Çam yapraklan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Böbrek taşı ve kumu düşürmede yardımcı olur. Çamın taze filizleri kaynatılıp balla tatlandırılarak sıcak olarak içilir ve gargara yapılır. Ses tellerindeki zedelenmeyi onarır. Çam yapraklan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir mideye iyi gelir. Çam yaprağı, biberiye ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. İdrar kesesi iltihaplanmalarında idrara sık çıkmanız ısağlayarak temizlenme sağlar. Çam kabuğu sirke ile kaynatılıp gargara yapılır. Diş ağrısı giderir. Ama kesin tedavi etmez. Terekentin (çam esansı) zeytin yağıyla beraber karıştırılıp saç diplerine sürülür, sabahleyin saçlar yıkanır. Saçları güçlendirir, parlaklık verir. Çam kabuklan öğütülüp yaraların üzerine ekilir. Yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Çam havası veremli hastalar için iyidir. Çam filizleri, taze yapraklan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Çam filizleri kaynatılıp balla tatlandırılarak sıcak olarak içilmeye devam edilir. Öksürüğü kesmekte yardımcı olur.Öksürük Krizlerine Karşı 10 Çözüm İçin Tıklayın! Çam yapraklan ve kabukları kaynatılıp soğuk olarak içilirse karaciğer bölgesindeki ağrıyı hafifletebilir. Çam yaprağı sinir otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Astım, bronşit ve nefes daralmalarında nefen olmayı kolaylaştırır. Çam yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılıp ılık olarak aç karnına içilirse zayıflama yolunda çok fayda sağlar.