Diş sağlığının yalnızca doğru ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile değil, aynı zamanda genetik faktörlerle de şekillenebileceğini dile getiren Diş Hekimi Yunus Özumar, aileden gelen genetik yatkınlıkların, diş yapısı, çürük oluşumu, diş eti hastalıkları, diş gelişimi ve çene yapısıyla ilgili sorunlara yol açabildiğini söyledi. “Genetik faktörlerin, bağışıklık sistemini ve diş etlerinin sağlığını etkileyerek periodontitis (diş çevresi dokuları iltihabı) gibi hastalıkların gelişme riskini artırabilir” diyen Özumar, bu risklerin etkisini azaltmak ya da ortadan kaldırmak için alınabilecek birtakım önlemler bulunduğunu kaydetti.
#1Sevgili Hürriyet okurları...‘Serkan Kızılbayır ile Yan Koltuk’ sohbetlerimizde kendi mesleğinde başarılı isimleri ağırlamaya devam ediyoruz. Çalışma hayatında başarılı olan her konuktan yeni bilgiler öğreniyoruz. Bu hafta Acıbadem Ankara Hastanesi doktorlarından ‘Dr. Dt. Itır Aydıntuğ’ konuğum...
#Serkan KızılbayırMineral; vücuda alınmış olan besinlerin yakılması sonucu vücutta geriye kalan inorganik maddelerdir. İnsan vücudu mineralleri kendiliğinden üretememektedir. Minerallerin insan vücudunda birçok görevleri vardır. Vücudun mineral oranını karşılayabilmesi için meyve ve bazı yiyeceklerin tüketilmesi gerekmektedir. İnsan vücudu sağlıklı kalabilmesi için minerallere ihtiyaç duymaktadır. Sizin için minerallerin neler olduğunu ve görevlerinin detaylarını derledik.
#MineralÇocuklarda süt dişleriyle başlayan diş sağlığı serüveni bir ömür boyu hayatlarını etkilemektedir. Günümüzde diş problemi yaşayan birçok hastamın ortak söylemi “hocam ben çocukluğumdan beri dişhekimi koltuğundan kurtulamadım”dır. Peki ne yaparsak çocuklarımızdaki bu yolculuğa doğru yön verebiliriz?
#DişÇocuklarda diş fırçalama alışkanlığının kazanılması için aileler tarafından yapılan yönlendirilme önem taşır. Tek başına diş fırçalayan çocuklar çoğunlukla sadece dişlerin görünen ve kolay ulaşılan yüzlerini fırçalayabilirler. Bunun diş çürüklerine neden olduğunu belirten Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Rukiye Parlak, ayrıca emzik ve biberonun şeker, bal, reçel gibi gıdalara batırılarak uyumadan önce çocuklara verilmesinin de çürük riskini arttırdığını ifade etti.
#BebekSağlıklı dişlere sahip olmak için günde 2 kere dişlerimizi fırçalamamız, diş ipi kullanmamız ve düzenli aralıklarla diş hekimi kontrolüne gitmemiz gerektiğini belirten Diş Hekimi Oğuz Kara, sağlıklı bir gülümseye sahip olmak için uzak durulması gereken 10 zararlı yiyeceği ve içeceği açıkladı.
#DişDiş sağlığı, gün içinde kendinizi ne kadar iyi hissettiğinizle yakından ilişkili. Dişlerde ve diş etlerinde yaşanan en ufak bir problem, hem bünyenizin zayıflamasına hem de keyfinizin kaçmasına neden olabilir. Bazı diş problemlerleri genetik olsa da, dış etkenlerin diş sağlığı üzerindeki etkileri de küçümsenmemeli. İşte daha sağlıklı dişlere sahip olmak için uzak durmanız gerekenler...
#Diş Sağlığı