Paylaş
12 kişilik kocaman tahta bir masa, 24 saat yakabildiğimiz bir şömine ve şahane bir mutfak vardı. Başımda da tam altı tane erkeğin olduğunu da söylemeliyim tabii.
Kahvaltı, ardından akşam yemeği hazırlığı derken saatlerimi mutfakta geçirdim. Ama işin güzel tarafı, mutfak penceresinden karlı bir ormana ve ren geyiklerine bakarak soğan doğrayabiliyor olmamdı. Arada bir, mutfak penceresinin kenarında duran termometreye bakıyor ve -20 dereceyi gördüğümde “amma da soğuk bir ülke burası” diyordum.
Bir taraftan Finlilerin yöresel yemeklerini denerken, bir taraftan da küçük kaçamaklar yapıp kapıdan dışarı çıkıyor, o temiz karlı havayı içime çekiyordum. Benim gibi karı çok seven biri için bulunmaz bir ortamdı.
Her güzel şey gibi bayram tatili de çabuk geçti ve eve dönme vakti de çabuk geldi.
Rüyadan uyanıp nasıl geçtiğini anlayamadığım tatilden döndüm ve şimdi tekrar bir koşturmacanın içindeyim.
Sakız kabağı çorbası
Kabakları hafifçe kazıyıp yıkayın. Uzunlamasına kurşun kalem gibi doğrayıp tavla zarı formunda dilimleyin.
Soğanı incecik yemeklik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Sıvıyağ, soğan ve sarmısağı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun.
Kabakları ekleyip 5-7 dakika daha karıştırarak kavurmaya devam edin. Sıcak et ya da tavuk suyunu aktarıp tuz ve biberleri de ekleyin ve karıştırın. Kaynamaya bırakın.
Terbiyesini hazırlamak için un, yoğurt ve sütü iyice çırpın. Çorbanın suyundan bir kepçe kadar alıp terbiye sosuna ekleyin ve tekrar çırpın.
Terbiye sosunu çorbayı bir taraftan karıştırarak çorbaya ilave edin. Sürekli karıştırarak 7-8 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Ysterseniz el blenderiyle çırpın. Ynce kıyılmış dereotuyla karıştırın.
Sıcak sıcak servis edin.
400 gr sakız kabağı
(küçük yeşil kabak) (3 adet yeşil dolmalık kabak da
kullanabilirsiniz)
1 adet büyük boy kuru soğan
2 diş sarmısak
2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı
pul biber
3 yemek kaşığı sıvıyağ
7 su bardağı et ya da tavuk suyu
Terbiyesi için;
1 su bardağı yoğurt
½ su bardağı süt
1 tepeleme yemek kaşığı un
½ demet dereotu
Süslemek için;
Somon füme ya da pastırma parçaları
Paylaş