Güncelleme Tarihi:
Peynir
Peynir dişleriniz için birden çok yarar sağlar. İlk olarak ağzın PH dengesini ayarlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler olmasını engeller. Ayrıca şekerli gıdalar alındıktan sonra yenilecek bir parça peynir, şekerin dişleri çürütme etkisini giderme açısından son derece önemlidir.
Çilek
Diş taşlarının doğal yöntemle giderilmesini sağlayan en önemli ve belki de tek doğal besin kaynağı olarak bilinir.Bu besinin içinde bulunan çeşitli asitler zamanla diş diplerinde biriken taşları eritebiliyor. Ayrıca, diş ve diş etlerine masaj yapma ve diş aralarını temizleme özelliği olan lifli ya da sert yapıdaki (kabuklu yiyecekler hariç) doğal yiyeceklerin de tüketilmesine özen gösterilmesi gerekiyor.
Yeşil çay
Diş çürüklerini önler ve diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yeşil çayda bulunan katesin maddesi ağızdaki bakterilerin yok olmasına yardımcı olurken aynı zamanda kansere karşıda etkili oluyor Dolayısıyla ağız kanserlerine karşıda etkili bir maddedir. Bu madde aynı zamanda kötü ağız kokusuna neden olan bakterileri de ağızdan uzaklaştırmaya yardımcı olur.
Ada çayı
Antibakteriyal yapısı nedeniyle özellikle diş ve diş eti iltahaplanmasında rahatlıkla ağız gargarası olarak kullanılabilir. Ayrıca şekersiz içimi de faydalıdır.
Kereviz
Kereviz çok faydalıdır bunun nedeni ekstra çiğnemeye ihtiyaç duyulması böylece diş etlerine masaj yapması ve onları temizlemesidir. Kereviz bu özellikleri sayesinde diş ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına oldukça yardımcı olan besinlerden biridir.
Balık
Balığın içeriğindeki fosfor, kemik ve diş dokusunun teme maddelerinden bir tanesidir. Bunlarda dişleri sertleştiren fosfor bulunmaktadır. Dolayısıyla daha sağlıklı dişler için haftada bir kez balık tüketilmelidir.
Elma
Kabukla yenilmesi bir yandan dişlerin kuvvetlenmesini sağlarken, diğer yandan da içerisindeki maddelerle dişleri temizler. Elma, havuç gibi meyveleri ısırarak yenilmesi tavsiye edilir.
Yoğurt
Kalsiyum açısından zengin olan yoğurdun dişlere olan faydaları saymakla bitmiyor. Kalsiyum periodontal rahatsızlığı olan kişilerdeki diş kökleri iltihaplı cep sayısını azaltır. Kalsiyum, periodontal rahatsızlık dolayısıyla oluşmuş sallantılı ve gevşek dişleri iyileştirmede yardımcı olur. Kalsiyum, diş kayıplarını önlemeye yardım eder. Eğer sizde diş sağlığınızı düşünüyorsanız, kalsiyum deposu olan yiyecekleri tercih edin.
Su
Gün boyunca mümkün olduğu kadar su tüketin veya en azından su ile ağzınızı çalkalayın çünkü su ağzı yıkayarak besin artıklarını bir miktar temizler, asitli gıdaların asidik etkisini azaltır ve diş etlerini yıkar.
Şekersiz sakız
Sakız çiğneyerek dişlerin üzerini bir miktar besin artıklarından uzaklaştırmış ve diş etlerine masaj yapmış olursunuz. Ayrıca sakız çiğneyince fazladan salgılanan tükürük etkisi ile çürük riskini azaltırsınız.