2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞSevgilisinin sosyal medyada kimleri takip ettiğini Excel ile kontrol ettiğini söyleyen kadının videosu geçtiğimiz günlerde gündeme damgasını vurdu. Beraber olduğu kişiyi uçan kuştan kıskanan, attığı her adımı takip eden pek çok insan var ama genç kadının bulduğu yöntem 'Şeytanın aklına gelmez' dedirtti. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde 'Aldatılıyor muyum?' şüphesiyle birlikte olduğu kişiyi takip eden ya da bu şekilde takip edilenlerle konuştuk.
#KıskançlıkÜmit Yavuz bisiklet kullanmayı insanın kendiyle baş başa kaldığı kaliteli bir zaman olarak görüyor, Aylin Asil Atasoy bisiklete her bindiğinde çocukluğunda, mahalle arasında sürerken duyduğu o mutluluğu yaşıyor. Barış Asa’ysa “O rüzgârı ve doğanın kokusunu hissetmek, virajlı yollarda seyir almak inanılmaz keyif veriyor” diyor. İki teker üzerinde dünyayı gezen de var, lösemili çocuklara hediye taşıyan da... Bisikleti hayatının bir parçası haline getirmiş yedi kişi anlatıyor...
#SporPandemi herkes gibi benim de yaşam standartlarımı değiştirdi. Yeni düzen bana stres ve fazladan birkaç kiloyla birlikte uyku problemleri, reflü, terleme gibi sağlık sorunları da getirdi. Sağlık konusunda ne zaman ölçüyü kaçırmış hissetsem arınmak için gittiğim yer Avusturya’daki Vivamayr Maria Wörth. Önümdeki engel yine pandemi diye düşünürken hiç bilmediğim bir şey öğrendim. Sağlıkla ilgili nedenlerle yurtdışına çıkmak mümkünmüş.
#AvusturyaEt, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere başka boyutları olan bir yaşam felsefesi. Yarın 1 Kasım Dünya Vegan Günü. 1944’te İngiltere Vegan Topluluğu tarafından ilan edilmiş bu gün vesilesiyle yeme-içme alışkanlıklarından modaya, restoran ve kafelerden tariflere kadar konuyla ilgili pek çok başlığı veganlara ve uzmanlara danıştık.
#GazetehaberleriDeğişen şartlara uyumlu valizin yanına bir de yolluk çantası hazırlıyoruz. Çay-kahve, atıştırmalık molası olmayan ilk tatil yolculuğumuz. Urla’ya vardığımızda otelimizin çalışanları bizi maskeli ve kolonyalı ekipleriyle kapıda karşılıyor…
#UrlaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Dünyanın başka yerlerinde ibadethaneler saldırıya uğrarken, farklılıklar yeryüzünden silinmeye çalışılırken, biz farklı inançları yaşatmaya çalışan bir ülkeyiz. Farklılıkların en büyük zenginlik olduğuna dair inancımızı her şekilde ispatlanmışken, adımıza başka hikayeler anlatılmasına izin veremeyiz." dedi.
#Emine ErdoğanButik çiçekçiler, ‘hip’ kafeler, butikler, plak dükkânları... Burası İstanbul’un yeni cazibe merkezi Ahmet Fetgari Sokak. Sakinlerinin ‘arka sokak’ olarak tanımladığı, kendi halinde bir mahalle nasıl ‘Brooklyn’vari bir havaya büründü? İşte esnafın ve yeni sakinlerinin gözünden kısa zamanda yaşanan büyük değişim...
#Aslı BarışHafif bir ışık, yumuşak bir müzik, keyifli bir zaman... Bir spa merkezinden içeri girmenin anahtar kelimeleri bunlar. Suyun şifa kaynağı olarak kullanıldığı geleneksel yöntemler lüksün ve konforun en güzel halleriyle buluştu ve modern insan için vazgeçilmez bir terapiye dönüştü. Sağlık turizminin de olmazsa olmazları arasında yer alan spa merkezleri suyun getirdiği sağlıktan yararlanma biçimlerinin yeni yorumunu sunuyor. Size de spada dinlenmek, arınmak, tazelenmek kalıyor...
#SeyahatTemmuz başında Avusturya’ya gittim. Gidişimin nedeni seyyahlık dürtüleri değil bir sağlık kampına girmekti. Ruhumun doğayla detoks yaptığı ve bir haftada üç kilo verdiğim sağlık tatilinin en güzel yanı, her zaman uygulayabileceğim doğru beslenme reçetesini öğrenmek oldu. Gidemeyecekler için tüm ipuçları aşağıdaki yazımda.
#Saffet Emre TonguçTemmuz başında Avusturya’ya gittim. Gidişimin nedeni seyyahlık dürtüleri değil bir sağlık kampına girmekti. Ruhumun doğayla detoks yaptığı ve bir haftada üç kilo verdiğim sağlık tatilinin en güzel yanı, her zaman uygulayabileceğim doğru beslenme reçetesini öğrenmek oldu. Gidemeyecekler için tüm ipuçları aşağıdaki yazımda.
#Detoks“DEKOLTE krizi” nedeniyle geçen hafta yazdığım “Sabah okurlarının bilme hakkı” başlıklı yazıma, Sabah gazetesi ombudsmanı İbrahim Altay, gazetesinde “Ombudsman nasıl çalışmalı” başlıklı bir yazıyla yanıt verdi. Yazımda Sabah okurları için dile getirdiğim “bilme hakkı”, elbette Hürriyet okurları için de ihmal edilmemeli.
Tayfun Bayazıt sık sık seyahate çıktığı için değişik yerlerde değişik yemekler tatma imkanı da bulabiliyor. Yemeği hobi olarak gören iş adamı “İnsan normal işinde ne kadar yoğun olsa da, ne kadar vakitsiz kalsa da, ne kadar yorulsa da, zevk aldığı şeylere de olsa vakit ayırması lazım. Gezilere gittiğimizde yeni restoranlar, yeni lezzetler keşfetmek o geziyi daha da keyifli hale getiriyor” diyor ve yemek yapmayı banka yönetmekle kıyaslıyor