Tatlı yerine cevizli sucuk yiyin!

Güncelleme Tarihi:

Tatlı yerine cevizli sucuk yiyin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2011 17:16

Hem tadıyla hepsinin yerini doldurabilecek hem de faydalı bir tatlı: Cevizli sucuk! Miktarını abartmadan gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Cevizli sucuk, taze üzüm şırasının veya pekmezin nişasta ile kaynatılıp hazırlanan peltesine iplere dizilmiş iç ceviz, fındık, fıstık veya badem gibi kuruyemişlerin birkaç kez batırılıp çıkarılması ve kurutulması ile elde edilen geleneksel gıdalarımızdan birisidir.

Tatlı yerine cevizli sucuk yiyin


Geleneksel gıdalarımızdan biri olan cevizli sucuk besin bileşimi açısından değerlendirildiğinde enerji ve besin öğeleri yönünden zengin bir gıdadır.



İçerisine giren yağlı tohumlar nedeniyle protein, yağ (özellikle doymamış yağ asitlerinden zengin) ve antioksidan özelliği olan yağda eriyen E vitamini, mineraller ve diğer vitaminler ile üzüm şırası ve pekmezin bileşiminde bulunan mineraller ve vitaminlerden dolayı besleyici değeri yüksek enerji veren bir gıdadır.

Haberin Devamı

Tatlı yerine cevizli sucuk yiyin


Enerji gereksinimi fazla olan bireylere (zayıf olanlara, sporculara, gebelere, ağır işte çalışan işçilere) önerilebilecek besleyici değeri yüksek bir gıdadır.

Sadece enerjisi yüksek, besleyici değeri olmayan ve dengesiz beslenmeye yol açan hazır ürünlere (şekerlemeler, şekerli içecekler, cipsler, bisküviler vb.) yerine tercih edilmesi önerilebilir.

Cevizli Sucuğun Yapılışı:

Cevizli sucuk ülkemizde maraş sucuğu, köme, bandırma ve şeker sucuk gibi değişik isimlerle üretilmektedir. İplere dizilen cevizler ya üzüm şırasının nişasta ile kaynatılıp hazırlanan peltesine veya pekmezin nişasta ile kaynatılıp hazırlanan peltesine daldırılarak hazırlanır.



Cevizli sucuğun bileşimi:

Fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve proteince zengindirler. Yağ içerikleri yüksek olmalarına karşın bitkisel kaynaklı oldukları için kolesterol içermezler. Fındık tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olup, ceviz tekli doymamış yağ asitleri ile birlikte omega-3 yağ asitlerinden de zengindir.

Haberin Devamı

Tatlı yerine cevizli sucuk yiyin


Ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlar doymamış yağ asitleri, E vitamini içerdiği için koroner kalp hastalığı ve kanser riskini azaltırlar. Ayrıca içerdiği protein önemli bir bitkisel protein kaynağıdır. Ceviz besin değeri yönünden oldukça zengindir. 651Kcal enerji verir. Kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, tiamin, niasin ve askorbik asit içermektedir.



Ceviz, üzüm şırası ve pekmez vücudun normal metabolik süreçleri için gerekli birçok minerali de yoğun olarak içermektedir. Ceviz, üzüm şırası ve pekmez kemiklerin ve dişlerin yapımı ve gelişimi, kas ve sinir sistemi ve kan pıhtılaşmasında önemli rolü olan kalsiyum kaynaklarındandır. Cevizli sucuk tüketilerek kalsiyum gereksinmesinin bir kısmı karşılanabilir.

Haberin Devamı

Tatlı yerine cevizli sucuk yiyin


Demir büyük çoğunlukla hemoglobin yapısında bulunduğundan yetersizliğinde hücrelere oksijen taşınamamakta bu da bitkinlik ve kansızlıkla sonuçlanmaktadır. Bitkisel gıdalardaki demirin emilimi düşük olduğundan ekonomik nedenlerle hayvansal gıdaları yeterince tüketemeyen kişilerde kansızlık ortaya çıkabilmektedir. Cevizli sucuk gibi mineral içeriği yoğun gıdalar tüketilerek günlük demir ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!