Sağlıklı Beslenme haberleri sayfasında Sağlıklı Beslenme hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 19192 Sağlıklı Beslenme haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bedenen yaptığımız ibadetimiz olan oruç tutmak, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin en önemli olduğu süreçlerden birini oluşturur. Peki ramazan ayında sağlıklı bir şekilde beslenmek için nelere dikkat etmeliyiz? Hangi besinleri tercih edersek tok tutar, halsiz kalmayız? Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun anlatıyor.
#Ramazanda BeslenmeKilo kontrolü ve dengeli bir kiloda kalmak sağlıklı yaşamın kritik unsurlarından biridir. Pek çok etken kilomuzun üzerinde etkilidir. Peki kilo kontrolünü nasıl sağlanır, sürekli kilo alıp vermemek için nelere dikkat etmeliyiz? Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, kilo verdikten sonra veya mevcut kiloyu korurken zorlananlar için, başarılı kilo kontrolü için izlenecek yolları anlattı.
#KiloRamazan ayında uzun süren açlık sonrası iftar sofralarına büyük bir iştahla oturmak kaçınılmazdır. Ancak aşırı ve dengesiz yemek tüketimi hem mide ve bağırsak sorunlarınayol açabilir hem de kilo kontrolünü zorlaştırabilir. Doğru porsiyon kontrolü ile hem tok kalabilir hem de sağlıklı bir Ramazan geçirebilirsiniz. Diyetisyen Sena Nur Doğan ramazanda porsiyon kontrolünü sağlamanın altın kurallarını anlattı:
#Sağlıklı BeslenmeRamazan ayında sağlıklı beslenmek, oruç tutarken enerjik ve zinde kalmanın anahtarıdır. Uzman,, sahur ve iftar menülerinde dengeli ve besleyici yiyecekler tüketmenin önemini vurguluyor. İftarda ise hafif bir başlangıç yaparak mideyi yormadan beslenmek önemlidir. Sahurda protein ve kompleks karbonhidratlar içeren yiyecekler tercih edilerek gün boyu tok kalmak sağlanabilir.
#Sağlıklı BeslenmeRamazan denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de dumanı burnunda sıcacık pidedir. Sıcak pide kokusu iftar yaklaşırken tüm evi sarar ve bir an önce yemek için can atarız. Ramazan pidesine hayır diyemeyen ancak diyette olanlar, "diyette Ramazan pidesi yenir mi?" sorusuna yanıt aramaya çoktan başladı bile.
#Sağlıklı BeslenmeRamazan ayına sayılı gün kala oruç tutarken ne yemeliyiz ne içmeliyiz araştırmalar arasında yer alıyor. Ramazanda kilo almamak kadar, gün boyunca enerjimizin düşmemesi için tok hissetmek ve yeterli vitaminleri alabilmek de ayrıca önem taşıyor. Peki, sahur ve iftarda nasıl beslenilmeli? İşte, Uzm. Diyetisyen & Psikolog Fatma Yurdagül ile Ramazan ayında beslenme tüyoları!
#Ramazan BeslenmeSoğuk hava, kısa günler ve azalan güneş ışığı... Kış aylarında ruh hali dalgalanmaları ve enerjide düşüş yaşayanların sayısı artıyor. Halk arasında “kış depresyonu” olarak bilinen bu durum, yeme alışkanlıklarımızda yapacağımız doğru seçimlerle hafifletilebilir.
#DepresyonKış aylarında sofralarımıza renk katarken, sağlığımıza da büyük fayda sağlayan balkabağını, özellikle bazı besinlerle birlikte tükettiğimizde etkisinin çok daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Edagül Kopuz “Günümüzde birçok ülkede anti-inflamatuar, antioksidan, antiviral ve antidiyabetik özellikleri nedeniyle ilaç olarak kullanılmakta olan balkabağı, besleyici içeriği ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri sayesinde diyetimizde mutlaka yer alması gereken bir besindir.
#SağlıkProtein son dönemde beslenme dünyasının en popüler başlıklarından biri haline geldi. Spor salonlarında, market reyonlarında ya da sosyal medyada ‘yüksek proteinli’ ibaresini görmeden geçmek neredeyse imkânsız. Peki, protein neden bu kadar önemli? Gerçekten herkesin vazgeçilmezi mi, yoksa sadece dönemlik bir trend mi?
#Berrin YiğitEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeErkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen mesane tümörü, 50’li yaşlarda daha çok gözlemlense de artan sigara kullanımı, sigara içilen ortamlarda bulunma, günlük düşük sıvı tüketimi, katkı maddeli yağ tüketimi gibi nedenlerin etkisiyle 16 yaşındaki gençlerde dahi görülmeye başladı. Hastalığın genç yaşlara inmesiyle ilgili uyarıda bulunan Prostat Kanseri Derneği’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Tunç Özdemir, sigara kullanımının çocuk yaşlara inmesi, çocukların sigara içilen ortamlarda bulunmasının bu hastalığı tetiklediğini belirtti.
