Güncelleme Tarihi:
15. EGA Yıllık Kongresi İspanya’nın Barcelona kentinde gerçekleşti. Türkiye’deki eşdeğer ilaç kullanımına yönelik soruları yanıtlayan Turgut Tokgöz, ucuz olan eşdeğer ilacın referans ilaçtan hiçbir farkı bulunmadığını söyledi. Tokgöz, "Türkiye geçen yıl 15 milyar lira ilaç alımı yaptı. Maalesef bu, kamunun cebinden çıkan bir para. İlaç pazarı büyüyor, ama Türkiye’nin pazar payı açısından hiçbir fark yaratılmıyor" dedi.
Hedef 1 milyar dolar
İlaçta tasarruf ettikçe yeni ve pahalı tedavilere ayrılan kaynağın artabileceğine dikkat çeken Tokgöz, şunları dile getirdi: "2008’de Türkiye’de 1 milyon 379 bin kutu ilaç reçetelendirildi. Eşdeğer ilaçla 900 milyon TL tasarruf sağlandı. Bu rakamın en az 2 milyar liraya yükselmesi gerekiyor. Öte yandan Türkiye, eşdeğer ilaçta geçen yıl 450 milyon dolarlık ihracat yaptı. Oysa ülkenin kapasitesi çok yüksek. Eşdeğer ilaç konusundaki ihracatın 1 milyar dolardan aşağı olmaması gerekiyor."
EGA Direktörü Greg Perry, Avrupa Komisyonu, orijinal ilaç firmalarıyla ilgili soruşturmasına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Bu soruşturmanın nedeni, firmaların patentle ilgili konuları gereksiz yere uzatarak, eşdeğer ilaç rekabetini engellemeleri. İlaç firmalarının bunu yapması ne yazık ki AB’nin ilaçtan yeterli tasarrufu sağlayamamasına neden oluyor. Komisyonun raporu yakında açıklanacak. Sonuç, ilaç firmalarının, eşdeğer ilaç konusundaki tutumlarını gözden geçirmelerini sağlayabilir."
Greg Perry, Avrupa nüfusunun yaşlandığını hatırlatarak, "Avrupa’da sağlık harcamalarından tasarruf edebilmek için eşdeğer ilaç kullanımının da artırılması gerekiyor. Şu anda dünyada 194 milyon kişi diyabet hastası. Bu hastaların ilaç masrafları oldukça fazla. Bu nedenle tedavilerde mutlaka eşdeğer ilaç kullanılmalı" dedi. Perry, eşdeğer ilacın, özellikle, internetten satışı yapılan sahte ilaç kullanımını azaltacağını, insanların ucuz ilaca ulaşmak için internete başvurmak yerine, legal olan eşdeğer ilacı tercih edeceklerini söyledi.
Türkiye’de ruhsat işi uzun sürüyor
GREG Perry, Türkiye’de eşdeğer ilaç kullanımı oranının 6-7 yıldır sabit seyir izlediğine dikkat çekerek, "Bunu politikasızlık olarak da yorumlayabiliriz. Ayrıca ilaç ruhsatlandırma süreleri Türkiye’de halen uzun sürüyor. Bu sürenin kısaltılması gerekiyor" dedi.
İlaçtaki iş fırsatları http://www.yenibiris.com/IsIlanlari/Ilanlar.aspx?sector=9200