Elmadağ’daki Divan Oteli’nin içinde fine dining konseptiyle yenilenen Lokanta by Divan, özünde 67 yıllık bir geleneği sürdürüyor: Yerel ve güncel. Mekânın alameti farikasıysa tavana kadar uzanan kırmızı aydınlatmalı, seksi kavı. Bu kav şarap kültürüne odaklı Wine Spectator dergisi ödüllü.
#Savaş ÖzbeyYılbaşı gecesinin hemen ertesi günü nasıl beslenmeliyiz? Akşamdan kalmak istemiyorsak nelere dikkat etmeliyiz? 2023’e sağlıkla girmek ve senenin ilk anlarında kendimizi iyi hissetmek için Dr. Ayça Kaya ile birlikte bir beslenme reçetesi hazırladık. Yeni yılın ilk gününe hafif bir detoksla başlayabiliriz.
#YılbaşıTürk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge SamancıGelinim Mutfakta yarışması mutfakların gündemini belirlemeye devam ediyor. Nursel Ergin'in sunumuyla Gelinim Mutfakta hafta içi her gün birbirinden farklı tarifleri ekrana getiriyor. Bugün ise Gelinim Mutfakta kabak kaplama tarifi ile izleyicilerle buluşuyor. Peki, kabak kaplama nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte detaylar...
#Kabak KaplamaKabak, günümüzde en sık tüketilen gıdalardan bir tanesidir. Kabağın çeşitli yemekleri mevcut olmaktadır. Kabak ile yapılan her yemeğin birbirinden farklı lezzeti bulunmaktadır. Kabağın nasıl saklanabileceği de en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Sizin için kabağın buzlukta nasıl saklanabileceğini ve kabağın özelilerini derledik.
#KabakKabakgiller familyasından gelen ve Latince ismi Cucurbita Pepo olan kabağın, bal kabağı, sakız kabağı ve helvacı kabağı gibi çeşitleri vardır. Kabak çekirdeği yağı, bal kabağı çekirdeklerinden elde edilen oldukça sağlıklı bir yağdır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kabak Çekirdeği YağıYaptığın yemeği dostunla, ailenle, komşularınla paylaşamadıktan sonra neye yarar en mükemmel reçeteleri yapmak? Sağlığın yerinde değilse, neye yarar Michelin yıldızlı şefin hazırladığı tabaklar? O zaman neymiş; yemek bir araçmış, ama eğer iyi yemekse... İyi yemek nedir peki? Temiz-taze-mevsiminde malzemeler ile doğru tekniklerle pişmiş yemek… O yüzden hep diyorum ki “Yemek bahane, hayat şahane!”
#Yaz SalatasıMarmara Üniversitesi’nde düzenlenen “İstanbul Mutfağı” konferansında konuşan Prof. Dr. Artun Ünsal, "Gençlere tavsiyem, kuru fasulye, pilav ve çorbayı iyi yapmayı öğrenmeden İtalyan, Japon, Güney Amerika usulü yemeklere fazla ilgi duymayın. Önce milli, yerli, İstanbul ve Anadolu yemeklerimizi, bir Türk mutfağının çatısı altında birleştirelim" dedi. Prof. Dr. Arif Bilgin ise "Kahvaltı kültürü ortaya çıkmadan önce Osmanlılar, kuşluk vakti ve ikindi ile akşam arasında olmak kaydıyla iki öğün yemek yiyorlardı" diye konuştu.
#Artün ÜnsalBATI Akdeniz İhracatçıları Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya'nın Türkiye'den nar, patlıcan, kabak, biber ve marul gibi yaş meyve sebze ürünlerine 5 Mart'tan itibaren firma kısıtlaması olmaksızın ithalat izni verdiğini açıkladı. Satıcı, kriz öncesi bu ürünlerin ihracatından 100 milyon dolara yakın gelir elde edildiğini söyledi.Rusya Federasyonu'nun 2015 yılının kasım ayındaki uçak krizi sonrasında Türkiye'den ithal ettiği başta domates olmak üzere birçok yaş meyve ve sebze ürününe uyguladığı ithalat yasağı, kademeli olarak kaldırılıyor. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Türk yaş meyve sebze ihracatçılarına ve üreticilerine müjdeli bir haber daha geldiğini belirterek, Rusya Federasyonu Federal Bitki Karantina Servisinin (Roselkhoznadzor) 5 Mart 2018 tarihinden itibaren nar, patlıcan, biber, marul, balkabağı, sakız kabağı ve diğer kabakgillerin Türkiye'den ithalatına onay verdi. Karar, Roselkhoznadzor'un web sayfasından httpwww.fsvps.rufsvpsnews25362.html linki ile duyuruldu dedi.
#RUSYAŞerife Tunçgenç ve Mustafa Tunçgenç "Giritli Türklerin Mutfağından Ot ve Sebze Yemekleri" adlı kitabı birlikte hazırladılar. Şerife Tunçgenç, 1924’te mübadele dolayısıyla Girit’ten İzmir’e göç eden Hanyalı bir ailenin kızı. 55 yıl boyunca kendi ailesinden öğrendiği bu yemek tariflerini mutfağında uyguladı.
Türkçe ezan meselesinin yeniden gündeme gelmesi üzerine, bu konuda bir hatıralar resmigeçidi yapayım dedim. İşte, Osmanlılar döneminde yayınlanan bir "piyano refakatinde ezan" notası, ezanın Bayati makamındaki Türkçe bestesi ve şimdi artık taş plak koleksiyonlarında bulunan bir Türkçe ezan pláğı.