Çok sevdiğim Konyalılar Etli Ekmek ben bildim bileli Kazasker’deydi. Uzun süre çok iyi gitti. Yakın zamanda sanki biraz yorulduğu izlenimini verdi. Burayla ilgili son yazımı okuyanlar geçen sene buradan eskisine göre daha az mutlu ayrıldığımı biliyorlardır. Eski yeri kentsel dönüşüme girince taşındı. Yeni yerinde beni yine şaşırttı, bu kez bamya çorbası da kuzu fırın kebap da 10’da 10!
#Etli EkmekTürkiye’nin dört bir yanından bayram lezzetlerini araştırırken birkaç nokta dikkatimi çekti. Bu lezzetlerin bazıları unutulma noktasına gelmişti, bazılarıysa eskiden sadece bayramlarda yapılırken artık tüm yıl bulunduğu için ‘özel’ olma sıfatı lafta kalmıştı. Cevizli ev baklavasından kalburabastıya, yuvalamadan içliköfteye bayramın yemek geleneklerine birlikte bakalım...
#BayramKazasker’deki Konyalılar İstanbuldaki favorilerimden. Etli ekmek her zamanki gibi çok iyi. Yüzde yüz kuzu. Kullanılan un mükemmel. İki farklı un ve sertlik vermesi için kepek katılmış. Ticari maya değil ekşi maya kullanıyorlar. Kuşbaşılı ve peynirli ekmekler de iyi. İçinde Konya obruk peyniri de olan ve sıkma denen lavaşı da çok sevdim. Eskisi kadar iyi olmayansa kuzu fırındı.
#Vedat MilorHer sene olduğu gibi bu yıl da tatil rotam üzerinde yeni mekanlar keşfetmeye çalıştım. Size bugün Konya, Mersin ve Gaziantep’ten üç mekanı yazacağım. Kazım Yazar’ın işletmeciliğini yaptığı meşhur Lokmahane’nin yemeklerine, Hamit Yıldız’ın CEO’luğunu yaptığı Hamido Baklavaları’na bayıldım. Her ikisinin de tatları damağımda kaldı. Ancak yine tavsiye üzerine gittiğim Anamur’daki Köşem Cafe Restoran beklentilerimin altında kaldı…
#BaklavaKonya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hazreti Mevlana’nın yüzyılları aşan sevgi ve kardeşlik anlayışıyla her sene milyonlarca misafiri ağırlayan Konya’nın tarihi ve doğal güzellikleriyle her mevsim bir başka güzel olduğunu söyledi.
#Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim AltayAnadolu’nun en iyi mutfaklarından biridir Konya. Asırlar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar gibi daha birçok medeniyet Konya’da yıllar boyu hüküm sürdü. Bu medeniyetlerin kültürleri, kuşkusuz kendine özgü yemeklerle zenginleşti. Konya mutfağı, Selçuklu saraylarında harmanlanan ve Mevlevî erkanının kendine has usulleriyle yoğrulmuş muhteşem bir oluşumdur. Konya mutfağı, yemeklerinde zenginlik, pişirme sanatları, yeme içme kültürleri ve adabıyla kendine özgü bambaşka bir ekol oluşturmuştur. Bu kadar güçlü bir mutfağı olan yörenin elbette İstanbul gibi metropolde hayranı olması kaçınılmaz. Konya lezzetlerini yemek için bu kente gitmeyi beklemeyin. İşte size İstanbul’da bu enfes yemekleri layıkıyla yapan 3 mekân...
#Konya MutfağıKonya mutfağının yöresel lezzetlerinden sac arası ve höşmerim tatlıları, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Şerbetli tatlı sevenlerin favorisi olan sac arası ve Konya usulü höşmerim, pek çok restoranda yemek sonrası tercih edilirken, özellikle kadınların da evlerde en çok yaptığı tatlılar arasında gösteriliyor.
#HöşmerimŞubat soğuğuna inat bu senenin ilk şehir dışı rotasını yaptık geçtiğimiz hafta sonu. Mevlana’nın şehri, Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış, zengin tarihi ve leziz mutfağıyla Konya’da aldık soluğu. Konya’yı anlatırken neresinden başlayacağıma karar vermekte zorlanıyorum... Hayatımda yediğim en iyi eti yedim Konya’da... Şehir Çathalhöyük, Mevlana, Şems-i Tebrizi ve Sille Köyü ile gerçekten zengin, dolu dolu bir tarihi mirasa sahip... İşte Konya gezi rehberi...
