Dünyada ilk kez kızıl ötesi ışıkla 20 saniye içinde sahte ilaç tespiti yapabilen sistemi geliştiren ve tersine beyin göçü ile ABD’den Türkiye’ye dönen Kimyager Dr. Derya Cebeci, bu yıl içinde kullanıma girecek yapay zeka destekli ve bulut tabanlı sistem sayesinde, dünyada yılda 400 milyar doları bulan hacmi ile narkotik suçlarla yarışan sahte ilaç pazarına darbe vuracak.
#Sahte İlaç PazarıZayıflama, cinsel gücü artıran ve kanser ilaçların satıldığı internette ilaçların büyük bir kısmının sahte olması eczacıları harekete geçirdi. Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, "Her 10 ilaçtan 8'inin sahte olması çok vahim bir durumdur." dedi ve sahte ilaç satışını önlemek için ihbar hattı kurulduğunu açıkladı.
#Türk Eczacıları BirliğiMUĞLA’nın Dalaman, Köyceğiz, Menteşe ve Ortaca ilçelerinde, kuzugöbeği mantarı toplama mevsimi başlarken, kilosu 120 ile 150 lira arasında alıcı buluyor. Pazarcı esnafı, koronavirüs vakalarının görülmesi sonrası salgına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlere kuzugöbeği mantarı tüketin çağrısında bulundu.
#MantarKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#Balıkİnsan sağlığını tehdit eden sahte ve kalitesiz kozmetik ürünleri pazarlarda, ucuzluk mağazalarında kontrolsüz doludizgin satılmaya devam ediyor. Uzmanlar kanser ve diğer hastalıklara neden olabilecek kozmetik ürünlerin orijinallerini bile kullanım şekli ve şartlarına uyarak tüketmek gerektiğine dikkat çekiyor.
#Yeditepe Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Gülengül DumanSon yıllarda hızlı bir büyüme yakalayan cinsel gücü artıran ürün pazarı dünyada 5 milyar dolarlık hacme ulaştı. Bu pazarın yüzde 95’ini ağız yoluyla alınan ilaçlar oluşturdu. Türkiye ise bu sektörde 350 milyon liralık pazara ulaştı.
Türk Eczacıları Birliği (TEB), piyasada sahtesi olduğu ileri sürülen kanser ilacı “Altuzan” hakkında resmi mercilerden herhangi bir uyarı ya da bilgilendirmenin gelmediğini belirterek, “sahteciliğin tek çözümünün ilacın eczaneden alınması” ile ortadan kaldırılacağını belirtti.
Türkiye’nin 3 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın ikinci büyük taklit ürün pazarı haline geldiğinin belirtildiği ATO raporunda, “Sahtecilik ilaç sektöründe de çok yaygın, özellikle çok satılan zayıflama hapları ve cinsel gücü artıran ilaçlar sahtecilerin iştahını kabartıyor” denildi.
Roche Türkiye’nin başına haziran ayında geçen Dr. Süha Taşpolatoğlu, Türkiye’de ilaç sektörünün 2009’da TL bazında yüzde 16 büyüdüğünü, dolar bazında ise yüzde 3 küçüldüğünü söyledi. Taşpolatoğlu, “Sektör global krizden etkilenmedi ama yeni ilaç kararnamesi yüzde 25 küçülmeye neden olabilir” dedi.
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, Türkiye’nin 2008 yılında eşdeğer ilaç kullanımı nedeniyle 900 milyon lira tasarruf ettiğini belirterek, eşdeğer ilaç kullanımının artırılması halinde, bu tasarrufun 2 milyar liraya yükselebileceğini açıkladı.