Çoğumuzun zaafı olan tatlılar aynı zamanda vegan mutfaklarda en çok zorlanılan konulardan. En ince ölçülerle pişen tarifler genellikle hep onlar, bu yüzden de malzeme değiştirmek kolay değil. Bayramda dışarıdan sipariş vereceğimiz adresler de sınırlı olduğu için birkaç temel mantığı doğru kavrayıp kendi tatlılarımızı hazırlamak en rahatı.
#VeganSağlıklı, enerji dolu meyve pestillerimizin tam mevsimi. Anadolu’nun asırlık pestil geleneği, tüm dünyadaki sağlıklı beslenme meraklılarının da radarında. Bugünlerde hasat edilen her türlü meyvenin işlenip güneşin kucağına bırakılmasıyla üretilen pestili evde de fırınımızda kolaylıkla yapabiliriz.
#MeyveYeni bir yıl yeni başlangıçlar, yeni umutlar anlamına geliyor. Genellikle yılbaşı akşamları yeni seneye zengin yılbaşı sofraları eşliğinde giriliyor. Bu sene 31 Aralık akşamı başlayacak sokağa çıkma kısıtlaması 4 gün sürecek ve bu da koronavirüs pandemisi gölgesinde geçecek yılbaşı gününün çok dikkat gerektirdiğine işaret ediyor. Çünkü çeşit çeşit yemeklerle hazırlanacak sofralar normalde tüketilenden daha fazla yemek yemeye ve 4 gün boyunca evde olmak da hareketsizlik nedeniyle farklı sağlık problemlerine yol açabilir. Fitoterapi Uzmanı Diyetsiyen Rumeysa Kalyenci, yılbaşı sofraları ve sokağa çıkma yasağı süreci için beslenme önerilerinde bulundu.
#YılbaşıDünyada ve ülkemizde koronavirüsten korunma ile ilgili önlemler alınmaya devam ediyor. Karantinada çoğu kişi evde durmanın verdiği can sıkıntısıyla veya durumun oluşturduğu tedirginlikle tatlı yeme isteği yaşayabiliyor ve kendini mutfağa atıyor.
#KarantinaVücudun alması gereken karbonhidrat miktarı yaş, boy, kilo ve fiziksel aktivite gibi özelliklerine göre değişebiliyor. Tahıllar, kurubaklagiller, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzelerin kompleks karbonhidrat grubunda olup, enerji ihtiyacının yüzde 50-60’ını oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, tatlı krizini önlemenin yollarını anlattı.
#Tatlı KriziÇocukların okuldayken daha sağlıklı tatlılar tüketmesi için ailelere öneride bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Çilingiroğlu Shipman, sadece 15 dakikada hazırlanan atıştırmalık tarifini anlattı.
#ÇocukBirçok insan tatlı yemeği sever ama tatlı şeyleri tüketip ardından kilo almamayı herkes tercih eder. Daha sağlıklı ve besleyici ürünler ile yapılmış tatlılar bu aralar herkesin dilinde dolanan tarifler arasında. Eğer hem sağlıklı hem de canınız tatlı çektiyse doğru yerdesiniz!
#SağlıkÖzel günlerin başında gelen bayramlar, sağlıklı beslenme bilincinin sekteye uğradığı zaman dilimleri haline gelebiliyor İkramlar, misafirperverliğimize bağlı ısrarlar, cezbeden tatlılar. Bayramın tatille harmanlanacağı bu dönemin sonuna kilo almadan çıkabilmek için beslenme önlemlerinizi şimdiden alın…
#BursaDiş sağlığının yalnızca doğru ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile değil, aynı zamanda genetik faktörlerle de şekillenebileceğini dile getiren Diş Hekimi Yunus Özumar, aileden gelen genetik yatkınlıkların, diş yapısı, çürük oluşumu, diş eti hastalıkları, diş gelişimi ve çene yapısıyla ilgili sorunlara yol açabildiğini söyledi. “Genetik faktörlerin, bağışıklık sistemini ve diş etlerinin sağlığını etkileyerek periodontitis (diş çevresi dokuları iltihabı) gibi hastalıkların gelişme riskini artırabilir” diyen Özumar, bu risklerin etkisini azaltmak ya da ortadan kaldırmak için alınabilecek birtakım önlemler bulunduğunu kaydetti.
#1Bilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiToplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk MutfağıYaz sıcaklarında sahillerde ve deniz kenarında iyi beslenmek için önerilerime dikkat ederek vücudunuzu serin ve enerji seviyenizi oldukça yüksek tutabilirsiniz. Unutmayalım; dengeli bir beslenme planı ve yeterli sıvı tüketimi sıcak havalarda sağlığımızı korumanın asıl anahtarı…
#YazNe yediklerine aşırı dikkat ettiği bir diyet, ne katı bir egzersiz rutini, ne de avuç avuç aldığı takviye gıdalar… Bunların hiçbiri Pearl’in günlük rutininde yer almıyordu ama 114 yaşına kafar sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürdü. Pearl Berg, Şubat ayında öldüğünde 114 yaşındaydı. Ölmeden önce ABD'deki en yaşlı üçüncü ve dünyanın dokuzuncu en yaşlı insanıydı.
#Uzun Yaşam