2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞMichelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiYemeklerin hikâyesinden malzeme ve servise kadar gastronomi deneyiminin bir bütün oluşu, sık sık bahsi geçen bir mevzu. Ama bu bütünü tamamlayan en önemli unsurlardan biri de kuşkusuz bir restoranın tuvaletine gösterdiği özen ve itina. Birbirinden ilginç konsept tuvaletlerin sayısı giderek artıyor. Belki yakında bizde de benzerlerini görmeye başlarız.
#RestoranKapısından girip yaşadığımız yerden, kafamızdaki iş güçten uzaklaştığımız, menüsünden isim seçmeyi eğlenceli bir tadım oyununa çevirebildiğimiz, zarif ama bir o kadar rahat ve konforlu bir restoran bulmak kolay mı? Bomonti’de yeni açılan Saku; servisi, ortamı ve lezzetleriyle işte tam da bunu yapıyor. Yetenekli şeflerinden bekleneni fazlasıyla karşılıyor...
#SakuGün geçmiyor dünyada da telif ücretleri ve dijital dinleme platformu ücretlendirmeleri yerden yere vurulmasın. Geçtiğimiz günlerde Birleşik Krallık Parlamentosu’ndaki Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi’nin düzenlediği “Dijital Müzik Dinleme Ekonomisi” başlıklı toplantıda Radiohead’den Ed O’Brien, Elbow’dan Guy Garvey, Nadine Shah ve Gomez grubuyla Broken Records hareketinin de başında olan Tom Gray dijital olarak bir araya geldi. İki oturumda yapılan toplantının amacı, Spotify, Apple Music, Amazon Music ve Google Play gibi büyük müzik dinleme platformların telif politikalarını tartışmaktı.
#Güler ÖzinceYazın beyaz gecelere şahitlik etmek için en doğru adres olan Estonya’nın başkenti Tallin adeta kuzeyin Prag’ı gibi. Sadece 1,4 milyon nüfusa sahip olan ülkede devrim şarkılarla gerçekleşmiş, Festival Meydanı’nda toplanan yüz binler özgürlük taleplerini şarkılarla dile getirmişler. Ruslara bu sahnede düşen ise dönüp gitmek olmuş. İşte beş adımda Tallinn...
#Saffet Emre TonguçTürkiye bu kez gerçekten iddialı, iyi niyetli ve büyük hazırlıklar yaptı. Arjantin’de IOC delegelerinin Türkiye lehine bakış açısını değiştirmek için gazetecisinden, işadamına, siyasetçisine kadar herkes gönüllü birer lobi savaşçısı haline gelmiş durumda... Bercelona'nın dünyaca ünlü yıldızı Lionel Messi ise, olimpiyat için Türkiye’ye başarı dilemeyi unutmadı.
#2020 OlimpiyatlarıGöğe uzanan kuleler, arnavut kaldırımı sokaklara serpilmiş cafelere komşuluk eden mimari şaheserler, her renge kucak açmış gece hayatı, küçük ama sevimli şehirler... Geleceğin Avrupa’sına damga vuracak ülke ve şehirleri merak ediyorsanız, Letonya, Estonya ve Litvanya’yı hafızanızın bir köşesine kazıyın. Çünkü yakında adlarını çok daha sık duyacaksınız.
Japonya'da ilan edilen 2003 ''Türkiye Yılı'' nedeniyle Tokyo'da düzenlenen Dice Kayek defilesi büyük ilgi gördü. Tokyo'nun önde gelen otellerinden Park Hyatt'da dün gece düzenlenen Dice Kayek Sonbahar-Kış 2003-2004 defilesini, Tokyo Büyükelçisi Solmaz Ünaydın ile Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ömer Faruk Doğan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda seçkin davetli izledi.