PaylaÅŸ
10 yolcudan 7’si uyuyor
UÇAĞA BİNERKEN: Yolcuların neredeyse yüzde 30’unun aklından çalışmak geçiyor. Neler yapacağını, hangi işleri bitireceğini hayal ediyor. Diğer yüzde 30 ise uyumak istiyor. Bunları yemek yemek (yüzde 15), müzik dinlemek (yüzde 10), film seyretmek (yüzde 8) ve kitap okumak (yüzde 7) izliyor.
HAYAL BAŞKA, GERÇEK BAŞKA: Uçağa binerken farklı hayaller kurulsa da yolcuların yüzde 70’i kısa süreli de olsa kesinlikle uyuyor. Sadece yüzde 10 kesintisiz çalışıyor. Yüzde 8’i film izliyor. Yüzde 5 kitap okuyor, yüzde 4 yemek yiyor ve yüzde 3’ü de müzik dinliyor. Yani hayal edilenle gerçekleşenler çok farklı. Kabindeki yüksek basınç, kuru bir hava ile birlikte yemek sonrasında yolcular hemen uyumaya başlıyor.
Yanlarından ayırmıyorlar
Yiyecek-içecek: UçaÄŸa binmeden önce birçok yolcu yanına yiyecek ve özellikle de su alıyor. Â
Gürültü önleyen kulaklıklar: Hem müzik dinlemek hem de deliksiz uyku için şart.
Gerçek kitap: Tablet bilgisayarında e-kitap olsa da birçok yolcu gerçek kitaptan vazgeçemiyor.
GüneÅŸ gözlüğü-Uyku maskesi: Yolcular uyurken rahatsız edilmemek için uçarken güneÅŸ gözlüğü kullanmayı tercih ediyor. Gözlükler kadar göz maskesi taşımak da giderek popüler oluyor.Â
NE GÄ°YMELÄ°?
ERKEKLERE UZUN KOLLU TİŞÖRT: Soğuk bir yeniden sıcak bir ülkeye gidiyor olabilirsiniz. Unutmayın bazı havayolları kabin ısısını düşük tutuyor. Uyurken üşümemek için uzun kollu, yakalı tişörtleri tercih edin. Aynı şekilde şortla da üşüyebilirsiniz. Pantolon giymekte fayda var.
KADINLARA FULAR: Boynunuza takacağınız fular hem sizi soğuktan korur hem de gerektiğinde mini bir yastık haline gelebilir. Çantanızda yer kaybetmemek için uçuşta çizmelerinizi-botlarınızı giyebilirsiniz. Ama bunları güvenlikte çıkartmak zorunda da kalabileceğinizi unutmayın. Benim bavulumda yer var derseniz, spor ayakkabılar her zaman uçuşlarda büyük rahatlık sunuyor.
soru - cevap
Yolcu tazminatı nasıl almalı?
Soru: Yolcuya tazminat yerine havayolu hediye bilet verebilir mi?
Cevap: 1 Ocak 2012’de yürürlüğe giren Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmeliğe göre, kapasite fazlası yolcunun check-in yaptırması sonucu (overbooking) bazı yolcuların uçağa kabul edilmemesi (denied boarding) ve uçuş iptali durumlarında, yolcunun havayolu şirketinden tazminat alma hakkı bulunuyor. Bu tazminat kural olarak iç hat uçuşlar için 100, dış hatta ise 250-600 Euro’nun Türk Lirası cinsinden karşılığı. Ancak uygulamada şirketler yolculara tazminat yerine hediye bilet veriyor. Bu durum havayolu için bir avantaj.
Ancak yönetmeliğin 8. maddesi gereği, tazminatın yolcuya hediye bilet olarak ödenebilmesi için yolcunun yazılı açık izni gerekir. Yolcu tazminat olarak hediye bileti kabul etmek zorunda değildir.
Sami Aksoy (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz ve Taşıma Hukuku Öğretim Elemanı)
PaylaÅŸ