Ek yerleştirme sürecinde nelere dikkat etmeli?

Güncelleme Tarihi:

Ek yerleştirme sürecinde nelere dikkat etmeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2023 10:413dk okuma

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sürecinde hiçbir bölüme yerleşemeyen adaylar için yeni bir şans daha var: Ek yerleştirmeler. 17 Eylül’e kadar sürecek tercih döneminde yapılması gerekenleri Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’a sorduk.

Haberin Devamı

İyi bir üniversitede eğitim alıp meslek yaşamına adım atmak isteyen adaylar için şimdi son bir şans daha var. 12 Eylül’de başlayan ek yerleştirmeler 17 Eylül’e kadar sürecek. Adaylar boş kalan kontenjanlarda kendilerine uygun bir yere yerleşmek için tekrar tercih yapacak. Ek tercih yapmak için 50 liralık başvuru ücretinin de 18 Eylül’e kadar yatırılması gerekiyor.

Ek yerleştirme kılavuzu verilerine göre toplamda 162 bin 980 boş kontenjan oluştuğunu belirten Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, “Bunun 150 bin 119’u puanı yeten herkese açık genel kontenjanlar. Kalanı ise şehit ve gazi yakınlarına, 34 yaş üstü kadınlara ve depremzede adaylara açık kontenjanlardan oluşuyor. Genel kontenjanın 49 bin 341’i lisans programlarına, 100 bin 778’i ise 2 yıllık önlisans programlarına ait. En çok öğrenci alacak program Açıköğretim İlahiyat önlisans programı” dedi.

Haberin Devamı

EK YERLEŞTİRMEDE PUANA BAKILIYOR
Ünsal, bu yıl ek yerleştirme süreciyle ilgili bilinmesi gereken 10 önemli maddeyi ise şöyle sıralıyor:
1- Ek tercih yapabilmek için 2023 genel yerleştirmede bir programa yerleşmemiş olmak gerekiyor. Şayet bir programa puanla yerleşmişseniz ek yerleştirme trafiği sizin için kapalı.
2- Ek yerleştirme tercihlerini genel yerleştirmenin aksine sıralarla değil doğrudan puanlarla yapacaksınız. Zira tercih listenizi oluştururken en güvenilir veri ek yerleştirmede puanlar.
3- Genel yerleştirmede kontenjanını dolduramadığı için puanı oluşmamış ve sıralama barajı olmayan programları puanı hesaplanan tüm adaylar seçebilecek. Ancak programda sıralama barajı varsa puanı oluşmasa bile sadece o barajı geçen adaylar bu programları ek tercih listelerine alabilecekler.
4- Genel yerleştirmede kontenjanları dolduğu için taban puanı oluşan programları ise oluşan puandan daha iyi puana sahip adaylar tercih edebilecek. Daha alt puandaki adaylar o programları listelerine alamayacaklar.
5- Tıp, Diş, Eczacılık, Hukuk, Mimarlık, Mühendislik ve Öğretmenlik programları için kullanılan sıralama barajları ek yerleştirmede de aynen geçerli. O barajların altında kalan adaylar bu programları seçme hakkına sahip olamayacaklar.

Haberin Devamı

24 TERCİH HAKKI VAR
6- Özel yetenek sınavı ile bir programa yerleşen adaylar isterlerse ek tercih yapabilecekler.
7- Ek yerleştirmede yerleşecek adaylar kayıt yaptırsa da yaptırmasa da önümüzdeki yıl OBP kaybına uğrayacaklar.
8- Okul birinciliği uygulaması ek yerleştirmede olmayacak. Okul birincilerine ayrı bir değerlendirme yapılmayacak ve okul birinciliği tercih hakkı ek yerleştirmede verilmeyecek.
9- Şehit ve gazi yakını, 34 yaş üstü kadın ve depremzede adaylar için ayrılan kontenjanlardaki boşluklara sadece bu özel durumdaki adaylar ek tercihte bulunabilecek. 10) Ek yerleştirmede tercih yapacak her adayın 24 tercih hakkı bulunuyor. Dileyen tek tercih yapabilir, dileyen tüm tercih hakkını kullanabilir.

Ek yerleştirme sürecinde nelere dikkat etmeli
İLGİNİZ OLMAYAN BÖLÜMLERİ YAZMAYIN
Salim Ünsal’dan son öneriler: “Adaylara şanslarını artırmak için puan farkı fazla olan programlardan bir liste oluşturmalarını tavsiye ediyorum. Azami sayıda tercih yapmak da şansı arttıran faktörlerden. Ancak adayın ilgi alanı olmayan programları tercih listesine almasını önermiyorum. Tercihleri oluştururken seçecekleri üniversite ve illerin okuyabilecekleri ve yaşayabilecekleri yerler olmasına dikkat etmeliler. Yurt, barınma, eğitim giderleri ve kişisel giderler hesaba katarak doğru bir bütçe oluşturup buna uygun tercihler yapılmalı. Diğer yandan kontenjanı 1-2 gibi kısıtlı olan programlarla listeyi doldurmak ise şansı azaltıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!