Çocuklarda beslenme problemleri

Sağlıklı ve doğru beslenmek, çocukların gelecekteki yaşam kalitelerini direkt etkileyecek önemli unsurlardandır.

Çocukları sağlıklı gıdalara yönlendirmek, sofra düzenine alıştırmak ise hiç kolay değildir. Ancak bazı püf noktalarına dikkat ederseniz, çocuğunuz için yemek yemeyi eğlenceli hale getirebilirsiniz!

Doğru ve sağlıklı beslenmek çocukların sağlıkları açısından çok önemli... Çocuklar, doğru beslenme alışkanlığını aile bireylerinden öğreniyorlar. Ev içindeki yemek saatlerinin düzenli olması, ailece bir arada yemek, çocuğa iyi alışkanlıklar kazandırma adına gerekli. Bazı çocuklar ebeveynlerine yemek yeme konusunda sorun yaratabiliyorlar. Eğer sizin de bu konuda sorun çıkaran bir çocuğunuz varsa, ona yemek yemenin yaşamın keyifli bir kısmı olduğunu göstermekle işe başlayabilirsiniz.

15 ALTIN TAVSİYE

n Haftada en az birkaç öğünü ailece yiyin.

n Yemeğini yedikten sonra sofrada kalması konusunda çocuğunuzu zorlamayın.

n Ailedeki yetişkinler yemeği geç yiyorlarsa, çocuğunuzun daha erken yemeye ihtiyacı olabilir. Eğer çocuğunuzun sizinle sofraya oturmasını istiyorsanız, geldiğinde kendisine ufak meyve dilimleri verin.

n Çocuğunuzun sofra düzenini öğrenmesi açısından, etrafı kirletse de onu kendi kendine yemek yemesi yönünde teşvik edin. Bu davranışınız onun kendine olan güvenini de artırır.

n Çocuğunuzu yeni gıdalarla tanıştırın. Farklılıklar merakını artırır. Yemesi için ısrar etmeyin.

n Çocuğunuzun en sevdiği sağlıklı yiyecekleri ona daha sık verin.

n Çocuğunuza normal öğününü yedikten sonra ödül olarak tatlı vermeyin. Bu onda sağlıklı besinlerin lezzetli olmadığı duygusu uyandırır.

n Doğru tatlı seçimiyle çocuğunuzun sağlıklı tatlılar yemesini sağlayabilirsiniz. Örneğin; meyve, meyveli yoğurt ya da puding.

n Eğer bahçeli bir evde oturuyorsanız, çocuğunuzla birlikte havuç, domates, biber gibi sebzeler yetiştirin ve bunları birlikte pişirin.

Abur cuburlar

n Gazlı içeceklerin, cipslerin; partiler, doğum günleri gibi özel organizasyonlarda zaman zaman yenebilecek besinler olduğunu çocuğunuza öğretin.

n Televizyonda bazen faydalı olmayan yiyeceklerin de reklamları gösterilebilir. Çocuğunuza bu reklamların amacının ne olduğunu ve o besinlerin içinde ne gibi zararlı maddeler bulunduğunu komik ve basit bir dille anlatın. n Çocuğunuz bu tip besinlerden istediğinde ona aşırı tepkiler vermeyin.

Korku ve yorum

Bu hafta, iki farklı toplantı sırasında duyup dehşete düştüğüm iki farklı olaydan bahsetmek istiyorum. Birinde ağzım açık kaldı, diğerinde ise öyle bağırarak tepki göstermişim ki ofistekiler ölüm haberi aldım sandı. O kadar şaşırdım ve bir o kadar da korktum; hem çocuklardan, hem çocuklarımızdan hem de bizi bekleyen gelecekten... Çok korktum ve yorum yapamıyorum.

Neden mi?

n Yaşlar 12 ve 13...

Kız çocuk, erkek çocuğa "Senden hoşlanıyorum" der. Erkek çocuk "Ben senden hoşlanmıyorum, çünkü yalancısın" diye karşılık verir. Olay kapanır, aradan bir süre geçer. Ortak bir arkadaşın doğum gününde karşılaşırlar. Kız çocuk, erkek çocuğu gördüğü anda kötü sözler ve küfürler etmeye başlar. Erkek çocuk susar, susar, susar ama annesine ve babasına edilen küfürleri duyunca kıza bir yumruk atar. Kız çocuk bunun üzerine eline bıçağı alır ve erkek çocuğa saldırır. Olay bir başka çocuğun doğum günü partisinde, bir evde, aniden, diğer çocukların arasında oluverir. Tekrarlıyorum yaşlar 12 ve 13...

n Yaşlar 7...

Beşiktaş’ta bir ilkokulda olur bu olay... 7 yaşındaki bir kız çocuk, derslerinde gayet başarılı, okulu çok seviyor. Kolu kırıldığı için birkaç gündür okula gidemeyen bu çocuk, öyle üzülüyor ki ısrarlarına anne dayanamıyor ve okula gönderiyor. Kolu kırık diye branş dersine giremeyip bekliyor, yanında iki kız çocuğu daha var. Öğretmenler ortada yokken, herkes dersteyken iki kız çocuk, kolu kırık olanın ellerini tutup yerdeki çöpleri ve peçeteleri yediriyorlar. Tekrarlıyorum yaş 7...

Aynı okulda velilerin sınıflarda saç saça, baş başa kavga ederek birbirlerine girdiğini de öğrendikten sonra, pes ettim. Bu çocukları bu hale getiren kim? Eğitim sistemi mi? Hayat şartları mı? Anne-babalar mı?

Benim yanıtım: Anne ve babalar ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı... Ya sizin yanıtınız ne?

Not: Söz konusu okulun adını buraya yazmıyorum, Milli Eğitim Bakanlığı ilgilenirse sadece onlara söyleyeceğim. Mağdur çocuğun ve ailesinin adını kendilerine vereceğim...
Yazarın Tüm Yazıları