Japonların sağlıklı ve genç kalmalarının sırları

Güncelleme Tarihi:

Japonların sağlıklı ve genç kalmalarının sırları
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2009 06:00

Vücudunuzu toksinlerden arındırarak, yaşama yeni bir başlangıç yapmak için Japonlar gibi beslenme tarzını seçin. İşte Japonların yıllarca kilo almadan sağlıklı ve genç kalmalarının sırları...

Haberin Devamı

Gözleriniz ile yiyin

Japonların yemek sırrı yavaş ve küçük parçalar şeklinde küçük porsiyonlarda yemek yemektir.. Yemeğinizi yavaş yediğinizde beyninizde tokluk hissi oluşur ve az yersiniz.

Aldığınız kaloriyi azaltmak size acı vermez. Ekstra bir yiyecek yemeden, çikolata, cips, bisküvilerin yerine meyve, sebze ve çorbaları tercih etmelisiniz.


Küçük porsiyonlar

Japonlar yemeklerini küçük tabaklar ve kâselerde almayı tercih ederler. Akşam yemeklerinde her şeyin azar azar tadına bakılır. Küçük porsiyonlarda yemek sağlıklı yaşama ve zayıf kalmalarında en önemli etkenlerden biridir.
Yapılan araştırmalara göre , büyük tabaklarda servis edilen yemekler bitirilmeye çalışıldığı için kilo almaya neden olmakta. Büyük tabaklar ile servis yapıldığında kişi % 45 daha çok yemek yiyebiliyor.

Bu sonuç hem iyi hem de kötü! Düşünmeden yenildiğinden dolayı kötü, yiyeceklerin değerini değiştirmenize yardımcı olduğu için de iyi haber. Daha az yemek yemeye de alışılabilir.


Temel besin kaynağı pirinç

Japon diyetinde pirincin büyük yeri vardır. Bir kişi günde 6 kezden fazla pirinç yiyebilir. Kahvaltı dahil olmak üzere hemen hemen her öğünde küçük bir kasede pirinç yenir.

Yağ oranı düşük, kompleks karbonhidrata sahip olan pirinç birkaç kalorinin yükselmesine sebep olabilir. Hamur işleri ve bisküviler göbeklenmeye neden olabileceğinden bunları tüketmeyi azaltmanız gerekmekte.Japonya'da; içeriğinde kalbinize yararlı yağlar bulunan pirinç, yağ eklenmeden sadece haşlanıp yenir.


Sebzeler lezzetlidir

Japonyada kadınlar haşlanmış, karışık sebzeleri yemekten çok hoşlanırlar. Kırmızı biber, kabak, taze fasulye, patlıcan, soğan, domates, yeşil biber, salata, havuç, ıspanak, pancar, şalgam, patates, mantar, deniz sebzeleri, patates gibi sebzeler beslenme alışkanlıklarında önemli yer tutar.

Bir öğünde en az 4-5 farklı sebze yemeği servis edilir. Hiç kimse sabah kahvaltısında salata yemenin veya çorba içmenin garip olduğunu düşünmez.


Ana yiyecek balık

Özellikle somon, tuna, sardalye, uskumru ve ringa balığı gibi yağlı balıklar, kalp için faydalı omega-3 kaynağıdır. Japonlar dünyanın % 2'sini oluşturmalarına karşın dünya balığının % 10′unu tüketmektedirler.

Japonlar daha az kırmızı et tükettikleri için ve kırmızı etin sebep olabileceği hastalık risklerinden korunmuş olurlar.


Soya faydalıdır

Soya yetiştirilmeye ve tüketilmeye başladığından beri, kırmızı et kadar faydalı olduğu ancak daha az yağ içerdiği bilinmektedir. Bu sebeple Japon yemeklerinde daha çok soya yağı kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra soya, mayalanmış çorba olarak da tüketilmektedir.


Sağlıklı tatlılar

Japon tatlıları mevsim meyvelerinin karışımıdır. Dondurma ve kek gibi tatlı türlerini daha çok seven Japonlar, tatlının ardından bir fincan Japon yeşil çayı içmeyi ihmal etmezler. Sadece birkaç düzenleme ile Japon diyeti uygulayabilir ve daha sağlıklı yaşayabilirsiniz.

Öncelikle her yerde olan beyaz yerine, kahverengi pirinç tüketin. Sushi'yi tercih ederken 2-3 damla soya sosu ilave etmeniz yeterli olacaktır.

Japon mutfağının en iyi 10 adresi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!