#Mesane KanseriÇocuklar için sağlıklı ve eğlenceli beslenme yöntemleri hakkında tüyolar veren Diyetisyen Mehtap Yakut Yiğit, çocukların yiyeceklere olan ilgisini artırmak için renkli ve çeşitli tabaklar hazırlanması gerektiğini söyledi.
#Sağlıklı BeslenmeSıcak hava, sağlık sorunu olmayanları bile olumsuz etkileyebiliyor. Bu dönemde güneş çarpması, sıcak krampları gibi sağlık sorunlarına karşı önlem alınması çok önemli. Yani “Gencim, bana bir şey olmaz” demiyoruz ve herkesin tedbirli olmasını istiyoruz. Susuz kalmamak ne kadar önemliyse tuz ve baharat dengesi de o kadar önemli!
#Dr. Ayça KayaÖzellikle kalp hastalığı riski taşıyan bireylerin Ramazan süresince ve sonrasında daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Harun Evrengül, oruç tutan kişilerde beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin kalp sağlığını doğrudan etkilediğini vurguladı.
#1Ramazan ayını sağlıklı tamamlamak için önerilerde bulunan Diyetisyen Çağlasu Alageyik, “Ramazan ayında sağlıklı beslenme, oruç tutarken enerjinizi korumanın ve vücudunuzu dengede tutmanın anahtarıdır. İftarda ve sahurda doğru besinleri seçmek, oruç süresince enerjinizi dengede tutar” dedi.
#RamazanBedenen yaptığımız ibadetimiz olan oruç tutmak, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin en önemli olduğu süreçlerden birini oluşturur. Peki ramazan ayında sağlıklı bir şekilde beslenmek için nelere dikkat etmeliyiz? Hangi besinleri tercih edersek tok tutar, halsiz kalmayız? Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun anlatıyor.
#Ramazanda BeslenmeModern yaşamın getirdiği düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının, birçok kronik hastalığa zemin hazırladığını dile getiren Özel Mavi Deniz Tıp Merkezi’nden Dahiliye Uzmanı Dr. Meftun Çelikçi, bu hastalıkların başında ise diyabetin yer aldığını söyledi. “Diyabet gelişmeden önce vücudun verdiği bazı sinyaller vardır ve işte tam da bu noktada “prediyabet” kavramı devreye girmektedir” diyen Dr. Çelikçi, prediyabet hakkında önemli bilgiler vererek, risk grubunda olan kişileri uyardı.
#1Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 1,5 milyon sağlık çalışanıyla 1549 hastanede hizmet verdiklerini, 2002 yılında 92 bin olan hekim sayısını 222 bine çıkarttıklarını belirterek, "Geldiğimiz noktada, sadece bir günde 2 milyon 800 bin muayene, 18 binden fazla ameliyat ve 500 binden fazla görüntüleme gerçekleştiriyoruz" dedi.
#Kemal MemişoğluKilo kontrolü ve dengeli bir kiloda kalmak sağlıklı yaşamın kritik unsurlarından biridir. Pek çok etken kilomuzun üzerinde etkilidir. Peki kilo kontrolünü nasıl sağlanır, sürekli kilo alıp vermemek için nelere dikkat etmeliyiz? Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, kilo verdikten sonra veya mevcut kiloyu korurken zorlananlar için, başarılı kilo kontrolü için izlenecek yolları anlattı.
#KiloÇocukların eğitimde eşit fırsatlara erişmesi için çalışan Parlak Gelecekler Derneği, kısa sürede önemli projelere imza attı. Deprem bölgesindeki çocuklara yönelik çalışmaları, eğitimde sürdürülebilir modeller yaratma çabaları ve sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çeken dernek, sadece kitap ve kütüphane desteğiyle değil, aynı zamanda bilim, beslenme ve kültürel etkileşim gibi alanlarda da yenilikçi çalışmalar yürütüyor. Derneğin ortak kurucularından Melisa Tan, bu ilham verici yolculuğu ve gelecek projelerini bizimle paylaştı.
#Parlak Gelecekler DerneğiRamazan ayında uzun süren açlık sonrası iftar sofralarına büyük bir iştahla oturmak kaçınılmazdır. Ancak aşırı ve dengesiz yemek tüketimi hem mide ve bağırsak sorunlarınayol açabilir hem de kilo kontrolünü zorlaştırabilir. Doğru porsiyon kontrolü ile hem tok kalabilir hem de sağlıklı bir Ramazan geçirebilirsiniz. Diyetisyen Sena Nur Doğan ramazanda porsiyon kontrolünü sağlamanın altın kurallarını anlattı:
#Sağlıklı BeslenmeRamazan ayında sağlıklı beslenmek, oruç tutarken enerjik ve zinde kalmanın anahtarıdır. Uzman,, sahur ve iftar menülerinde dengeli ve besleyici yiyecekler tüketmenin önemini vurguluyor. İftarda ise hafif bir başlangıç yaparak mideyi yormadan beslenmek önemlidir. Sahurda protein ve kompleks karbonhidratlar içeren yiyecekler tercih edilerek gün boyu tok kalmak sağlanabilir.
