Güncelleme Tarihi:
1. Sindirim sorunlarını azaltır
Diğer pek çok kabak çeşidi gibi, sakız kabağı da insan sağlığının vazgeçilmez unsurlarından olan lif içerir. Lifli besinler ise yediklerimizin kolayca sindirilmesine yardımcı olur. Kabızlık ve şişkinlik gibi sorunları ortadan kaldırır.
2. Kolesterol seviyelerini düşürür
Sakız kabağı, kolesterol seviyelerini dengeleyebileceği için felç ve kalp krizi geçirme riskini azaltır bu yüzden kalp sağlığında çok önemli bir unsurdur. Ayrıca, içindeki C vitamini kan damarları, kaslar ve hücreler de dahil olmak üzere vücuttaki her şeyin temel yapı malzemesi olan kollajen oluşturulmasında önemli bir unsurdur. Böylece, kemik iliğinde bulunan lif ve C vitamini, kardiyovasküler sistemin korunmasına yardımcı olur.
3. Kanseri önler
Sakız kabağında bulunan önemli karoten seviyeleri, bu sebzeyi antioksidan açısından zengin kılmaktadır. Bu antioksidan özelliği, vücutta serbest radikallerin negatif etkilerini önlemeye yardımcı olur
4. Böbrek fonksiyonunu düzenler
Kabakta bulunan besinler ve yüksek lif, böbrek taşlarının oluşumunu önleyebilir ve böylelikle böbrek fonksiyonunun iyileştirilmesine fayda sağlar.
5. Protein zengini
Sakız kabağı çok yüksek protein içeriğine sahiptir. Bu özelliği ile uzun süre tok tutar.
6. İltihap önleyici
Bu sebzede omega 3 yağ asitleri, zeaksantin, beta-karoten ve polisakaritler gibi çeşitli iltihap önleyici bileşiklerin bulunması, kalp sorunlarının önlenmesine yardımcı olarak genel sağlığı arttırır.
7. Ateşi önler
Kabağın şaşırtıcı besin içeriği vücudu mikroplara ve virüslere karşı koruyarak ani ateş ve soğuğu önler.
8. Hafızayı güçlendirir
Vücuda gerekli tüm vitamin ve mineralleri sağlayarak hafızayı güçlendirebilir. Aynı zamanda zihni yenileyebilir ve beyin işlevini geliştirir.
9. Hormonları uyarır
Kabak, vücutta hormonların salgılanmasını ve işlenmesini sağlar.
10. Diyabeti önler
B vitamini, lif, omega, magnezyum ve çinko gibi mineralleri içeren zengin besin profili ile sakız kabağı vücuttaki kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinde yardımcı olur. Vücudun glikoz ve insülin seviyelerini dengeleyerek Tip 2 diyabetin başlamasını önler.
11. Enerjiyi artırır ve anemiyi azaltır
Besinlerdeki yüksek demir seviyeleri, enerji seviyenizi arttırabilir ve kansızlık riskini azaltabileceğiniz anlamına gelir. Kabak da bu besinlerden biri.
12. Kemik sağlığını geliştirir
Kabakta çok fazla mineral bulunmasa bile kemik sağlığı için önemli birkaç temel mineral vardır. Bu nedenle, yaşlandıkça osteoporoz veya diğer kemikle ilgili bozukluklardan endişe ediyorsanız beslenme listenize sakız kabağı eklemelisiniz.
13. Kilo vermeye yardımcıdır
Kabak, aynı zamanda lezzetli olan çok düşük kalorili bir üründür. Bol miktarda su da içeren bu besin kilo vermeye yardımcı olur.
MAHMURE ÖZEL