Paylaş
ENİSE Soykan... Kurumsal hayatın stresini toprağa dokunarak atanlardan. Ve çiftçiliğin sadece erkek işi olmadığını, kadınların da bu alanda başarılı olabileceğini göstermek için emek sarfa eden bir üretici. Mevsim Tarımcılık’ın kurucusu Enise Soykan ile kurumsal hayattan tarlaya geçişi ile yarınlara dair hedeflerini konuştuk. 1986 Muğla Milas doğumlu Enise Soykan, üniversite yılları hariç hayatının büyük bir bölümünü Milas’ta geçirdiğini paylaşarak, şöyle devam etti:
NASIL ÜRETİM YAPABİLİRİM
“Üniversitede aldığım iktisat eğitimi sonrası tarım alanında uzmanlaşmış özel bir bankada gişe memuru olarak çalışmaya başladım. Kısa zamanda da kendi portföyümü oluşturdum. Ve tarım portföy yöneticisi konumuna kadar yükseldim. Tarım bankacılığı alanında bu işi yapmamın verdiği deneyimle de zaman içinde pek çok çiftçiyle tanışma şansı yakaladım. Bu da dolaylı yönden çiftçilikle ilgili bilgi ve deneyim kazanmamı sağladı. Özellikle bir şey üretiyor olmaları, beni bu alana en çok çeken nokta oldu. ‘Ben nasıl üretim yapabilirim’ diye araştırırken de Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ve tekniker Ünal Yılmaz ile uzun uzun görüşmeler yaptık. Karşılıklı bilgi alışverişi ve yönlendirmeler sonucu salep ve çilek üretimi yapmaya başladım. Ve 10 yıl kadar severek yaptığım portföy yöneticiliğinden severek de olsa ayrılıp yeni bir yola girdim.”
KİRALIK ARAZİYLE BAŞLADI
Kurumsal hayatı bırakıp çiftçi olmaya karar verdiği gün Mevsim Tarımcılık’ın doğduğunu paylaşan Enise Soykan, Milas’a bağlı Derince Mahallesi’nde 4 dönümlük tarla kiralayarak işe başlar. Tarlanın 1 dönümüne salep, 3 dönümüne ise çilek ekimi yaptığını söyleyen Enise Soykan, “İlk hasatlarımızı yaptık. Bir ürünün üretimini yapmak, ondan meyve almak ve meyvelerin de alıcı tarafından onaylanması-beğenilmesi bizi çok mutlu etti. Pandemi süreci ilk başta bir üretici olarak bizi çok tedirgin etse de tüketiciler dışarı çıkamadığı için evlere servis ederek ürünlerimizi ulaştırdık. Elimizde kalan çilekleri de pestile dönüştürdük. Zor olmasını beklediğimiz bu süreç, bizim için çok keyifli geçti. Özellikle çilek pestili herkes tarafından çok beğenildi ve tutuldu. Bunun üzerine 3 dönümlük üretimimizin bize ve tüketiciye yetmeyeceğini düşündüğümüz için bu sene kendi yerimizi alarak daha fazla kitleye ulaşmayı amaçlıyoruz” diyerek, 2 yılda geldikleri noktayı paylaştı.
ÇİLEĞİNİ KENDİN TOPLA
E-ticaretin yanı sıra daha fazla kitleye ulaşmak adına Milas ve Bodrum’da pazar yeri kiralayarak ürettikleri çileklere daha kolay ulaşılmasını sağlayacaklarını ifade eden Enise Soykan, ürünlerini tüketiciyle buluşturmak için alternatif birçok fikir de düşündüklerini aktararak, şu bilgileri verdi:
“Bunların bir tanesi de insanların çiftçilik deneyimi kazanabilecekleri bir yol arayışındayız. Tüketicinin gelip tarladan kendi çileğini toplayabileceği bir sistem inşa etmeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra çileklerimizle tüketiciyi pazarlarda buluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca, ihracat konusunda da araştırmalarımız devam ediyor.”
SALEP TAMAM
SIRA ÇİLEKTE
“ÇOK şanslıyız ki Muğla’da çiftçilik yapıyoruz” diyen Enise Soykan, bunun nedeni şöyle aktardı:
“Çünkü Muğla Tarım ve Orman İl Müdürümüz Barış Saylak ile müdürlük personeli Ünal Yılmaz ve ekibi çiftçiye her konuda destek veriyor, üretimimizi daha kaliteli yapmamıza yardımcı oluyorlar. Bu kapsamda Muğla Salep Üreticileri Birliği’ni kurduk. Başkanlığını ben yapıyorum. Şimdi yine il müdürlüğü desteğiyle ‘Muğla Çilek Üreticileri Birliği’nin de kuruluş çalışmalarına başladık. Muğla, salep için bir gen bankası niteliğinde. 13 ilçesinde 70 dekar alanda salep üretimi yapılıyor. Bu da oldukça katma değerli bir bitki türü. İlimizde 21 endemik salep türü bulunuyor. Kurucu başkanlığını yaptığım Muğla Salep Üreticileri Birliği olarak bölgedeki endemik türlerin üretime katılmasını ve doğru üretim şekliyle de salep üretiminin artmasını hedefliyoruz.”
NEDEN KADINLAR DA YAPMASIN Kİ
KADIN istihdamına da önem verdiğini dile getiren Enise Soykan, “Hem istihdam ayağında hem de kadın çiftçileri desteklemek için yoğun mesai harcıyorum. Bu nedenle benimle çalışan işçileri genellikle kadınlar arasından seçmeye çalışıyorum. Bu benim işe olan inancımı ve gücümü oldukça artırıyor. İleride üretimi daha fazla artırıp daha fazla kadın istihdamını desteklemek en büyük hedeflerimden biri. Tabii bir de çiftçiliğin sadece erkek işi olmadığını, kadınların da bu alanda oldukça başarılı olabileceğini göstermek istiyorum” diyor.
KISA KISA
* Kendini bir noktada sıkışmış, hayallerinden vazgeçmiş hissedenlere seslenen Enise Soykan, “Hiçbir şeyin etrafınızdaki insanların söylediği kadar zor olmadığını bilin. Evet bazen çok kolay olmayabiliyor ama mutlaka denemeye değer” mesajını verdi.
Paylaş