Geçtiğimiz kasım ayında yapılan son değişiklik ile DASK poliçelerinde ödenecek tazminat miktarı, konutun değeri ne olursa olsun 640 bin Türk Lirası ile sınırlandırıldı. Artan konut fiyatları göz önüne alındığında tazminat hem zararın tamamını karşılayamıyor hem de poliçenin alanı gereği konutun içerisindeki eşyalar teminat dışı kalıyor. Yaşanan depremlerin ardından Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sami Aksoy, vatandaşları ilave ihtiyari konut sigortası yaptırmaları konusunda uyardı.
#DASKİnsansız Hava Aracı (İHA) olarak bilinen drone kullanımı her geçen artıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) verilerine göre, 2018 yıl sonu itibarıyla İHA kullanıcı sayısı 35 bin 366’ya, İHA sayısı ise 27 bin 439’a ulaştı. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Sami Aksoy, izinsiz drone uçurmanın cezasının yüksek olduğuna dikkat çekerek uyarıyor: “Günümüzde droneların maliyeti çok düşük olsa da başta özel hayatın gizliliğine dikkat edilmeli, ayrıca 5 yılı bulabilen hapis ve 14 bin 705 lirayı bulan yüksek para cezalarından korunmak için tedbirli davranılmalı.”
#İnsansız Hava AracıResmi Gazete'de dün yayımlanan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Tarafından Verilecek İdari Para Cezaları Hakkında Yönetmelikte Yer Alan İdari Para Cezalarının Yeniden Değerlendirilmesine İlişkin Tebliğ (2019/2) ile uygulanan cezalar artırıldı. Uçakta cep telefonunu kapatmayanlar 2 bin 124 TL, izinsiz drone uçuranlar ise 8 bin 498 TL ceza ödeyecek. Uçuş emniyetini kasıtlı olarak riske atan bir pilot hakkında da 14 bin 163 TL ceza kesilebilecek.
#Sivil Havacılık Genel MüdürlüğüGeçen hafta devreye giren ABD ve İngiltere’ye uçacak yolcu uçaklarının kabinlerine alınacak elektronik cihaz kısıtlamasına havayollarının cevabı farklı oldu. Hemen önlemlerle yolcu mağduriyeti en aza indirilirken şirketler özellikle sosyal medyadan verilen mesajlarla yasakla dalga geçtiler.
#SeyahatUçaklarda uyarılmasına rağmen emniyet kemerini bağlamamak, baş üstü dolabını kapatmamak, başka yolcularla veya kabin ekibiyle tartışmaya devam etmek gibi uçuş emniyet ve güvenliğini tehdit eden davranışlarda bulunmanın cezası bin 500 TL’ye çıkarıldı. Uçağa lazer tutmanın cezası da 10 bin TL oldu.
#Sivil Havacılık Genel MüdürlüğüSİVİL Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından verilecek idari para cezaları hakkındaki yönetmelik, geçen ay Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Sami Aksoy, yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, uyarılmasına rağmen emniyet kemerini bağlamamak, baş üstündeki dolabını kapatmamak, başka yolcular veya kabin ekibiyle tartışmaya devam etmek gibi uçuş emniyet ve güvenliğini tehdit oluşturan davranışlarda bulunmanın cezasının 1500 TL’ye çıkarıldığını söyledi. Yönetmelikle yasaklı ürünler listesine elektronik sigara da eklendi.
#Uçak Kurallarıİngiliz Havayolları British Airways’in tek koridorlu Airbus A320/A321 uçaklarının önümüzdeki yıldan koltuk aralıklarını daraltacağını açıklaması yanında büyük bir tartışma başlattı. Türkiye’de uçakta kemer bağlamayanlara verilecek ceza da 1.000 TL’den 1.500 TL’ye çıkarıldı.
#KokpitTürkiye’deki havayolu şirketleri, rötar yaptığında, sefer iptal ettiğinde veya yolcu fazla bilet satışı nedeniyle uçağa binemediğinde Avrupa Birliği kurallarına göre tazminat ödeyecek. Bu tür durumlarda havayolları bazı hizmetleri de ücretsiz sunacak. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz ve Taşıma Hukuku Öğretim Elemanı Sami Aksoy yeni kuralları yazdı.