#KONYAHıdırellez, her ne kadar dilek ve etkinliklerle anılsa da, farklı ritüelleriyle de unutulmuyor. Türkiye, kendine özgü mutfağı ve yemekleriyle adını dünyaya duyurmuş bir ülke. 7 bölgesinde de çeşitli lezzetlerin yer alması bu mutfağın ne kadar zengin olduğunun da en büyük göstergesi. Peki Hıdırellez gününde Türk mutfağında neler pişer? İşte Türkiye'nin 7 bölgesine göre Hıdırellez günü yapabileceğiniz lezzetler...
#SeyahatAhmet Hamdi Tanpınar, ‘Beş Şehir’ adlı kitabında Konya ile ilgili şu cümleyi kurar: “Sağlam ruhlu, kendi başına yaşamaktan hoşlanan, dışarıdan gösterişsiz, içten zengin Orta Anadolu insanına benzer. Onu yakalayabilmek için saat ve mevsimlerine iyice karışmanız lazımdır... Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalar, kendi âlemine taşır yahut da ona sonuna kadar yabancı kalırsınız.” Konya, Selçuklu eserlerinin sergilendiği bir müze sanki... Ve bir de elbette ki damağına düşkün olanlar için Konya en doğru adreslerden biri. Her köşede bir başka ziyafet sizi bekliyor. İşte size Konya lezzet rehberi...
#Konya Gezi RehberiTürkiye’nin tahıl ambarı olan Konya, eski ile yeninin karıştığı, modern ile tutucunun bir arada yaşadığı bir şehir. 4000 yıl önce Hititlilerin Kuwanna dedikleri şehre Grekler, "ikonların şehri" anlamında Iconium demişler. Türklere düşense baştaki ve sondaki harfleri atıp Konya’yı ortaya çıkartmak olmuş.
Havalar hâlâ çoğu şehirde yazdan kalma gibi ama akşam saatlerinde tatlı bir serinlik de kendini hissettiriyor. Ve tabii o ‘Şimdi ne giyeceğim’ derdi de hemen başladı. Nasıl giyineceğimizi şaşırıyoruz. Ama bu durumu avantaja çevirmek, yazlık parçaları sonbahara uyarlamak o kadar da zor değil.
#ModaUluslar B Ligi 4. Grup'ta Galler ile deplasmanda 0-0 berabere kalan A Milli Takımımızın sergilediği etkisiz oyunu Hürriyet yazarları Uğur Meleke, Güntekin Onay ve Engin Kehale değerlendirdi.
#A Milli TakımFonksiyonel sağlık uzmanı Dr. Burcu Beba geçen haftalarda düzenlenen Global HR Summit’e konuşmacı olarak katıldı. Beslenmenin kariyeri doğrudan etkilediğini söyleyen Beba’yla vücudumuzun sesini nasıl dinlememiz gerektiğini ve gıda yaşam günlüğü tutmanın faydalarını konuştuk.
#Fonksiyonel SağlıkTürkiye’nin önde gelen 80 hastanesi ve uzmanları, Londra Uluslararası Sağlık Fuarı’nda (London International Health Expo) halkla buluştu. 28 Haziran 2024 Cuma günü Queen Elizabeth II Centre’da kapılarını açan fuar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, DEİK Sağlık İş Konseyi, Hizmet İhracatçıları Birliği ve TÜRSAB Türk Seyahat Acenteleri Birliği tarafından desteklendi.
#Londraİlhamını doğadan alan, iddialı leopar desen yaz aylarına damga vuracak gibi. Ayakkabıdan pantolona kadar her yerde bu desen var. Doğru kullandığınızda tartışmasız bir şıklık yakalama şansınız yüksek ama leopar hatayı affetmiyor. İşte hem iddialı hem de şık görünmenin püf noktaları...
#ModaGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıYaz mevsimine doğru yol aldığınız bu günlerde ruhen ve bedenen yenilenme ihtiyacımız daha fazla hissedilmeye başladı. Yaz aylarında aldığımız D vitamini, yaşadığımız o güzel ve uzun günler, bize yaşam enerjisi verir. Eğer siz de gerçek bir yaz tutkunuysanız, şimdi gelin tüm bir yazı daha verimli ve enerjik geçirmek için yapabileceklerimize bir göz atalım.
#Yaza Hazırlık