Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve ekibi tarafından "Odaklanmış İyon Işını Taramalı İleri Elektron Mikroskobu” kullanılarak yapılan araştırma, Nature Dergisi’nde yayımlandı. Dünyada ilk kez bu hacim ve çözünürlükte gerçekleştirilen çalışmada bozulmamış karaciğer dokusunun 3 boyutlu moleküler mimarisinin görüntülenmesiyle, sağlık ve hastalık durumunda hücre içindeki dinamik yapısal farklılıklar ortaya çıkarıldı. Araştırmanın ortaya koyduğu en önemli konu ise bozulan formun moleküler tamiratı ile hücre içinde normal metabolik fonksiyonların geri kazanılmasının mümkün olduğu yönünde.
#Nature Dergisiİlk görüşte aşktı… Dinlediği bir konuşma sonrası ömrünü onlara adamaya karar verdi… Bugün kendi tanımıyla ‘harcıalem’ yağ hücreleri üzerine yaptığı çalışmalarla hem bilim dünyasına katkı sunuyor hem de bizi gururlandırıyor. Harvard Üniversitesi öğretim üyesi ve Sabri Ülker Metabolik Araştırma Merkezi’nin direktörü Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ile bugünlere nasıl geldiğinin hikâyesini dinledik, önerilerini aldık.
#Prof. Dr. Gökhan HotamışlıgilSabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından Harvard Üniversitesi’nde, 29-30 Mayıs tarihlerinde Sabri Ülker Vakfı ev sahipliğinde düzenlenen II. Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu, Nobel Tıp Ödülü sahibi konuşmacılarıyla bilim dünyasında ses getirdi.
#Harvard ÜniversitesiSabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından Harvard Üniversitesi'nde, 29-30 Mayıs tarihlerinde Sabri Ülker Vakfı ev sahipliğinde düzenlenen II. Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu, Nobel Tıp Ödülü sahibi konuşmacılarıyla bilim dünyasında ses getirdi.
#Yıldız HoldingHarvard Üniversitesi bünyesinde genetik ve kompleks hastalıklar üzerine araştırmalar yapan Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi’nde Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil yönetiminde çalışmalar yürüten araştırma ekibi bu kez kolesterolün zararlı etkilerine karşı hücreleri savunan Nrf1 molekülünün kahverengi yağ dokularının da dejenerasyonunu önlediğini keşfetti.
#Sabri ÜlkerSabri Ülker Merkezi’nde hücre içerisinde yükselen kolesterol seviyelerinde uyarı veren ve kolesterolün zararlı etkilerine karşı hücreleri savunan bir sistemin keşfi sağlandı. Bu keşif ile kolesterole bağlı hastalıklarla mücadelede yeni yöntemlerin geliştirilmesi öngörülüyor.
#Kolestrol2014 yılında Harvard Üniversitesi T.H.Chan Kamu Sağlığı Fakültesi bünyesinde hayata geçen Sabri Ülker Merkezi’nin başındaki Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in genç bilim insanlarımızla ilgili önemli uyarıları var.
#Gila Benmayor2014 yılında Harvard Üniversitesi T.H. Chan Kamu Sağlığı Fakültesi bünyesinde hayata geçirilen Sabri Ülker Merkezi'ndeki Türk doktorlardan Yardımcı Doç. Furkan Burak karaciğere şeker üretme komutu veren yeni bir hormonun keşfini ve bu hormonun tedavi amacı ile kullanılmasını sağlayabilecek bir molekülün geliştirilmesini sağladı. Daha önce Merkez’de çalışan ve Bilkent Üniversitesi’ne dönen Yardımcı Doç. Ebru Erbay ise, daha önce keşfi sağlanan yağ asidi Lipokin’in kalp ve damar hastalıklarına karşı etkinliğini gösteren ve mekanizmalarını açıklayan bir buluş yaptı.
#Sabri Ülker MerkeziBeslenme ve sağlıklı yaşam konusunda çalışan Sabri Ülker Vakfı tarafından “Beslenme, araştırma, eğitim programları ve diğer girişimleri destekleme” hedefiyle düzenlenen “Sabri Ülker Bilim Ödülü” yarışması başvuruları başladı. Bu yılın teması “beslenme, metabolizma ve toplum sağlığı” olarak belirlendi.
#Sabri Ülker VakfıGüneş Parlakgül ve Ekin Güney, Çapa Tıp’tan yeni mezun iki pırıl pırıl bilim insanı. Parlakgül’ün NASA’dan onaylı gezegeni bile var. Şimdi dünyaca ünlü Harvardlı Prof. Gökhan Hotamışlıgil liderliğinde, obeziteye çare arıyorlar.
#Gökhan HotamışlıgilYıldız Holding’in sponsor olduğu basketbol takımı Fenerbahçe Ülker, Avrupa Basketbol Ligi’nde ilk dörde girdi. Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, spora desteklerinin önümüzdeki 5 yılda da basketbol ve çocuklar ağırlıklı olmak üzere süreceğini açıkladı. Ülker’in spor projelerine yaptığı harcama 60 milyon TL.
TÜRKİYE’de bilimin gelişememesinin nedeni ekonomik değil” diyen Prof Dr. Hotamışlıgil, başından geçen ilginç bir olayı anlattı: “Türkiye’de bilimsel ekosistem oluşmuyor çünkü üniversite içinde bir hiyerarşinin parçası olarak çalışıyorlar. YÖK, bir özel üniversitenin mütevelli heyetine girebilmem için beni 6 ay inceledi. İlkokul diplomamı istedi. Ara ki bulasın... Bulamadım, zar zor ilkokulu da bitirdiğimizi kabul ettirdik. Yani bürokrasi, hiyerarşi bu durumda...”
“TÜRKİYE’de bilimin gelişememesinin nedeni ekonomik değil” diyen Prof Dr. Gökhan Hotamışlıgil, başından geçen ilginç bir olayı anlattı: “YÖK, bir özel üniversitenin mütevelli heyetine girebilmem için beni 6 ay inceledi. İlkokul diplomamı istedi. Ara ki bulasın... Bulamadım, zar zor ilkokulu da bitirdiğimizi kabul ettirdik. Yani Türkiye’de bürokrasi, hiyerarşi bu durumda...”
Yıldız Holding dünyanın en prestijli bilim akademilerinden Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’ne kronik hastalıkların önlenmesine destek olmak için 24 milyon dolarlık bağışta bulundu. Fakülte’nin Genetik ve Kompleks Hastalıklar Laboratuvarı artık 10 yıl boyunca Sabri Ülker Merkezi olarak anılacak.