Güncelleme Tarihi:
Kaluyan (13. YY) Anadolu’nun ilk ressamlarından. Konya Rumu’ydu, Selçuklular döneminde yaşadı, Mevlaná’ya bağlandı ve Mevláná’yla yakın çevresinin karakalem resimlerini yaptı.
Hattat Hamdullah (1429-1519) Türk hat sanatının kurucusu sayılan ünlü hattat. Türk hattatlar bugün bile Hamdullah’ın beş asır önce koyduğu estetik kuralları uyguluyor.
Matrakçı Nasuh (-1564) 'Matrak' adını verdiği bir oyunun yaratıcısı olduğu için bu adla tanınıyor. Mızrak kullanma konusundaki yeteneği Kanuni tarafından da takdir gördü. Asıl ününü bir minyatür ustası ve ressam olmasına borçlu.
Nakkaş Osman (16.-17. YY) Türk minyatürünün en büyük ustası. Topkapı Sarayı’na bağlı olarak çalışan 'Nakkaşhane'nin başındaydı ve bugün dünyanın sayılı minyatür albümlerinde imzası var.
Abdülcelil Levni (Ölümü 1732) Lale Devri’nin ünlü minyatürcüsü. Eserleriyle ve özellikle 'Oyuncu Kız', 'Gül Koklayan Kadın' ve 'Dört Kişilik Musiki Takımı' isimli minyatürleriyle Türk resim sanatının öncülerinden sayılır.
Şeker Ahmet Paşa (Ahmet Ali)
(1841-1907) Resim sevgisi yüzünden tıp eğitimini yarım bıraktı. Harbiye'de öğrenciyken resim yeteneği Sultan Abdülaziz'in dikkatini çekti. Batılı resim anlayışının öncülerinden.
Osman Hamdi (1842-1910) Resme Batılı anlamda figür anlayışını taşıyan ilk Türk ressam. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin ve Müze-i Hümayun'un kurucusu. Ciddi anlamda kazılar gerçekleştiren ilk Türk arkeolog.
Hoca Ali Rıza (1864-1935) Asker Ressamlar'ın en tanınmışı. Hiç Avrupa görmedi! Peyzajlarıyla İstanbul'un sokaklarını, ahşap evlerini, mezarlıklarını yorumladı. Farkında olmadan ekol oldu.
Fikret Mualla (1903-1967) Çağdaş akımlara yüz vermeden Paris'in sirklerini, sokak kahvelerini, gece kulüplerini, içinden geldiği gibi coşkun bir lirizmle tuvaline taşıdı.
Avni Lifij
(1886-1927) Şiir ve edebiyatla da uğraştı. Ama hepsinin ötesinde usta bir ressamdı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Enver Paşa tarafından Şişli'de kurulan atölyelerde 'kahramanlık' konusunu işleyen resimler yaptı.
Abidin Dino
(1913-1993) Mutluluğun resmini hiç bir zaman yapmadı. Ama belki de yaptıkları onun için mutluluğun ta kendisiydi. Anadolu insanı, fabrika işçileri, eserlerinde hayat buldu.
Mahmut Cuda (1904-1987) Türk resim sanatının kilometre taşlarından. Natürmort, manzara ve figür çalıştı.
İlhan Koman (1921-1986) Türk heykel sanatının en yenilikçi sanatçılarından. Geometrik bir düzende kurduğu heykelleri Ankara ve İstabul'un yanısıra yaşama veda ettiği Stockhom'de hala sergileniyor.
İhap Hulusi (Görey) (1889-1986) Türkiye'nin ilk grafik tasarımcısı. Gerçekçi bir anlayışla çalışmayı tercih etti. Tasarımlarındaki figürlere arkadaş ve aile çevresi esin kaynağı oldu.