Salim Ünsal haberleri sayfasında Salim Ünsal hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 430 Salim Ünsal haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ülkemiz merkezi sınav gerçekliği ile ilk 1974 yılında tanıştı. 1980 yılına kadar Üniversiteler Arası Kurul tarafından organize edilen bu sınavları Yükseköğretim Kurumları (YÖK) bir sınav merkezi oluşturarak ÖSYM’ye devretti. 45 yıldır da ÖSYM, üniversite sınavları ile başladığı sınav merkezi yolculuğunu pek çok sınavı yapabilen bir kurumsal kimlik ile sürdürmeyi başardı. İşin içinde sınav, yarış ve rekabet de olunca hep tartışmaların odağında olan kurumlardan biri haline geldi.
#Konuk YazarBu yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucunda Aksaray Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümüne sadece 2 öğrenci yerleşti. Öğrenciler, üniversitenin 60 kişilik sınıfında en öndeki sıralara oturup hocalardan özel ders niteliğinde eğitim alıyor.
#Aksaray ÜniversitesiBu yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılan bazı adayların, lise diploma notları ile sınavda aldıkları puanlar arasında dikkat çekici farklar vardı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’ın hazırladığı istatistiğe göre sınavdan 150 gibi düşük bir puan almış bir adayın lise diploma notu 65 seviyesinde olabiliyordu. Ünsal, “1 puanın bile önemli olduğu bir sistemde diploma notlarının bu kadar yüksek verilmiş olması Ortaöğretim Başarı Puanı’nda (OBP) bir adaletsizlik olduğu duygusunu da beraberinde getiriyor” dedi.
#YKSYükseköğretim Kurulu (YÖK) geçtiğimiz günlerde üniversite kayıt tarihlerini uzatma kararı aldı. Ek yerleştirme sürecinin başlangıç tarihi ise henüz duyurulmadı. Ancak kayıt süreci devam ederken bu yıl ek yerleştirme döneminde üniversiteli olmayı planlayan adaylar da hangi bölümlerde boşluk oluşacağını merakla bekliyor. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, “Ek yerleştirme döneminde 160 bine yakın boş kontenjan oluşabilir” dedi.
#YÖKLiselere Geçiş Sistemi (LGS) maratonun son etabı olan yerleştirme süreci de sınava hazırlık gibi adayları zorlayan bir dönem. 28 Haziran’da başlayan tercih süreci yarın sona erecek. Tercih listesinin mutlaka bir okul yönetimine onaylatılması gerektiğini hatırlatan eğitim uzmanları, son dakikacılar için ipuçları verdi.
#LGSLiselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi devam ediyor. Türkiye´nin ilk ve tek medya lisesi olarak, dünya standartlarında eğitim veren Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, eğitim uzmanı Salim Ünsal’ı ağırladı. Demirören Medya Eğitim Projeleri Grup Direktörü Nuran Çakmakçı moderatörlüğünde öğrencilerin ve velilerin en çok merak ettiği soruları yanıtlayan Ünsal, “Liselerle ilgili ön yargı taşımasınlar. Bir lisenin puanı veya yüzdelik dilimi yüksekse o lise daha iyidir, puanı biraz daha düşük olanın daha kötüdür şeklinde bir algı doğru değildir. Puan veya yüzdelik dilim üzerinden bir algı ile tercih yapmak çok doğru olmayabilir” dedi.
#Salim ÜnsalLiselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi devam ediyor. Türkiye´nin ilk ve tek medya lisesi olarak, dünya standartlarında eğitim veren Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, eğitim uzmanı Salim Ünsal’ı ağırladı. Demirören Medya Eğitim Projeleri Grup Direktörü Nuran Çakmakçı moderatörlüğünde öğrencilerin ve velilerin en çok merak ettiği soruları yanıtlayan Ünsal, “Liselerle ilgili ön yargı taşımasınlar. Bir lisenin puanı veya yüzdelik dilimi yüksekse o lise daha iyidir, puanı biraz daha düşük olanın daha kötüdür şeklinde bir algı doğru değildir. Puan veya yüzdelik dilim üzerinden bir algı ile tercih yapmak çok doğru olmayabilir” dedi.
