Utanan cinsel ilacı internetten alıyor ama...

Güncelleme Tarihi:

Utanan cinsel ilacı internetten alıyor ama...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2014 23:42

Sertleşme sorunu yaşayan 6 erkekten 1’i tedaviyi eczane dışında arıyor. Uzmanlar “bitkisel” denen pek çok ilacın aslında tehlikeli madde içerebildiği uyarısı yapıyor.

Haberin Devamı

14 İLDE, 400 erkekle yapılan Sertleşme Sorunu Tedavisi ve Hastaların Çözüm Arayışları Araştırması’na göre, hastaların yüzde 53’ü sertleşme sorunuyla ilgili arkadaşına danışıyor. Yüzde 48’i eczaneye başvuruyor. Hekime gidenlerin oranı ise sadece yüzde 10. 6 hastadan biri sertleşme sorunu tedavisini eczane dışındaki kanallarda arıyor. Eczane dışındaki kanalların tercih edilme gerekçelerinin başında yüzde 56 ile satın almanın daha kolay olması geliyor.

BENZİNCİDEN ALINIYOR

Yüzde 19’u daha ucuz olduğu, yüzde 10’u internetten “arkadaşlarıyla” aldığı, yüzde 10 eczacıdan çekindiği, yüzde 6’sı kutuda daha çok ilaç olduğu gerekçeleriyle sözkonusu seçenekleri tercih ediyor.
Bu kanalların başında internet geliyor. İnternetin yanı sıra telefon siparişleriyle, benzin istasyonlardaki marketler, aktarlar, çarşı-pazarlardan, firmaların kendi satış noktalarından da alınıyor. İnternetten ilaç alanların ana sebebi (yüzde 73) gizliğin korunması.

ÖLDÜREBİLİR

Haberin Devamı

Yine araştırmaya göre, internetten satın almayı tercih edenlerin hepsi ilaçların gerçek olduğundan şüphe duymuyor. İlgili uzmanlar ise tam tersi fikirde. Türk Androloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Selahittin Çayan, etken madde içermeyen sahte ilaçların tedavi özelliği olmadığını hatırlatıyor. Ama bunlar belki en masumları. Asıl sorun, gerçek içerikleri tam olarak bilinmeyen veya gizlenen ilaçların yol açabileceği, ölüme kadar varan ciddi sorunlar. Önemli bir başka konu ise “bitkisel” diye satılan ve belki de bu nedenle tercih edilen sözkonusu sahte ilaçların aslında yüksek oranlarda bile kimyasal maddeler içermesi. Prof. Dr. Çayan, “Bazı ani ölümlerin sahte ilaçların başka ilaçlarla etkileşimlerinden kaynakladığını düşünüyoruz. Hastalar ilaçları aldıklarını da gizledikleri için ayrıca risk yaşıyorlar” diyor.

Sertleşme pazarı 180 milyon dolar

INTERCONTINENTAL Medical Statistics Health Inc (IMS) 2013 verilerine göre, Türkiye’deki sertleşme ilaçlarının pazarı 180 milyon dolar. Bu ilaçlardan yılda 5 milyon kutu satılıyor. Bir yandan da sahte ilaçlara yönelik Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Telekominikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve İnterpol tarafından mücadele yürütülüyor. Şimdiye kadar kapatılan internet sitesi sayısı 2 bini aştı. Türkiye’de, 2012 yılında 5 milyon 620 bin TL değerinde 1 milyon 873 bin kutu ilaç ele geçirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!