyetSabancı Müzesi’nde (SSM) açılan ‘Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Ressam Hocaların Ressam Öğrencileri’ sergisi, Türk resminin ilk yıllarındaki kuşaklar arası etkileşimi görünür kılıyor. SSM’nin müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne imge üretimindeki dönüşümü takip etmemize olanak veren SSM koleksiyonlarını farklı bir bakış açısıyla ele almak istedik. Hoca-öğrenci ilişkisine odaklanan prensibimiz daha önce teşhir etmeye fırsat bulamadığımız eserlerimizi de bu kapsamda değerlendirmemize fırsat verdi” diyor.
#SSMCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi'nde Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Resim Heykel Müzesi Restorasyon Sonrası Açılış Programında konuştu. "İktidarlarımız döneminde en çok hayıflandığım hususlardan birinin kültür alanında arzu ettiğimiz gelişmeyi gösterememek olduğunu söylüyorum." diyen Erdoğan, "Kültür ve sanat ülkelerin işgalinde, toplumların ele geçirilmesinde görülmeyen ordular olarak kullanılmıştır." ifadelerini kullandı. "Karada ve havada yürüttüğümüz vatan savunmamızı, denizde Mavi Vatan olduğu gibi dijital dünyada da Siber Vatan'ı da içine alacak şekilde genişleteceğiz." diyen Erdoğan, "Siber Vatan'a hem teknik altyapımızı güçlendirerek hem ilhamını kendi medeniyetimizden aldığımız içerik üretimimizden alarak sahip çıkmakta kararlıyız." şeklinde konuştu.
#ErdoğanMihri Müşfik Hanım, Google'ın doodle tasarımları arasındaki yerini aldı. Google kullanıcıları yeni doodle tasarımının üzerine tıkladığında Mihri Müşfik Hanım'ın doodle yapılmasının nedenini öğrenebiliyor. Peki, Google tarafından unutulmayan ve Türk sanatına önemli katkıları bulunan Mihri Müşfik Hanım kimdir?
#Mihri Müşfik HanımOsman Hamdi Bey’in ‘Yeşil Cami Önü’ tablosu 13 milyon 509 bin TL’ye satılarak Türkiye’de satılan en değerli sanat eseri rekorunu kırdı. Bir önceki rekor 5 milyon TL’ye satılan ve yine Osman Hamdi Bey’e ait ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ adlı eserindi.
#Osman Hamdi BeyÖnümüzdeki salı, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü. Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları ve bazı özel tiyatrolar; programlarında değişiklik yaparak bu güne özel oyunlar sahneleyecek. Üstelik birçoğuna katılım ücretsiz… Sizin için oyunlardan bir seçki oluşturduk. Okuyun, hangilerini izleyeceğinize karar verin.
Belgesel çekimleri için Anadolu’yu, Balkanlar’ı dolaşan TRT yapımcısı Sevinç Yeşiltaş, seyahatleri sırasında ömrünü otel odalarında geçirenlerle karşılaştı, tanıştı. Çeşitli nedenlerle ev yerine otellerde yaşamayı tercih edenlerden etkilendi. Öykülerinden bir belgesel çekmeye karar verdi. Türkiye’nin dört bir yanında, otellerde yaşayan 20 kişiyle görüşüp, söyleşiler yaptı.
Avni Lifij, Türk resminin ve "1914 kuşağı" adı verilen ressamlar grubunun en önemli isimlerindendi. Hayata 1927’de veda etti, Eyüp sırtlarına defnedildi ve ressamlarla sanat meraklılarının ziyaretgáhı olması gereken mezarı seneler sonra bir kebapçının tabelá mekánı haline geldi. Mezar bundan ancak birkaç ay önce, hayranlarıyla akrabalarının sessiz-sadasız başlattıkları teşebbüsler sayesinde kurtarılabildi. Darısı, hayatlarını sanata ve kültüre vakfetmiş diğer önemli isimlerin tahrib olan mezarlarının başına...