#Salim ÜnsalMilyonlarca gencin geleceğini etkileyecek LGS ve YKS maratonu için geri sayım başladı. LGS 2 Haziran, YKS ise 8 ve 9 Haziran’da yapılacak. Bu yıl LGS’de 1 milyon, YKS’de ise 3 milyondan fazla öğrencinin sınava girmesi bekleniyor. Ebeveynlere de görev düştüğüne dikkat çeken eğitim uzmanları, şu tavsiyeleri veriyor...
#LGSSınavla girilecek liseleri tercih edebilmeniz için öncelikle Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava girmeniz gerekiyor. Öte yandan sınava girerek sınavla girilecek okulları tercih edecek bir adaysanız bir diğer zorunluluk gereği yerel yerleştirme ile (adrese dayalı sistemle) öğrenci alacak okullardan en az birini tercih sistemine girmeniz gerekiyor.
#Konuk YazarÜniversite sınavlarında barajların kaldırılması ile akıllarda soru işareti yaratan Sıralama ve kontenjanlarda son durum ne olacak? sorusunu Nişantaşı Üniversitesi Eğitim Danışmanı Muhammet Tosun ve Salim Ünsal öğrenciler için yorumladı. Tosun, bu yıl sınava katılan öğrenci sayısında artış yaşanabileceğimi kaydetti.
#YKSMEB, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için soru çıkacak konuları, kazanım ve açıklamaları ilk defa kamuoyuyla paylaştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, böylece öğrenciler üzerindeki sınav baskısının ve stresin azaltılmasının amaçlandığı belirtildi. Uzmanlar ise adayları, bu dosyayı dikkatle incelemeleri konusunda uyardı.
#Milli Eğitim BakanlığıEk yerleştirme sonuçlarının ardından tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık gibi gözde programlarda da boş kontenjan kaldığı ortaya çıktı. Tıpta 81, hukukta 1.066, mimarlıkta 1.773, mühendislikte 14 bin 615 kontenjan ilgi görmedi. Uzmanlara göre bunun nedeni yeni sistemde barajın adayları zorlaması. Üniversitelere yeni giriş sisteminde başarı sırası barajları genişletilmiş, hukuk 150 binden 190 bine; mühendislik 240 binden 300 bine; mimarlık 200 binden 250 bine; tıp 40 binden 50 bine yükseltilmişti.
#Tıp30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde yapılacak YKS’ye 2 milyondan fazla aday katılacak. Sınava sayılı günler kala adayların kaygıları da artıyor. Uzmanlar ise, adaylara uyarıda bulunarak “YKS bir zeka testi de, başarı testi de değil. Önemli olan bu dünyaya katacaklarınız, yapmak istedikleriniz ve hayalleriniz” diyor.
#YKSMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025 yılı için öğretmen atama sürecini başlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Nisan’da kabine toplantısı sonrasında 10 bini Millî Eğitim Akademisi’ne alınmak üzere toplam 25 bin öğretmenin atanacağını açıklamıştı. KPSS puanıyla atanacak adaylar için süreç 21 Nisan’da başlıyor.
#Milli Eğitim Bakanlığı21-22 Haziran tarihlerinde uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na hazırlanan adaylar için soru çözmek ve netleri artırmak kadar önemli bir konu daha var: Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP). ‘Hayalet okullar’ ya da kolay sınavlarla artırılan OBP, bir adayın 1 puanla 150 bin öğrencinin gerisine düşmesine neden oluyor...
#Ortaöğretim Başarı PuanıYapay zekanın hızlı ilerleyişi halihazırda yazılım ve bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerde okuyan öğrencileri istihdam konusunda kaygılandırmaya başladı. 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih istatistikleri bu bölümlere olan ilgide dikkat çeken bir düşüş olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, yapay zekanın birçok mesleği tehdit ettiğinin altını çizerek gelecekte istihdam olanaklarının azalabileceğini söyledi.
#Yapay ZekâÜlkemiz merkezi sınav gerçekliği ile ilk 1974 yılında tanıştı. 1980 yılına kadar Üniversiteler Arası Kurul tarafından organize edilen bu sınavları Yükseköğretim Kurumları (YÖK) bir sınav merkezi oluşturarak ÖSYM’ye devretti. 45 yıldır da ÖSYM, üniversite sınavları ile başladığı sınav merkezi yolculuğunu pek çok sınavı yapabilen bir kurumsal kimlik ile sürdürmeyi başardı. İşin içinde sınav, yarış ve rekabet de olunca hep tartışmaların odağında olan kurumlardan biri haline geldi.