#Sağlıklı BeslenmeGerek Türkiye’de gerekse dünyada yapılan pek çok araştırma, sağlıklı beslenmeye yönelik talebin her geçen gün arttığını; bunun da çalışma hayatına uzanan etkileri olduğunu ortaya koydu. Örneğin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, son 5 yıldır sağlıklı beslenmeye yönelik dünya genelindeki bilinçte ciddi bir artış var. Deloitte’un küresel sağlık raporunda çalışanların sağlıklı yaşam tarzına yönelik artan ilgisi vurgulanırken; McKinsey’in raporu da çalışanların yüzde 65’inin iş yerinde sağlıklı beslenme seçeneklerinin olmasını önemsediğini ortaya koydu. Bunda, düşük karbonhidratlı diyetlerin ve organik ürün tüketiminin özellikle genç çalışanlar arasında popüler hale gelmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Hatta bazı araştırmalar, bu konunun önemini bir adım daha öteye taşıyarak ‘bir iş yerinde çalışanlara sağlıklı beslenme seçenekleri sunulmasının verimliliği artırdığını’ raporluyor.
#Gamze BALRamazan denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de dumanı burnunda sıcacık pidedir. Sıcak pide kokusu iftar yaklaşırken tüm evi sarar ve bir an önce yemek için can atarız. Ramazan pidesine hayır diyemeyen ancak diyette olanlar, "diyette Ramazan pidesi yenir mi?" sorusuna yanıt aramaya çoktan başladı bile.
#Sağlıklı BeslenmeSağlık Bakanlığı, Ramazan’da sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu: Sahuru atlamayın, hafif bir kahvaltı tercih edin. İftarda azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Günde en az 8 bardak su içmeyi hedefleyin. İftardan sonra ve sahurda dişlerinizi fırçalayın.
#RAMAZANRamazan ayına sayılı gün kala oruç tutarken ne yemeliyiz ne içmeliyiz araştırmalar arasında yer alıyor. Ramazanda kilo almamak kadar, gün boyunca enerjimizin düşmemesi için tok hissetmek ve yeterli vitaminleri alabilmek de ayrıca önem taşıyor. Peki, sahur ve iftarda nasıl beslenilmeli? İşte, Uzm. Diyetisyen & Psikolog Fatma Yurdagül ile Ramazan ayında beslenme tüyoları!
#Ramazan BeslenmeCildimizin geleceğini bugünden koruma altına almak mümkün. ‘Skin longevity’ trendi cilt sağlığını uzun yıllar korumaya odaklanarak, ışıltılı bir görünüm vaat ediyor. Uzmanlar cildin yaş alma sürecini yavaşlatmak ve genç görünümü korumak için etkili çözümler olduğunu söylüyor.
#Pınar TahirlerEmziren anne oruç tutabilir mi sorusu, yaklaşan Ramazan ayı öncesi merak konusu oldu. Ramazan ayının maneviyatına oruç ibadetini yerine getirerek dahil olmak isteyen pek çok vatandaş, emziren anne oruç tutabilir mi sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, emziren anne oruç tutabilir mi? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#DiyanetKalp krizinin dünya genelinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde başlıca ölüm nedenlerinden biriolduğunun altını çizen Uzm. Dr. Abdurrezak Börekci, “Bu nedenle hastalığın önlenmesi ve tedavisineyönelik çalışmaların bir kısmı, hastalığın genetik altyapısına yönelik yapılmaktadır” dedi.
#1Dudaklarımız, yüzümüzde ilk dikkat çeken noktalardan biri olarak gülümsememizin, ifademizin ve genel yüz dengemizin önemli bir parçasını oluşturur. Yaş aldıkça ve hormonların etkisiyle dudakların şekli ve hacmi değişir. Bu yazıda zaman içinde dudakların nasıl farklılaştığına, diş yapısının dudak şekline nasıl etki ettiğine ve gençleştirme yöntemlerine değineceğiz.
#Dudak ŞekliSağlıklı beslenme, modern yaşamın vazgeçilmezi olurken, sebzelerin pişirilme şekli de büyük bir öneme sahip. Uzmanlar, farklı pişirme yöntemlerinin besin değerlerini nasıl etkilediğini araştırıyor. Peki, çiğ sebzeler mi yoksa pişirilmiş olanlar mı daha sağlıklı? İşte diyetisyenlerden önemli ipuçları…
#Sağlık