Kuşkonmaz üreticisi Aslı Aksoy, hayal ettiğinin gerçek olduğuna inanmış, yaptığı işe gönlünü, emeğini ve tutkusunu koymuş öncü kadınlardan. Eski bankacı Enise Soykan, şimdi salep ve çilek üretiyor. İktisatçı Elçin Mutlu ise Menteşe Kafaca’da istiridye mantarı ile kendisine yeni bir yol çizmiş.
#1Tarım bankacılığı alanında portföy yöneticiliği yapmanın verdiği deneyimle süreç içinde yolu pek çok çiftçiyle kesişir. Bu kesişme, tarıma karşı olan ilgi ve merakını artırır. Ve Enise Soykan da rotasını bu alana çevirmeye karar verir. ‘Ne üretebilirim’ sorusuna cevap arayan Soykan, doğduğu topraklar Milas’ta salep ve çilek üretiminde karar kılar. Bugün Mevsim Tarımcılık ile yoluna devam eden, Muğla’da Salep Üreticileri Birliği’nin kurulmasına öncülük eden, çilek için de çalışmalarını sürdüren Enise Soykan’ın gündeminde ise ihracat ve daha fazla kadına iş alanı yaratmak var.
#1Kış aylarında içimizi ısıtan salep, lezzetiyle de tüketilen bir çeşit içecektir. Özellikle süt ve tarçın ile birlikte tüketilen salep aslında bir bitkiden elde edilen tozdur. Peki salep bitkisi nasıl yetişir? Salep bitkisi Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve yetiştirilir? Salep bitkisi yetiştiriciliğine dair bilmeniz gerekenleri derledik.
Osmanlı’dan günümüze özellikle kış aylarında şifa niyetine içilen sıcak içeceklerin başında geliyor salep. Geçmişte içine gülsuyu eklenerek farklı lezzetler de elde edilirmiş hatta. Ancak günümüzde gerçek salep bulmak biraz zor. Marketlerde satılan ürünler genellikle salep aromalı hazır içecek tozları oluyor çünkü. Peki gerçek salep nereden alınır ve nasıl yapılır? İşte gerçek salep meraklıları için püf noktalarımız…
#Gerçek Salep Nasıl YapılırHilmi Güler farklı bir belediye başkanı. Bunu mimari yapısı hayranlık verici olan Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin binasına girdiğinizde hemen fark ediyorsunuz. Klasik bir belediye girişi değil sanki büyük bir ARGE merkezinin ürünlerinin sergilendiği bir alanı hatırlatıyor. Hilmi Güler, Enerji Bakanlığı’nda da farklıydı. Klasik siyasetin dışında sürekli olarak araştıran, yenilikler peşinde koşan bir isimdi. Hilmi Güler’in bu çabası Ordu’ya pozitif olarak yansımış. Şehrin gündemi farklı. Ordu gerilimden uzak, geleceğine bakıyor. Ordu her zaman Karadeniz’in şirin bir şehriydi. Fındığı bol Ordu artık kabuğuna sığmıyor. Zaman zaman ziyaret ettiğim Ordu’ya bu ziyaretimde en çok dikkatimi çeken şey ise gülümseyen bir şehir olması. İşinde gücünde olan insanların yaşadığı huzurlu bir şehir olması. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in, “Ordu kelimelere sığmayan bir şehir” sözüne o yüzden hak verdim.
#OrduOrdu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, görev süresinin yaklaşık 3.5 yıllık süresini bitirirken, gazetelere ve konuk işinsanlarına projelerini ve çalışmalarını anlattı, iddialarını “Ben burada inkılap yapıyorum, buna isterseniz devrim de diyebilirsiniz” dedi. Ordu’nun, artık Karadeniz’in İzmir’i olduğunu söyledi.
#Mehmet Hilmi GülerTarımsal alanda hibe ile makine alan çiftçinin aldığı ürünlere zam yapıldığı yönünde şikâyetler aldıklarını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, zam yapanlara büyük cezalar kesileceğini açıkladı. Pakdemirli, “Kimsenin benim üreticimin payından, hibesinden çalmaya hakkı yok” dedi.
#Bekir PakdemirliBu hafta İşin Peşinde köşesi için dondurma imalathanesinde çalıştım. Yazın hareketliliğin zirve yaptığı bu meslekte en fazla dikkat edilen şey hijyen. Eğer süte ya da diğer malzemelere bir toz düşse ya da bir damla yabancı sıva karışsa yüzlerce kilo ürün boşa gidiyor. İşin sırrı hazırlanan karışımlarda. Eğer doğru kıvam tutturulamazsa müşteri bir daha ayak basmaz. Artan girdi maliyetleri ise üreticileri ciddi şekilde zorluyor.
#GazetehaberleriBucak'ta Toros Dağları'nda köylülerin topladığı yabani orkide bitkisinin yumrularından elde edilen salep kış aylarında sıkça tüketiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazeteciler Günü’nde gazetecilere salep ikram edip 'Bu çarşı pazar değil, hakiki Bucak salebi' demesiyle gündeme gelen Bucak salebi, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.
#SalepÜniversitede aldığı iktisat eğitimi sonrasında kariyerine bankacı olarak devam etmiş. Kısa sürede tarım portföy yöneticisi konumuna yükselmiş. 10 yıllık maceranın ardından kendi hikayesini yazmaya karar vermiş ve bu kez tarımın üreten tarafına geçmiş. “Nasıl üretim yapabilirim?” sorusunun yanıtını salep ve çilek üretiminde bulmuş. “Kurumsal hayatı bırakıp çiftçi olmaya karar verdiğim gün Mevsim Tarımcılık’ın doğduğu gün oldu” diyen Enise Soykan’ın gündeminde hem ihracat, hem de daha fazla kadını istihdam etmek var.
#İzmirÖzellikle yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti dondurmada katkı maddesi en az olanının sağlığa faydasının büyük olduğuna dikkat çeken KBB uzmanı Prof. Dr. Sefa Dereköy, "Şirin dükkanlardaki renk renk dondurmalardan tatmak için kuyruğa girenlerin çoğu buzlu katkılı yiyecek satın alıyor. İçeriğini bilmediğiniz sahte dondurmada enfeksiyon ve hastalık riski büyük. Kaliteli bir dondurmanın yüzde 60'ı su, yüzde 20'si karbonhidrat, yüzde 12'si yağ, yüzde 4'ü protein ve yaklaşık 200 kaloriden ibarettir" dedi.
#DondurmaBoğaz kuruluğu, kişiye kuru ve gıdıklayıcı bir his vermekte, dönemsel olarak da öksürük krizlerine girilmesine neden olmaktadır. Basit bir problem olarak görülse de boğaz kuruluğu kişinin hayat kalitesini düşürmektedir. Peki, kronik olarak görülen boğaz kuruluğuna ne iyi gelir? Yutkunma zorluğu neden olur? İşte, bu soruların ve daha fazlasının cevapları.
#Boğaz Kuruluğu Neden OlurAlmanya’nın Köln kentindeki dünyanın en büyük gıda fuarlarından Anuga Gıda Fuarı önceki gün dünya gıda sektörlerine kapılarını açtı. Başta İstanbul Ticaret Odası’nın organizasyonuyla 300’ün üzerinde firmayla katılanlar olmak üzere, toplam 106 ülkeden 7 bin 500’ün üzerinde firmanın kendi standını kurarak katıldığı fuar çarşamba gününe kadar sürecek.
#Almanya