#Konuk YazarÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2025 yılı için planlanan merkezi sınavlar, ocak ayının ikinci yarısından itibaren uygulanmaya başlanacak. Bu kapsamda başvuru dönemleri başlayan sınavların geçen yıla göre yüzde 50’nin üstünde artan ücretleri, sosyal medyada tartışma yarattı. Tartışmaya katılan Prof. Dr. Erhan Erkut, bu artışların sınava olan talebi düşürmek için yapıldığını iddia etti. eğitim Uzmanı Salim Ünsal ise yüksek fiyatların talebi azaltabileceğini ancak artışların altında yatan nedenin bu olmadığını savundu.
#ÖSYMBu yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucunda Aksaray Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümüne sadece 2 öğrenci yerleşti. Öğrenciler, üniversitenin 60 kişilik sınıfında en öndeki sıralara oturup hocalardan özel ders niteliğinde eğitim alıyor.
#Aksaray ÜniversitesiBu yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılan bazı adayların, lise diploma notları ile sınavda aldıkları puanlar arasında dikkat çekici farklar vardı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’ın hazırladığı istatistiğe göre sınavdan 150 gibi düşük bir puan almış bir adayın lise diploma notu 65 seviyesinde olabiliyordu. Ünsal, “1 puanın bile önemli olduğu bir sistemde diploma notlarının bu kadar yüksek verilmiş olması Ortaöğretim Başarı Puanı’nda (OBP) bir adaletsizlik olduğu duygusunu da beraberinde getiriyor” dedi.
#YKSLGS’de fen bilimleri sorusunun mahkeme kararıyla iptal edilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), puanların yeniden hesaplanacağını duyurdu. Yeni puanlarıyla üst tercihlerine yerleşebilecek durumda olan öğrencilere ise yeni kayıt hakkı tanındı.
#SinopLGS’de fen bilimleri sorusunun mahkeme kararıyla iptal edilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), puanların yeniden hesplandığını duyurdu. Yeni puanlarıyla üst tercihlerine yerleşebilecek durumda olan öğrencilere ise yeni kayıt hakkı tanındı.
#LGSÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 6 Eylül’de başlayan ek yerleştirme süreci bugün 23.59’da sona erecek. Uzmanlar ek yerleştirmelerin programların puanı baz alınarak yapıldığı için adayları zorladığını söylüyor ve “Tercih yaparken çok iyi düşünün” diyor.
#ÜniversiteYükseköğretim Kurulu (YÖK) geçtiğimiz günlerde üniversite kayıt tarihlerini uzatma kararı aldı. Ek yerleştirme sürecinin başlangıç tarihi ise henüz duyurulmadı. Ancak kayıt süreci devam ederken bu yıl ek yerleştirme döneminde üniversiteli olmayı planlayan adaylar da hangi bölümlerde boşluk oluşacağını merakla bekliyor. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, “Ek yerleştirme döneminde 160 bine yakın boş kontenjan oluşabilir” dedi.
#YÖKTÜRKİYE’de 130 üniversitede psikoloji bölümü var. Bunlardan 67’si devlet, 63’ü vakıf. Eczacılık, diş hekimliği, hukuk, tıp gibi kamu yararına hizmet verecek öğrencileri yetiştiren bölümlerde sıralama barajı varken psikolojide baraj bulunmuyor.
#Psikoloji BölümüÜniversite yerleştirme sonuçları bu hafta açıklandı. Adayların 987 bin 388’i bir bölüme yerleşme hakkı kazandı. Bu yılın en çok dikkat çeken özelliği, kız adayların yüksek yerleştirme oranı. Erkeklerin yaklaşık yüzde 45’i, kız adayların ise yüzde 55’i bir programa yerleşme hakkı elde etti.
#YKSYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları 13 Ağustos’ta açıklandı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’a göre adaylar bu yıl tercilerinde, iş imkanını yüksek gördükleri yaşlı bakımı, sivil havacılık ve denizcilik gibi bölümlere yöneldi.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıÜniversite yerleştirme sonuçları bu hafta açıklandı. Adayların 987 bin 388’i bir bölüme yerleşme hakkı kazandı. Bu yılın en çok dikkat çeken özelliği, kız adayların yüksek yerleştirme oranı. Erkeklerin yaklaşık yüzde 45’i, kız adayların ise yüzde 55’i bir programa yerleşme hakkı elde etti.
#YKSYKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih telaşı da başladı. Adaylar doğru tercih listesi için kolları sıvadı. Uzmanlar ise kontenjanların 60 binden fazla düştüğüne dikkat çekerek, eşit ağırlık ve sözel bölümlerde rekabetin artacağı uyarısında bulundu.
#YKSSıralama mı önemli, puan mı sorusu YKS sonuçları akabinde öne çıktı. YKS tercihleri için puan mı önemli sıralama mı sorusu, sonuçların açıklanmasının akabinde pek çok adayın gündeminde yer almaya başladı. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, tercih aşamasında puanın mı yoksa sıralamanın mı ön planda yer alması gerektiğine değinerek tercih esnasında dikkat edilmesi gereken 10 püf noktayı sıraladı. İşte, YKS tercihleri öncesi dikkat edilmesi gerekenler
#Yks SıralamaLiselere Geçiş Sistemi (LGS) maratonun son etabı olan yerleştirme süreci de sınava hazırlık gibi adayları zorlayan bir dönem. 28 Haziran’da başlayan tercih süreci yarın sona erecek. Tercih listesinin mutlaka bir okul yönetimine onaylatılması gerektiğini hatırlatan eğitim uzmanları, son dakikacılar için ipuçları verdi.
#LGSLiselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi devam ediyor. Türkiye´nin ilk ve tek medya lisesi olarak, dünya standartlarında eğitim veren Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, eğitim uzmanı Salim Ünsal’ı ağırladı. Demirören Medya Eğitim Projeleri Grup Direktörü Nuran Çakmakçı moderatörlüğünde öğrencilerin ve velilerin en çok merak ettiği soruları yanıtlayan Ünsal, “Liselerle ilgili ön yargı taşımasınlar. Bir lisenin puanı veya yüzdelik dilimi yüksekse o lise daha iyidir, puanı biraz daha düşük olanın daha kötüdür şeklinde bir algı doğru değildir. Puan veya yüzdelik dilim üzerinden bir algı ile tercih yapmak çok doğru olmayabilir” dedi.
#Salim ÜnsalLiselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi devam ediyor. Türkiye´nin ilk ve tek medya lisesi olarak, dünya standartlarında eğitim veren Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, eğitim uzmanı Salim Ünsal’ı ağırladı. Demirören Medya Eğitim Projeleri Grup Direktörü Nuran Çakmakçı moderatörlüğünde öğrencilerin ve velilerin en çok merak ettiği soruları yanıtlayan Ünsal, “Liselerle ilgili ön yargı taşımasınlar. Bir lisenin puanı veya yüzdelik dilimi yüksekse o lise daha iyidir, puanı biraz daha düşük olanın daha kötüdür şeklinde bir algı doğru değildir. Puan veya yüzdelik dilim üzerinden bir algı ile tercih yapmak çok doğru olmayabilir” dedi.
#Salim ÜnsalLiselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi devam ediyor. Türkiye´nin ilk ve tek medya lisesi olarak, dünya standartlarında eğitim veren Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, eğitim uzmanı Salim Ünsal’ı ağırladı. Demirören Medya Eğitim Projeleri Grup Direktörü Nuran Çakmakçı moderatörlüğünde öğrencilerin ve velilerin en çok merak ettiği soruları yanıtlayan Ünsal, “Liselerle ilgili ön yargı taşımasınlar. Bir lisenin puanı veya yüzdelik dilimi yüksekse o lise daha iyidir, puanı biraz daha düşük olanın daha kötüdür şeklinde bir algı doğru değildir. Puan veya yüzdelik dilim üzerinden bir algı ile tercih yapmak çok doğru olmayabilir” dedi.
#Eğitim Uzmanı Salim Ünsal